1 травня проводиться День захисту носорога. Ці травневі заходи у першій декаді місяця мають традиційний щорічний характер.
Носороги
Носороги - родина належить ссавців ряду Непарнокопитні. Великі тварини з кремезною статурою і короткими ногами. Волосяний покрив дуже обрідний або взагалі відсутній (виняток становить суматранський носоріг). На ногах по ти пальці. Роги, що сидять на носових і лобових кістках, є шаруватими утвореннями, схожими структурою на рогові частини копит. Самки носорогів народжують одне (рідко двоє) дитинчат один раз у 2-3 роки. тривалість вагітності близько півтора роки. Усі види включені в список Міжнародної Червоної книги.
Поширення
Носороги, які зараз є тільки в східній і ефіопській частинах Африки, у давнину були поширені як у Південній Німеччині, Франції і Англії і навіть у Сибіру. З відомих нам дотепер вимерлих носорогів є вовнистий носоріг, оскільки від нього зберіглися не тільки кістки, але й шматки шкіри з шерстю. У Північній Азії від Обі до Берінгової протоки немає жодної річки, що протікає по рівній місцевості, в якій не знайшлися б кістки допотопних тварин: слонів, буйволів і носорогів. Відмітна ознака цієї тварини полягає в тому, що носова перегородка, яка в решти видів хрящова, у нього окостеніла, що зумовлено, ймовірно, непомірною довжиною носових кісток. Висушена його шкіра забарвлена у брудний жовтий колір, не утворює складок, не товста, на губах зерниста і густо вкрита сітчастими круглими парами. Хутро, що складається з жорстких остатків і м'якого підшерстка, пучкоподібно стирчить з цих пор; у всьому іншому цей вид схожий на сучасних носорогів. Їжею йому служили, ймовірно, голки і молоді пагони сосен; утім, достовірно не відомо.
Види носорогів
На Землі уціліло п'ять видів носорогів: два африканських, білий і чорний і три азійських - індійський, яванський і суматранський, або дворогий азійський. Азійські носороги відрізняються від африканських тим, що у них тільки по одному рогу на носі, а у африканських - по два.
Білий носоріг - найбільший після слонів наземний ссавець. Довжина його тіла досягає 5 м, висота в холці - 2 м, маса - до 3,6 т. задній ріг коротший за передній, досягає завдовжки до 60 см. Нині дуже рідко трапляються екземпляри, в яких передній ріг довший за 80 - 90 см, тому що найстаріші і найбільші тварини майже всі знищені. Поширений білий носоріг на дуже обмеженій території і лише в Південній Африці. Але зараз унаслідок нещадного і часто безглуздого полювання носороги майже зникли.
Чорний носоріг, колись поширений в Африці на південь від Сахари, нині живе тільки в Східній Африці. Об'їдає рослини, використовуючи для захоплення і втягування в рот стебел і листя хапальну верхню губу. Незважаючи на свої огрядні і відносно короткі ноги, може розвивати швидкість до 56 км/год. Приблизно через 18 місяців після спаровування народжується одне дитинча, вже через декілька годин воно може йти слідом за матір' ю. Тривалість життя, ймовірно, близько 25 років. Занесено до Червоної книги МСОП.
Носоріг яванський зберігся тільки в заболочених приморських лісах Західної Яви (національний парк Уджунг-Кулон - до 60 особин) і на невеликій ділянці гірського тропічного лісу на півдні В'єтнаму (10 - 15 особин). Жителі Яви називають носорога - "вару" або "варак". Це один з найменших носорогів.
Індійський носоріг має довжину тіла (деякі старі самці)тдосягає 4,2 м, в холці - 2 м, довжина рога - до 60 см, маса - 4 т. На жаль, таких крупих екземплярів зараз практично немає, середня маса більшості тварин - 1,5 - 2 т, довжина рогу - 20 см. Занесений до Червоної книги МСОП.