Урок:

Тема : Дієтичне харчування при цукровому діабеті.

Вміст уроку:

Урок не містить жодного завдання. Додайте завдання.

Щоб додати завдання, оберіть категорію завдання на панелі запитань.

1:

Теоретичний блок

Лекція

                Тема : Дієтичне харчування при цукровому діабеті.  

 

       Мета :  Набуття , формування та систематизація теоретичних знань 

                                 з   основ лікувального харчування, особливостей захворювань, 

                                характеристики номерних дієт відповідно захворювання.   

       Вид заняття :  Лекція з елементами бесіди.                           

       Матеріально-технічне забезпечення : підручники, опорні конспекти, 

                                таблиці, схеми, рисунки, збірка рецептур.

  

       Структура заняття:

I. Організаційна частина.

II. Актуалізація опорних знань .

   - Загальні принципи дієтичного харчування

   -  Особливості захворювання

   - Характеристика та призначення дієт № 7-10.

    - Хімічний склад та рекомендовані продукти.

    - При яких захворюванням використовують дані дієти.                           

III.  Повідомлення теми, формування мети та основних завдань.

      IV.  Мотивація навчальної діяльності : Для оволодіння глибокими, 

           узагальненими, системними  знаннями навчального матеріалу 

           про послідовність технологічного процесу для набуття навичок 

           приготування  якісних напівфабрикатів, кулінарних виробів. 

                                                   План

    1.  Захворювання ендокринної системи.

           - Дієтичне харчування при захворюванні цукровому діабеті

           - Харчування при захворюваннях щитовидної залози 

     2. Захворювання обміну речовин

         - Харчування при ожирінні

         - при подагрі

 V.      Закріплення   вивчає мого матеріалу.

               -   Загальні принципи дієтичного харчування

               -   Особливості харчування при цукровому діабеті

               -   Харчування при захворюваннях щитовидної залози

               -   Харчування при ожирінні

               -  Методи  розвантаження, голодування.

               -  Харчування при подагрі

  1. Підведення підсумків

           Література :                                                               

  1. Шумило Г.І. – «Технологія приготування їжі», с. 452 - 458

  2. Губа Н.І. – «Дієтичне харчування і кулінарія», с.254-270

  3. Баранов В.С. – «Технологія виробництва кулінарної продукції»

  4. Збірка рецептур страв

Лекція

Тема:  Дієтичне харчування при цукровому діабеті.

  Мета : Набуття , формування та систематизація теоретичних знань

                                 з   основ лікувального харчування, особливостей захворювань, 

                                характеристики номерних дієт відповідно захворювання.   

  Вид заняття :  Лекція з елементами бесіди.                           

План

  1. Характеристика та призначення дієти №9.

  2. Хімічний склад дієти.

  3. Рекомендовані страви.

Діста № 9. Призначається при цукровому діабеті.

Мета дієти — створити умови для нормалізації вуглеводного, част­ково — жирового, водно-солевого і білкового обміну.

Дієта характеризується різким обмеженням вуглеводів, помірним обмеженням жирів і органічних продуктів, які утруднюють роботу пе­чінки (екстрактивні речовини м’яса, риби), і прийомів теплової оброб­ки (смаження).

Хімічний склад дієти, г: білків — 100 (60% тваринних), жирів — 80 (25-30% рослинних), вуглеводів — 300, кухонної солі — 12, вільної ріди­ни — 1,5 л, енергетична цінність — 2300 ккал; вітаміну С — 100—150 мг, В, і В2 — по 4-6 мг, А — 3—4 мг, нікотинової кислоти - 30—40 мг.

Страви для дієти готують відварними і запеченими. М’ясо і рибу запікають після попереднього відварювання. Моркву, ріпу, картоплю для видалення з них цукрів можна попередньо відварювати або вимо­чувати у нарізаному вигляді. Для солодких страв використовують сорбіт і ксиліт. Ці замінники цукру добре впливають на виділення жовчі, їх обмін в організмі проходить без участі інсуліну. Вживання в їжу ксилі­ту і сорбіту не призводить до збільшення глюкози в крові. Сіль додають у нормальній кількості. Температура їжі звичайна.

