Бібліотека вебквестів
Реакція об'єктів при наведенні: Всі об'єкти неактивні, при наведенні жодним чином не виказують себе
Добрий день! Вітаємо учасників фізично-кулінарного квесту! Фізика – це наука, яка є частиною повсякденного життя, навіть коли мова йде про те, як ми готуємо їжу. Сучасна фізика полегшує роботу в різних сферах нашого життя. Сподіваюся, що ви, пройшовши квест, дізнаєтеся як повязані дива кулінарії та закони фізики.
Бажаю успіху!
Цей рівень містить 11 інтерактивних об'єктів:
1 вихід.
10 сповіщень з введенням відповіді.
Інтерактивні об’єкти на цьому рівні:
Це вихід із квест-кімнати. Введіть ключове слово, яке склали за допомогою підказок. Ключове слово - це один із способів кулінарної обробки продуктів.
Ви скористалися підказками та впевнено і швидко дали відповіді на усі запитання! Справжні знавці фізики і кулінарії! Молодці!
Спочатку вили були сільськогосподарським інструментом. Стати ж інструментом на кухні їм пощастило значно пізніше. До X століття н.е. виделки не були дуже поширені. Вони стали нормою серед кухонного приладдя у Західній Європі приблизно у 15 столітті.
А от ручка виделки – самий звичайнісінький фізичний пристрій, довге плече якого дає можливість зменшити прикладену нами силу.
Назвіть цей пристрій та запам'ятайте для ключа другу літеру.
Молодці!
Першими ложками були вишкреблені деревинки, маленькі мушлі або горіхові шкаралупки. Давні єгиптяни, греки та римляни користувалися майстерно виготовленими і прикрашеними ложками, але їх сучасний варіант з поглибленою виїмкою і довгою ручкою з’явився тільки у середині 18 ст.
Ложка – це фактично частина давньої машини, яку використовували ще у військовій справі в часи Архімеда, принцип роботи якої - явище інерції! Назвіть цю частину метальної машини та запам'ятайте для ключа першу літеру.
Браво! Ви добре знаєте історію!
Коли кран зламаний, із нього краплинами стікає вода. Завдяки якій силі краплина має кулясту форму.
Із першого слова назви сили запам'ятайте для ключа третю літеру.
Вода, нагріваючись від електронагрівача, розташованого в нижній частині корпусу чайника, включеного в електромережу, дуже швидко закипає, оскільки нижні прогріті шари води піднімаються вгору.
Завдяки якому виду теплопровідності це відбувається? Для ключа запам'ятайте дев'яту літеру вказаного терміну.
Молодці! Ви добре вивчили основи термодинаміки!
З давніх часів люди для охолодження продуктів користувались снігом і льодом. Наприклад, для імператора Нерона слуги заготовляли сніг і лід на замерзших водоймах у горах. У давні часи був відомий інший спосіб створення холоду – розчинення певних солей у воді (наприклад, солей селітри і нітрату амонію). Сіль знижує точку замерзання води.
Але існує ще один спосіб заморожування. Адже коли невелика кількість води чи спирту попадає на руку, ви відчуваєте охолодження: рідина забирає при цьому частину тепла. Цей принцип використовується у сучасних холодильниках.
Назвіть цей тепловий процес та запам'ятайте одинадцяту літеру для ключа.
Без каструль і сковорідок наші можливості на кухні були б нульовими. У давнину наші пращури готували їжу у посудинах із каменю, панцирю черепахи, глини і навіть зі спеціально обробленої для відкритого вогню деревини. Металева каструля, з’явилась на світ після початку плавлення металу, тобто не раніше, ніж 4,5 тис. років тому. Каструлі виготовляють із міді, чавуну, алюмінію, термоскла.
Назвіть метал, який при нагріванні може вступати в хімічні реакції із продуктами, що готуються в цій каструлі. Запам'ятайте шосту літеру вказаного слова.
Молодці! Ви дуже ерудовані!
Кухонна витяжка — пристрій для очищення повітря від диму, продуктів згоранняя, випарів, запахів і інших небажаних домішок, що утворюються при тепловій обробці продуктів, які накопичуються в приміщенні кухні.
Продуктивність, безумовно, є найбільш важливою характеристикою роботи кухонної витяжки, проте при її роботі виникає надмірність різних звуків, коливання частинок довкілля, що сприймається органами слуху людини як небажані, неприємні звуки. Як ці звуки називаються у фізиці? Для ключа запам'ятайте другу літеру.
Існує легенда про те, що цей вчений відкрив закон всесвітнього тяжіння, нібито, завдяки яблуку. За однією версією легенди, яблуко впало йому на голову, а за іншою – яблуко просто впало поряд зі вченим, коли він сидів під деревом. Запишіть прізвище цього вченого та запам'ятайте для ключа четверту літеру.
Кухонна плита - обладнання, призначене для приготування їжі. Вона складається із варильної поверхні, духової шафи та додаткових відділень. Найраніші відомі плити у вигляді закритих глиняних печей з'являються в Китаї часів династії Цінь (221—206 рр. до н. е.). У Європі аж до XVIII століття готували їжу на відкритому вогні.
У наш час найбільш поширені електроплити. Однією із їх переваг є те, що плита не спалює кисень і не виділяє... (запишіть назву газу). Для ключового слова запам'ятайте другу літеру.
Миска - вид столового начиння, зазвичай для рідких страв (супи, юшки) у вигляді глибокого, круглого виробу з направленими вгору краями. Як називається в кулінарії миска, призначена для відділення харчових продуктів від рідини?
Для ключового слова запам'ятайте четверту літеру.
Рефлексія від 2 учнів
Сподобався:
Зрозумілий:
Потрібні роз'яснення: