14 листопада 2023 о 15:25
9 0

Солодкий ворог: як цукор руйнує здоровʼя та розум дітей, але виключити його з раціону не вийде

Який він — один з найсильніших ворогів наших дітей? Замість страшної маски в нього розсипчаста структура, а приманює він до себе солодким смаком. Сьогодні поговоримо про те, чому варто берегти дітей від надмірного цукру та як він шкодить у навчанні.

14 листопада відзначається Всесвітній день боротьби проти цукрового діабету. В Україні станом на 2020 рік налічувалося 10 тисяч дітей з діабетом І типу віком до 18 років і цей показник лише зростає. Велика проблема й з дитячим ожирінням — зайву вагу має кожна третя дитина в нашій країні. У всіх цих проблемах цукор грає далеко не останню роль. Як цей продукт заважає розвитку дитини та чим допомогти, щоб знизити його вживання — розповідаємо в матеріалі.

Спочатку трішки цифр

За даними Міжнародної діабетичної федерації станом на 2021 рік в Україні нараховується 2, 325 людей з діабетом у віці від 20 до 79 років. Ця тенденція зростатиме — експерти прогнозують збільшення хворих до 2030 року до 2, 396 осіб. Варто зазначити, що ситуація може бути більш загрозливою, адже у цю статистику входять лише ті хворі, які отримують інсулін. З 2018 року МОЗ припинили вести облік хворих й усі подальші реформи у медичній сфері відбуваються без урахування цих цифр.

Окрім того, у 2020 році були оприлюднені цифри й серед хворих дітей. Згідно зі статистикою, у світі цукровий діабет II типу мають 5 300 дітей та підлітків на 100 тисяч дитячого населення, щороку він діагностується у 330 дітей та підлітків за 100 тисяч дитячого населення. Зростає й кількість дітей з надмірною вагою — до 2030 року їх може бути вже 254 млн. Найчастіше діабет діагностується у дітей до 6 років та у молодшекласників у віці до 10 років.

Важливі факти про цукор, які варто знати

Який цукор небезпечний для дитини? Природній — це той, що входить у склад фруктів, молока та інших продуктів, що мають солодкуватий присмак. Природний цукор безпечний для здоровʼя, обмеження можуть бути лише через алергію чи непереносність якогось продукту. Набагато небезпечніший вільний цукор міститься у концентратах, сиропах, наповнювачах та добавках, при цьому мають неприродне походження. Саме ці цукри є небезпечними для дітей, лікарі радять обмежити його використання.

Якою є норма цукру? ВООЗ не рекомендує давати цукор та продукти з ним немовлятам та дітям до 2-х років, окрім натуральних фруктових соків (не більше 120 мл на день). Європейське товариство дитячої гастроентерології, гепатології та нутриціології рекомендує вживати цукор в таких обʼємах:

  1. 2—4 роки 15—16 г (4 чайні ложки);

  2. 4—7 років 18—20 г (5 чайних ложок);

  3. 7—10 років 22—23 г (6 чайних ложок);

  4. 10—13 років 24—27 г (7 чайних ложок);

  5. 13—15 років 27—32 г (8 чайних ложок);

  6. 15—19 років 28—37 г (9 чайних ложок).

Однак у реальному житті, за підрахунками British Nutrition Foundation, норма перевищує рекомендації вдвічі, адже вже у 1,5 року діти отримують 33 грами цукру, а з 11—77 грамів.

Невже й дитячі продукти з цукром є небезпечними? На жаль, маркування «дитячий йогурт» на етикетці жодним чином не гарантує якісного продукту. У Європі, після початку боротьби з дитячим ожирінням після 2010 року, були введені обмеження на цукор та консерванти у дитячих продуктах. Проте, в Україні це питання все ще не відрегульовано, тому радимо ретельно дивитися на етикетки.

Ворог для шлунку, недруг у навчанні: чому цукор шкідливий?

Такий солодкий компонент безлічі страв несе в собі й велику небезпеку. Передусім, наднормові обʼєми можуть призвести до ожиріння, захворювань серцево-судинної системи, цукрового діабету II типу, розладам кишківника та проблемам зі шкірою та зубами. Про цю очевидну шкоду від цукру знають усі. А от ще деякі проблеми, які може принести в життя дитини цукор, про які стало відомо відносно нещодавно:

  • Істерики та гіперактивність. Американські психологи, що вперше описали детально розлад дефіциту уваги з гіперактивністю (РДУГ) у 2006 році, провели паралель між імпульсивністю дітей з цим розладом та впливом на це харчових звичок. Виявилося, що цукор, як додаткове джерело енергії, провокує накопичення надлишків та, як наслідок, — «вибух» та навіть істерики. Така ж ситуація відстежується й в дітей, що не мають РДУГ, але вживають надмірну кількість солодкого.

