23 листопада 2024 о 15:04
0 0

Сервіровка столу. Поведінка за столом.

Як правильно розставити столові прибори? Посуд ставлять по прямій лінії, відступивши від краю столу 4-5 см, праворуч від тарілки кладуть ніж лезом до тарілки, ложку, зліва – виделку – опуклістю вниз. Полотняні серветки ставлять, барвисто оформивши, або кладуть на тарілку.

Що таке «шведський стіл»? (Прийом, відвідувачі, якого можуть неодноразово підходити до столів, на яких виставляються страви, і за бажанням вибирати найбільш уподобане. Наповнивши тарілку, гості відходять і дають можливість підійти до столу іншим. Потім вони розташовуються на стільцях, кріслах, диванах.

Що і як їдять?

Руками беруть такі продукти: хліб, булки, печиво, пиріжки, бутерброди, сосиски, м’ясо птиці (якщо воно не в соусі).

Великою ложкою наливають супи, деякі овочеві страви.

Чайною ложкою колотять чай, каву, какао (після чого її виймають і кладуть на блюдце). Також цією ложкою їдять сметану, кефір, креми, торти, морозиво.

Виделкою їдять салати, більшість овочевих страв, картоплю. Десертною виделкою їдять закуски, яєчню, рибу, торти.

Ножем не їдять, тільки ріжуть, а також накладають на виделку їжу, на хліб – масло, паштет. М’ясні ж страви їдять ножем і виделкою.

Страви з дичини: (курку, гуску, качку) їдять із допомогою виделки і ножа.

Рибні страви їдять з допомогою спеціального ножа і виделки. При цьому рибу не розрізають. Рибні кістки обережно виймають з рота, кладуть на виделку, а з неї на тарілку. Рибний ніж почали використовувати в епоху королеви Вікторії в Англії.

Салати беруть з великого блюда за допомогою ложки і виделки, що подаються із стравою і кладуть на тарілку, з якої їдять.

Масло, варення, джем попередньо беруть чистим ножем на хлібну тарілку і намазують на шматочки хліба, який притримують пальцем лівої руки на тарілці.

Сир беруть спеціальною виделкою, кладуть на свою тарілку, а з неї – на хліб чи тонке сухе печиво, плавлений сир намазують на шматочки хліба ножем.

Ковбасу, шинку кладуть шматочками на тарілку виделкою, а їдять за допомогою ножа і виделки.

Фрукти їдять за допомогою фруктового ножа та виделки.

Яблука і груші розрізають на тарілці на 4 або 8 дольок, видаляють серцевину, очищають дольки від шкірки і їдять, беручи з тарілки руками.

Сливи і абрикоси розламують руками, видаляють кісточки, а також шкірку і насіння винограду непомітно виймають з рота ложкою.

Кавуни і дині нарізають скибками і їдять ложкою або ножем і виделкою.

Апельсин очищають ножем і ріжуть на дольки (надрізи на шкірці роблять у вигляді лінії).

Мандарини очищають рукою.

Ананаси подають очищеними і нарізаними скибками, їдять виделкою.

Банан очищають до половини і їдять, відкушуючи. Його можна також їсти виделкою, завчасно розрізавши на частини.

Читайте також: