Конструктор уроків
Урок не містить жодного завдання. Додайте завдання.
Щоб додати завдання, оберіть категорію завдання на панелі запитань.
№1:
Теоретичний блок
Лекція
Тема : Дієтичне харчування при цукровому діабеті.
Мета : Набуття , формування та систематизація теоретичних знань
з основ лікувального харчування, особливостей захворювань,
характеристики номерних дієт відповідно захворювання.
Вид заняття : Лекція з елементами бесіди.
Матеріально-технічне забезпечення : підручники, опорні конспекти,
таблиці, схеми, рисунки, збірка рецептур.
Структура заняття:
I. Організаційна частина.
II. Актуалізація опорних знань .
- Загальні принципи дієтичного харчування
- Особливості захворювання
- Характеристика та призначення дієт № 7-10.
- Хімічний склад та рекомендовані продукти.
- При яких захворюванням використовують дані дієти.
III. Повідомлення теми, формування мети та основних завдань.
IV. Мотивація навчальної діяльності : Для оволодіння глибокими,
узагальненими, системними знаннями навчального матеріалу
про послідовність технологічного процесу для набуття навичок
приготування якісних напівфабрикатів, кулінарних виробів.
План
1. Захворювання ендокринної системи.
- Дієтичне харчування при захворюванні цукровому діабеті
- Харчування при захворюваннях щитовидної залози
2. Захворювання обміну речовин
- Харчування при ожирінні
- при подагрі
V. Закріплення вивчає мого матеріалу.
- Загальні принципи дієтичного харчування
- Особливості харчування при цукровому діабеті
- Харчування при захворюваннях щитовидної залози
- Харчування при ожирінні
- Методи розвантаження, голодування.
- Харчування при подагрі
Підведення підсумків
Література :
Шумило Г.І. – «Технологія приготування їжі», с. 452 - 458
Губа Н.І. – «Дієтичне харчування і кулінарія», с.254-270
Баранов В.С. – «Технологія виробництва кулінарної продукції»
Збірка рецептур страв
Лекція
Тема: Дієтичне харчування при цукровому діабеті.
Мета : Набуття , формування та систематизація теоретичних знань
з основ лікувального харчування, особливостей захворювань,
характеристики номерних дієт відповідно захворювання.
Вид заняття : Лекція з елементами бесіди.
План
Характеристика та призначення дієти №9.
Хімічний склад дієти.
Рекомендовані страви.
Діста № 9. Призначається при цукровому діабеті.
Мета дієти — створити умови для нормалізації вуглеводного, частково — жирового, водно-солевого і білкового обміну.
Дієта характеризується різким обмеженням вуглеводів, помірним обмеженням жирів і органічних продуктів, які утруднюють роботу печінки (екстрактивні речовини м’яса, риби), і прийомів теплової обробки (смаження).
Хімічний склад дієти, г: білків — 100 (60% тваринних), жирів — 80 (25-30% рослинних), вуглеводів — 300, кухонної солі — 12, вільної рідини — 1,5 л, енергетична цінність — 2300 ккал; вітаміну С — 100—150 мг, В, і В2 — по 4-6 мг, А — 3—4 мг, нікотинової кислоти - 30—40 мг.
Страви для дієти готують відварними і запеченими. М’ясо і рибу запікають після попереднього відварювання. Моркву, ріпу, картоплю для видалення з них цукрів можна попередньо відварювати або вимочувати у нарізаному вигляді. Для солодких страв використовують сорбіт і ксиліт. Ці замінники цукру добре впливають на виділення жовчі, їх обмін в організмі проходить без участі інсуліну. Вживання в їжу ксиліту і сорбіту не призводить до збільшення глюкози в крові. Сіль додають у нормальній кількості. Температура їжі звичайна.
Рекомендується використовувати нежирне м’ясо яловичини, свинини, кроликів, курей, ковбасу лікарську й діабетичну; холодець яловичий, нежирну рибу, молоко і кисломолочні продукти у натуральному вигляді та у поєднанні з іншими продуктами, плоди і ягоди кисло- солодких сортів у будь-якому вигляді, масло вершкове, топлене масло, соняшникову й оливкову олію; перші страви з овочами, небагаті цукрами; неміцні бульйони (м’ясні, рибні, грибні); соуси овочеві, закуски
з масла вершкового, негострого твердого сиру, вимоченого оселедця, риби відварної й заливної, вінегрети, салати із свіжих овочів, напої — чай, каву з молоком на замінювачах цукру, мінеральну воду (Боржом, Нарзан, Єсентуки), фруктово-ягідні соки з кислих сортів ягід і фруктів, томатний сік, хліб житній, білково-пшеничний або пшеничний з борошна II сорту, печиво і тістечка на замінювачах цукру. Забороняються напої, які містять велику кількість цукру (хлібний квас, солодкі сиропи і соки), цукор, мед, варення, цукерки, кавуни, виноград, родзинки, інші плоди і ягоди, багаті на цукор, жирне м’ясо, гуси, качки, жирна риба, сало, гострі закуски.
№2:
Вільне введення тексту
Захворювання ендокринної системи.
- Дієтичне харчування при захворюванні цукровому діабеті
- Харчування при захворюваннях щитовидної залози
2. Захворювання обміну речовин
- Харчування при ожирінні
- при подагрі
Загальні принципи дієтичного харчування
- Особливості харчування при цукровому діабеті
- Харчування при захворюваннях щитовидної залози
- Харчування при ожирінні
- Методи розвантаження, голодування.
- Харчування при подагрі
Рефлексія від 5 учнів
Сподобався:
Зрозумілий:
Потрібні роз'яснення:
Поняття документа. Призначення та класифікація документів. Документообіг. Загальні правила оформлення документів у закладах громадського харчування
Інструктаж з БЖД. Технологія прибирання житла. Види кімнатних та садових рослин, вирощування та догляд за ними.Культура харчування. Технологія сервірування столу. Етикет за столом.