На тлі гарячих дискусій навколо нового шкільного меню пропонуємо ознайомитися з системою шкільного харчування у чотирьох країнах, аби зрозуміти, який шлях вони пройшли та з якими проблемами стикалися.
Фінляндія – одна з небагатьох країн, в якій шкільне харчування є повністю безкоштовним.
Згідно з різними рейтингами, шкільна їжа у Фінляндії вважається однією з найкращих у світі. На національному рівні якісне шкільне харчування розглядається як інвестиція в майбутнє та турботу про здоров'я і добробут дітей. Йдеться не просто забезпечення учнів якимось поживними стравами, а про культуру споживання: в їдальнях дітей вчать основам збалансованого харчування, повазі до продуктів, застільному етикету.
Досить часто страви подаються у форматі «шведського столу»: дитина сама обирає, що та скільки їсти. При цьому викладачі наочно показують, якою має бути «здорова тарілка» та м'яко нагадують, що майже половину обіду мають складати овочі.
У Франції національної програми шкільного харчування як такої немає. Уряд розробляє рекомендації та нормативи, однак все фінансують та організовують саме муніципалітети. Шкільне харчування не безплатне, однак батьки сплачують 50% вартості обіду. Зазвичай, ця сума становить менше, ніж три євро.
Дуже цікавий момент, який вирізняє французьку систему харчування з-поміж інших: і діти, і вчителі харчуються однаково. Для обіду виділяють щонайменше 30 хвилин, а частіше годину. Філософія шкільного харчування спрямована на те, аби довести: їжа – не просто набір корисних речовин, а джерело задоволення.
В Японії дітям молодшої та середньої школи заборонено приносити їжу з дому: під час навчання школярі харчуються однаковими обідами, розробленими дієтологами.
Школи використовують ланч як нагоду розповісти більше про культуру харчування. Під час обіду вмикають відео, в якому пояснюють, що саме їдять діти, та як ці продукти впливають на їхнє здоров'я. Деякі заклади впроваджують ігри із визначення харчової цінності продуктів і страв.
Головна вимога при приготуванні страв для шкільного харчування в Японії: заборона на використання заморожених продуктів і продуктів глибокого перероблення. У середньому кожен ланч розрахований на 600-700 кілокалорій. Вартість одного обіду становить близько 2,5 доларів.
У школах Сполучених Штатів Америки кожен учень має свою картку, яку сканує на вході до їдальні. З підключеного до картки рахунку батьків автоматично знімають стандартну суму, але дитина може їсти все, що захоче.
Американське шкільне меню – це поєднання корисної їжі з улюбленою для дітей. Щодня вони отримують свіжі фрукти та овочі. Але й присутні улюблені дітьми страви – піца, спагеті, картопля фрі, сендвічі. Також їм дають соки, звичайне та шоколадне молоко, йогурти. Вся їжа гіпоалергенна.
У школу категорично не можна приносити (навіть для власного харчування дитини) горіхи та солодощі.
Ця інформація допоможе батькам та учням зрозуміти, що реформа шкільного харчування, яка тільки-но набрала чинності в Україні, фактично ще сира, і які результати дасть її впровадження, можна буде зрозуміти лише з часом. Це довготривалий процес, який, з огляду на роками незмінювану систему, супроводжуватиметься неминучими труднощами. Усе нове завжди сприймається важко, а зміни – навіть позитивні, – викликають супротив, адже до них потрібно підлаштовуватись.
Вас також можуть зацікавити такі матеріали: Реформа шкільного харчування: за і проти
Фотоматеріали обідів взяти з відкритих джерел.
Будь ласка, оцініть новину!