Кулінарний експерт та засновник соціального проєкту «Нове шкільне харчування» зі зміни культури харчування «Cult Food» Євген Клопотенко завершив роботу над новим меню для дитячих садочків. Про це експерт розповів в інтерв’ю Укрінформу.
За словами кулінарного експерта, з меню прибрали деякі спеції та зменшили кількість продуктів, що використовуються під час готування:
Дітям треба давати 5 разів на день молоко, тому додали більше молочки та різних варіацій страв з молоком. Однак меню на 95% лишилося таким, як і у школах.
Ідея така: діти їдять здорову їжу у садочку, потім у школі, а потім і самі готуватимуть здорову їжу собі, своїм дітям та внукам.
#Клопотенко зазначає, що повне впровадження і результати реформи харчування українці відчують через 2,5–3 роки. За цей час система харчування має перезапуститись, а далі експерт розпочне роботу в інших сферах.
Зараз ще реформую #ПТУ, де навчаються кухарі, адже слід повністю завершити оновлення у закладах освіти, – додає Євген Клопотенко.
Нагадаємо, у травні 2021 року презентовано оновлене меню для шкільних їдалень. Рецепти затверджені #МОН і #МОЗ та розміщені на сайтах міністерств та платформі CutFood. Оновлене меню у понад чотирьох тисячах шкіл впроваджується з 1 вересня, а з 1 січня у всіх закладах освіти мають запровадити оновлені норми для харчування (наразі діють нормативні документи 1956 року).
За новими нормами харчування з раціону школярів виключили сосиски, ковбаси, рибні консерви, обмежили споживання продукції з високим вмістом солі й цукру, натомість додали більше злакових, овочів, фруктів, ягід, молочних та м'ясних продуктів.
Фото: The Ukrainians
Вас може зацікавити: МОЗ опублікувало технологічні карти нового шкільного меню: що готуватимуть дітям
Користувач:
Старовойт Ольга Валеріївна