«Продукти харчування»: пізнавальна гра для дітей

Вашій увазі пропонується захоплива гра, спрямована на розвиток логіки, уваги, мислення, спостереження, дрібної моторики, в яку залюбки можуть грати навіть дорослі!

Життя і здоров’я – найбільша цінність людини. Якщо ви здорові, то маєте хороший настрій, добре працюєте, гарно навчаєтесь. Однією з важливих запорук здоров’я є їжа. 

Продукти харчування – це все те, що споживає людина для підтримки життєдіяльності. Речовини, які організм отримує з навколишнього середовища, є для нього будівельним матеріалом і джерелом енергії. Тому кількість, якість, асортимент споживаних, своєчасність і регулярність приймання їжі мають важливе значення для організму.

Для того, щоб допомогти дітлахам краще розібратися з тим, що ми їмо, «Всеосвіта» розробила пізнавальну гру «Продукти харчування».

Посилання на завантаження: https://vseosvita.ua/library/produkti-harcuvanna-piznavalna-gra-dla-ditej-131443.html 

Основна ціль цієї гри – заповнити продуктами харчування свої візки. Є різні варіанти проведення цієї гри. Перед початком гри вчителю, вихователю або батькам необхідно ознайомити дітей з правилами, розповісти про всі категорії харчових продуктів, а також навести приклади.

Вам необхідно роздрукувати та вирізати:

  • візки (ігрові поля);
  • картки з різними продуктами харчування;
  • картки з цінами;
  • додатковий споживчий кошик;
  • гроші.

Матеріали можна заламінувати і зробити гру на липучках.


Перший варіант (для малюків)

На столі або килимку необхідно розмістити ігрові поля, а посередині розкласти всі картки з продуктами харчування. Дитина має посортувати всю їжу в різні візки з урахуванням малюнку-асоціації відповідної категорії. Цей варіант гри можна проводити в груповій формі, а також на швидкість. В цьому випадку кожному малюку дається окремий візок, який він має заповнювати тільки тими продуктами, які вказані на ньому.


Другий варіант

У цьому випадку візки підписані і дитина має сама зорієнтуватися, прочитавши напис на тому чи іншому ігровому полі. Правила гри дуже схожі з попереднім варіантом.


Третій варіант

Кожній дитині дається візок і картки з цінами всіх товарів, а також певна сума грошей, яка необхідна для покупки. Вчитель дає дітям завдання  купити продукти для приготування страви. Це може бути борщ, сирники, млинці, омлет, компот, сендвіч, салат. Можна дитині самій проявити креативність і обрати свою улюблену страву. Цей варіант гри бажано проводити в груповій формі на швидкість.  


Класифікація продуктів харчування

Бакалійні продукти

Бакалія (від турецького слова «bakkal» – торговець овочами) – це ціла група продовольчих товарів, які пройшли спеціальну кулінарну обробку, за рахунок якої вони підлягають тривалому зберіганню в певних умовах. Продукти цієї категорії реалізуються як у запакованому вигляді, так і на вагу. Сюди відносять різні крупи, цукор, макаронні вироби, сіль, прянощі, спеції, сухофрукти (насіння, курагу, фініки, родзинки, фісташки, чорнослив, горіхи), олію рослинну, всі види жирів та їх замінники, соуси, спеції, сухі інгредієнти для випічки, борошно, чай, кава, какао та інші сипучі продукти.


Гастрономічні продукти

До групи гастрономічних товарів відносять готові до вживання, високоякісні продукти харчування високої харчової цінності. Гастрономічні товари вимагають особливих умов зберігання. У цю категорію відносять різні вироби з м'яса і риби готові до вживання: сирокопчена, варена і копчена ковбаси, буженина, сосиски, сало-шпик, м'ясні і рибні консерви (івасі, оселедець, морська капуста та ін.), в'ялена, солона, копчена, сушена риба, ікра.


Риба та морепродукти

Риба і морепродукти – це не тільки цінний продукт для здорового харчування, а й незамінний засіб для профілактики різних захворювань. За поживністю риба може скласти конкуренцію кращим сортам м'яса. Риба та морепродукти містять не тільки цінний білок, але і жирні кислоти Омега-3 і Омега-6, фосфор, калій, магній, йод, фтор. Риба багата вітамінами групи В . У печінці багатьох сортів риби є багато вітамінів A, D, E. У цю групу входить різноманітна свіжа риба, ракоподібні (включаючи креветок, крабів, лангустів та омарів), молюски, ікра, кальмари та інші морські продукти.


М'ясо, яйця

М'ясо – один із найнеобхідніших продуктів харчування в раціоні людини. Воно містить незамінні амінокислоти, які не синтезуються в організмі, є джерелом повноцінного білка та ряду необхідних мікроелементів. М'ясо продається охолодженим або замороженим.

Виділяють такі види м'яса:

►яловичина;

►свинина;

►баранина;

►м'ясо птиці (курки, індички, качки, гуски).

Яйця також є одним з найважливіших компонентів харчування. Поживні речовини, вітаміни й мікроелементи, що входять до складу яєць, чудово збалансовані і добре засвоюються організмом.

Основні види яєць, що надходять у продаж:

►курячі;

►перепелині.

У промисловому виробництві яйця переробляються в яєчний порошок і меланж. Вони використовуються не тільки в харчовій, але також і в медичній, косметичній промисловостях.


Молочні продукти

Молочні продукти – це велика група продовольчих товарів, які виготовляються на основі молока. Ці продукти містять жири, білки та вуглеводи в легкозасвоюваній формі. Найпершими способами виробництва молочних продуктів були – маслоробство та сироваріння. Потім набуло розвитку виготовлення кисломолочних продуктів та молочних консервів. До молочної продукції відносяться: молоко питне, вершки, молоко і вершки сухі, масло вершкове, жир молочний, кисломолочні продукти (йогурт, кефір, ряжанка, сметана, простокваша), морозиво, молочні консерви, сироватка, десерти і пасти, казеїн, лактоза.


Кондитерські вироби

Кондитерські вироби – висококалорійні і легкозасвоювані харчові продукти з великим вмістом цукру. Вони  містять значну кількість вуглеводів, жирів і білків та відрізняються приємним смаком, ароматом. Для приготування кондитерських виробів використовують цукор, патоку, мед, фрукти та ягоди, борошно, молоко й масло, жири, крохмаль, какао, горіхи, яйця, ароматизовані речовини.

Кондитерські вироби поділяються на дві основні групи:

►цукристі (шоколад, мармелад, зефір і пастила);

►борошняні (вафлі, печиво, тістечка, торти, кекси, рулети).


Хлібобулочні вироби
 
Хлібобулочні вироби – група продуктів харчування, виготовлених із тіста. Хліб відноситься до продовольчих товарів першої необхідності та вважається соціально значущим продуктом харчування. Основна сировина для виробництва хлібобулочних виробів – пшеничне і житнє борошно, рідше – кукурудзяне, ячмінне та ін.

Можна виділити наступні групи хлібобулочних виробів:

►із пшеничного борошна;

► з житнього борошна;

► із суміші житнього та пшеничного борошна;

►здобні з підвищеним вмістом цукру та жиру;

►дієтичні;

►національні сорти (лаваш вірменський і грузинський, чурек та ін.).

Ці продукти харчування містять необхідні для життєдіяльності організму речовини – білки, вуглеводи, вітаміни групи В, клітковину, фосфор, калій, магній та багато інших мікроелементів.


Овочі

Овочі – це соковиті частини трав'янистих рослин. Їхня харчова цінність обумовлена наявністю цукру, органічних кислот, ароматичних і мінеральних речовин.

Основний фізіологічний вплив овочів – здатність підвищувати апетит та позитивно впливати на травну систему.

Овочі поділяють на дві групи: вегетативні та плодові.

Вегетативні поділяють на такі підгрупи:

►бульбоплоди (картопля, батат, топінамбур);

►коренеплоди (морква, буряк, редиска, редька, ріпа, бруква, пет­рушка, селера, пастернак, хрін);

капустяні (капуста білоголова, червоноголова, савойська, брюссельська, кольрабі);

цибулеві (цибуля ріпчаста, зелена, цибуля-порей, цибуля-батун, часник);

салатно-шпинатні (салат, шпинат, щавель);

десертні (ревінь, спаржа, артишок);

пряні (кріп, естрагон, майоран, чабер).

До плодових входять такі підгрупи:

►гарбузові (огірки, гарбузи, кабачки, патисони, кавуни, дині);

томатні (помідори, баклажани, стручковий перець);

►бобові (горох, квасоля, боби);

►зернові (цукрова кукурудза).

В їжу додають плоди і насіння рослин.


Фрукти

Фрукти – це їстівні плоди культурних і дикорослих рослин, які є вітамінними концентратами та джерелами легкозасвоюваних вуглеводів.

Класифікація фруктів:

зерняткові фрукти (яблука, груші, айва);

кісточкові фрукти (абрикоси, сливи, вишні, персики та інші);

цитрусові фрукти (апельсини, лимони, мандарини, грейпфрути та інші);

субтропічні і тропічні фрукти (інжир, гранат, манго, ананас, банан, авокадо та інші);

ягоди (смородина, аґрус, виноград, журавлина, брусниця та інші).


Соки та напої

Поповнення запасів рідини, яка втрачається в процесі життєдіяльності, є  необхідною умовою життєдіяльності будь-якого організму.

До цієї категорії відносяться такі види напоїв:

вода;

соки та нектари;

напої бродіння;

солодкі безалкогольні напої.


Посилання на завантаження: https://vseosvita.ua/library/produkti-harcuvanna-piznavalna-gra-dla-ditej-131443.html 

Насолоджуйтесь процесом гри та залишайтесь разом із «Всеосвітою».

Забороняється відтворення, передрук або розповсюдження іншим способом будь-яких матеріалів сайту «ВСЕОСВІТА» (логотип (знак для товарів і послуг), тексти, фото, відео, тощо) без посилання або гіперпосилання на сайт vseosvita.ua.

Всеосвіта є суб’єктом підвищення кваліфікації.

Всі сертифікати за наші курси та вебінари можуть бути зараховані у підвищення кваліфікації.

Співпраця із закладами освіти.

Дізнатись більше про сертифікати.