6 грудня 2021 о 16:45
7 16

Євген Клопотенко завершив роботу над новим меню для дитячих садочків

Повне впровадження і результати реформи харчування українці відчують через 2,5–3 роки.

Кулінарний експерт та засновник соціального проєкту «Нове шкільне харчування» зі зміни культури харчування «Cult Food» Євген Клопотенко завершив роботу над новим меню для дитячих садочків. Про це експерт розповів в інтерв’ю Укрінформу.

За словами кулінарного експерта, з меню прибрали деякі спеції та зменшили кількість продуктів, що використовуються під час готування:

Дітям треба давати 5 разів на день молоко, тому додали більше молочки та різних варіацій страв з молоком. Однак меню на 95% лишилося таким, як і у школах.

Ідея така: діти їдять здорову їжу у садочку, потім у школі, а потім і самі готуватимуть здорову їжу собі, своїм дітям та внукам.

#Клопотенко зазначає, що повне впровадження і результати реформи харчування українці відчують через 2,5–3 роки. За цей час система харчування має перезапуститись, а далі експерт розпочне роботу в інших сферах.

Зараз ще реформую #ПТУ, де навчаються кухарі, адже слід повністю завершити оновлення у закладах освіти, – додає Євген Клопотенко.

Нагадаємо, у травні 2021 року презентовано оновлене меню для шкільних їдалень. Рецепти затверджені #МОН і #МОЗ та розміщені на сайтах міністерств та платформі CutFood. Оновлене меню у понад чотирьох тисячах шкіл впроваджується з 1 вересня, а з 1 січня у всіх закладах освіти мають запровадити оновлені норми для харчування (наразі діють нормативні документи 1956 року).

За новими нормами харчування з раціону школярів виключили сосиски, ковбаси, рибні консерви, обмежили споживання продукції з високим вмістом солі й цукру, натомість додали більше злакових, овочів, фруктів, ягід, молочних та м'ясних продуктів.

Фото: The Ukrainians

Вас може зацікавити: МОЗ опублікувало технологічні карти нового шкільного меню: що готуватимуть дітям