Рекомендується використовувати нежирне м’ясо яловичини, сви­нини, кроликів, курей, ковбасу лікарську й діабетичну; холодець яло­вичий, нежирну рибу, молоко і кисломолочні продукти у натурально­му вигляді та у поєднанні з іншими продуктами, плоди і ягоди кисло- солодких сортів у будь-якому вигляді, масло вершкове, топлене масло, соняшникову й оливкову олію; перші страви з овочами, небагаті цук­рами; неміцні бульйони (м’ясні, рибні, грибні); соуси овочеві, закуски

з   масла вершкового, негострого твердого сиру, вимоченого оселедця, риби відварної й заливної, вінегрети, салати із свіжих овочів, напої — чай, каву з молоком на замінювачах цукру, мінеральну воду (Боржом, Нарзан, Єсентуки), фруктово-ягідні соки з кислих сортів ягід і фруктів, томатний сік, хліб житній, білково-пшеничний або пшеничний з бо­рошна II сорту, печиво і тістечка на замінювачах цукру. Забороняються напої, які містять велику кількість цукру (хлібний квас, солодкі сиропи і соки), цукор, мед, варення, цукерки, кавуни, виноград, родзинки, інші плоди і ягоди, багаті на цукор, жирне м’ясо, гуси, качки, жирна риба, сало, гострі закуски.

2:

Вільне введення тексту

  Захворювання ендокринної системи.

          - Дієтичне харчування при захворюванні цукровому діабеті

          - Харчування при захворюваннях щитовидної залози 

    2. Захворювання обміну речовин

        - Харчування при ожирінні

        - при подагрі

 Загальні принципи дієтичного харчування

              -   Особливості харчування при цукровому діабеті

              -   Харчування при захворюваннях щитовидної залози

              -   Харчування при ожирінні

              -  Методи  розвантаження, голодування.

              -  Харчування при подагрі

Рефлексія від 5 учнів

Сподобався:

5 0

Зрозумілий:

5 0

Потрібні роз'яснення:

5 0
Рекомендуємо

Поняття документа. Призначення та класифікація документів. Документообіг. Загальні правила оформлення документів у закладах громадського харчування

Поняття документа. Призначення та класифікація документів. Документообіг. Загальні правила оформлення документів у закладах громадського харчування

124

Аватар профіля Усиченко Олена Вікторівна
Інформатика
II курс

25 грн

Інструктаж з БЖД. Технологія прибирання житла. Види кімнатних та садових рослин, вирощування та догляд за ними.Культура харчування. Технологія сервірування столу. Етикет за столом.

Інструктаж з БЖД. Технологія прибирання житла. Види кімнатних та садових рослин, вирощування та догляд за ними.Культура харчування. Технологія сервірування столу. Етикет за столом.

254

Аватар профіля Півнюк Олена Вікторівна
Технології
5 клас

50 грн

Тема: Вправи з м’ячем

Тема: Вправи з  м’ячем

96

Аватар профіля Чубенко Олександр Олександрович
Фізична культура
5—7 клас

83 грн

Тема 3.4.Програмування для КВМ

Тема 3.4.Програмування для КВМ

104

Аватар профіля Чемерис Олена Андріївна
Системи ЧПК в механообробці
III курс та дорослі

250 грн

Твір на морально - етичну тему

Твір на морально - етичну тему

838

Аватар профіля Кудревич Інна Василівна
Українська мова
8—12 клас, I—IV курси, дорослі та змішані

30 грн

Схожі уроки

КРВ - 3.2.2 Обробка нижнього зрізу жіночих штанів

КРВ - 3.2.2 Обробка нижнього зрізу жіночих штанів

517

Аватар профіля Кобилянська Катерина Анатоліївна
Професійна освіта
дорослі

КРВ - 3.2.2 Обробка верхнього зрізу жіночих штанів поясом

КРВ - 3.2.2 Обробка верхнього зрізу жіночих штанів поясом

928

Аватар профіля Кобилянська Катерина Анатоліївна
Професійна освіта
дорослі

КРВ - 3.2.2 Обробка застібки на тасьму блискавку

КРВ - 3.2.2 Обробка застібки на тасьму блискавку

393

Аватар профіля Кобилянська Катерина Анатоліївна
Професійна освіта
дорослі

КРВ - 3.2.2 Обробка кишень в жіночих штанах

КРВ - 3.2.2  Обробка кишень в жіночих штанах

455

Аватар профіля Кобилянська Катерина Анатоліївна
Професійна освіта
дорослі

Обробка виточок та зрізів штанів

Обробка виточок та зрізів штанів

463

Аватар профіля Кобилянська Катерина Анатоліївна
Професійна освіта
дорослі