Сніговий барс, або леопард сніговий, або ірбіс - належить до Родини Котячих. Довжина тіла 103 - 130 см, довжина хвоста до метра. Снігові барси населяють гірські системи Азії від Гіндукушу до Монголії, взимку ідоді спускаються у лісовий пояс. Навесні у них народжується від двох до чртирьох кошенят. Лігво розміщується у затишному міжгір'ї, яке мати утеплює шерстю. Млят вигодовує молоком, яке в п'ять разів жирніше ніж коров'яче.
Сніговий барс у 1972 році занесений до Червоної книги МСОП, як вид, що знаходиться на межі зникнення. За даними всесвітньої організації охорони природи їх кількість становить від 3000 до 7000 особин. Пичини зникнення: зменшення ареалу поширення, кормова база, повільні темпи розмноження, бракон'єрство.