Конструктор уроків
"Одержання ДНК із фруктів"
Мета: дослідити умови за яких можна виділити ДНК із фруктів, зокрема з банану і ківі
Реактиви та обладнання: ступка, пестик, фільтрувальний папір, колба мірна плокодонна, воронка, скляна паличка, H2Odist, NaCl, NaHCO₃, детергент (миючий засіб), С2Н5ОН
Урок не містить жодного завдання. Додайте завдання.
Щоб додати завдання, оберіть категорію завдання на панелі запитань.
№1:
Теоретичний блок
Хід роботи.
Готуємо буферний розчин.
В склянку насипаємо 1.5 грамів солі, 5 грамів соди доливаємо 170 мл дист. води та перемішуємо, далі додаємо 60 мл детергенту (миючого засобу) та перемішуємо у продовж 3 хв.
№2:
Завантаження файлу
Подрібнюємо фрукти (банан і ківі). В ступці пестиком перетираємо фрукти до пюреподібної маси. В підготовані колби або склянки ставимо воронки з фільтром. Переносимо подрібнені фрукти на фільтр та повільно наливаємо приготований розчин. У отриманий відфільтрований розчин із фруктами додаємо охолоджений до 9-10 оС етиловий спирт. Чекаємо близько 10-15 хв до утворення білих тонких павутинок/ниточок, що і є ДНК (прикріпити файли з фото до лабораторної роботи, завдання 2)
№3:
Вільне введення тексту
Зробити висновки. : Щоб отримати доступ до ДНК рослинних клітин, клітину потрібно спочатку розбити, тобто клітинну стінку, клітинну мембрану та мембрану клітинного ядра потрібно видалити. Це робиться за допомогою поєднання фізичних та хімічних методів. Змішування руйнує клітинну стінку. Крім того, детергент (миючий засіб) розчиняє клітинну мембрану та ядерну мембрану, які складаються з жирів. Таким чином, ДНК може виділятися з клітин та клітинних ядер. Хімічного травлення детергентом (миючим засобом) достатньо для руйнування мембран. Поясніть суть дослідження.
Рефлексія від 0 учнів
Сподобався:
Зрозумілий:
Потрібні роз'яснення: