За 2019 рік Держпродспоживслужба перевірила майже 13,5 тисяч примірників двотижневого шкільного меню. Близько 20% примірників меню не були погоджені та направлені на доопрацювання.
Крім того служба контролю також перевіряла щоденні шкільні меню. І у 25% виявлено порушення щодо виконання норм натурального харчування.
В.о. Голови Держпродспоживслужби Ольга Шевченко зазначила, що така ситуація спричинена, перш за все, обмеженим асортиментом харчових продуктів у закладах освіти.
Згідно з результатами контролю, норми харчування в загальноосвітніх закладах в середньому виконувались лише на 64-83%.
Харчування дітей незбалансоване та нераціональне, зазначають в Держпродспоживслужбі. У раціоні недостатньо молока, масла вершкового, сметани, сиру кисломолочного, яєць, фруктів, соків, овочів. Виконання норм з продуктів тваринного походження забезпечено лише на 40-60%.
Протягом 2019 року служба вела постійний лабораторний контроль якості харчування дітей у закладах загальної середньої освіти. Було досліджено 1778 проб готових страв на калорійність (відхилення у 11% проб); 6105 проб харчових продуктів за мікробіологічними показниками (відхилення у понад 6% проб); 593 проби харчових продуктів на якість термічної обробки (відхилення у 2,7% випадків); 7687 проб питної води за мікробіологічними показниками (відхилення у 15% проб).
Ольга Шевченко зазначила, що Держпродспоживслужба постійно контролює питання належної організації харчування дітей у закладах освіти, дотримання питного режиму, додержання вимог санітарного законодавства. Служба постійно надає рекомендації щодо складання тендерної документації для закупівлі харчових продуктів та надання послуг з харчування дітей щодо наявності експлуатаційного дозволу або державної реєстрації потужності з виробництва та/або обігу харчових продуктів у постачальників. Також вживаються заходи для покращення матеріально-технічної бази їдалень закладів освіти, стану організації харчування учнів та вихованців.
Будь ласка, оцініть новину!