  • Залежність. Однією з найважчих залежностей є куріння, а тяга до цукру стоїть на другому місці, на відміну від дітей — для них солодощі на першому місці по рівню ризику. «Підсадити» на цукор дуже легко: варто лише не слідкувати за снеками, які вони купують на прогулянках з друзями та взагалі не приділяти час розмовам про здорове харчування. А ще можна закріпити результат, якщо й самим харчуватися нездорово та незбалансовано.

  • Цукор вимиває вітаміни. Це прикро, але у 2010 році спеціалісти UNICEF провели дослідження, завдяки якому стало зрозуміло: продукти з надмірним цукром не тільки не допомагають засвоюватись корисним речовинам, а ще й шкодять. Так, велика кількість солодощів просто «вимиває» з організму кальцій та провокує нестачу вітаміну В. На тлі цього дуже цікаво подумати про молочну продукцію, про яку в рекламі кажуть, що вона «збагачена кальцієм», але й містить багато цукру.

  • Розумова та фізична втома. Діти, що вживають надлишок цукру, більш схильні до простуд та мають знижений імунітет. Зокрема, це через брак вітамінів. Однак, цукор також бʼє й по мисленню дитини, адже дитина без цукрової «дози» має сонливість та вʼялість. Окрім того, надмірне вживання може позначитись й на розумових здібностях у дорослому житті.

До речі, в Інтернеті існує безліч «перевіреної інформації» щодо того, що цукор допомагає дітям у навчанні та має свою користь. Що ж, давайте в цьому також детально розберемось!

Цукор: правда та міфи

Цукор корисний для мозку. Люди вірять, що солодкі продукти допомагають мозку працювати, адже дають йому поштовх енергії та збуджують кровоносну систему.
Правда: дійсно, такий ефект для мозку є. Проте, енергію йому дає зовсім не цукор, а глюкоза — компонент, який міститься не лише в солодощах, але й у фруктах та ягодах. Саме слово глюкоза перекладається, як «виноградний цукор». Тому загодовувати дитину тістечками, щоб дати мізкам «підзарядку», не треба. Інакше зіштовхнетесь з іншим боком цієї медалі — цукровою залежністю, коли без «дози» солодкого в організмі падає рівень цукру, а з ним й енергія.

Цукор треба виключити повністю! Це вже називається «з крайнощів в крайнощі». Однак багато хто вважає: якщо вже й оголошувати цукру війну, то до повного виснаження!
Правда: це так не працює. Мізкам, кісткам, нервовій системі потрібна глюкоза для повноцінного функціонування, тим паче — у стадії зростання та розумового навантаження в школі. Краще все ж вибрати золоту середину та слідкувати за раціоном. Адже, як казав Авіценна — «все — отрута і все ліки»!

Дієві поради, як знизити споживання цукру в дитини

  • Дозвольте йому обирати солодощі. Якщо все заборонити та заявити дитині, що тепер його найкращі друзі — лише фрукти та корисні замінники, так і до бунту недалеко. Головне, щоб дитина мала вибір, для цього сходіть разом в магазин та дозвольте йому обрати одну найулюбленішу цукерку. Після цього домовтеся, як часто ви зможете купувати її та від чого потім відмовитись, щоб не нашкодити собі.

  • Жодних загравань з цукром! «Якщо будеш себе гарно поводити — дам цукерку» або подарунки за гарні оцінки — до таких речей часто вдаються деякі батьки. Причина проста: мотивація солодким та забороненим працює краще, ніж все інше. Проте другий бік таких заохочень — розлад харчової поведінки, відчуття, що «смачненьке треба заробити» та нервові зриви.

  • Додайте білок. Зазвичай, солоденького нам хочеться після їжі, у якій було недостатньо білку (а особливо у цьому допомагають жири та вуглеводи). Щоб на солодке тягнуло менше, додайте в раціон більше білкових продуктів, фруктів та овочів.

  • Шукайте замінники. Якщо корисні солодощі не підходять, або на компоненти є алергія, варто звернути увагу на сухофрукти, домашнє печиво тощо. Можна навіть поєднати приємне з корисним та приготувати щось разом з дитиною. І їй радість, і увагу від цукру відвернули!

До речі, боротьбу за здоровʼя дітей та проти цукру розвернули також і у школах. З 2024 року у навчальних закладах поступово будуть змінювати меню, відмовляючись від надмірного цукру та солі, випічки та консервантів. Детальніше про те, що зміниться — читайте тут, а ще радимо ознайомитись із закордонним досвідом