Перш ніж провести час за корисним читанням, пропонуємо трохи відпочити та пройти тестування про гнізда птахів.
Погодьтеся, природа навколо нас дивовижна. Особливо приємно спостерігати за гніздуванням ластівок у власному подвір'ї. На початку весни надважливим лишається питання не втручатися у пробудження природи та її мешканців. Одна справа, коли російські ракети нищать наші міста, а міни забруднюють поля, інша справа — паління сухостою, яке ми здатні контролювати та не шкодити мешканцям чагарників, серед яких нерідко і гнізда рідкісних птахів.
Підпал у Жовкві 2019 рік. Фото: Міші Ребриша
Клуби диму і випалена земля — звична картина на початку весни для селян. #ДСНС і прості мешканці чи не щодня фіксують підпали трави. Користувачі соцмереж поширюють фото спустошених ділянок із закликами до паліїв схаменутись. Agravery.com підготувала важливий матеріал про небезпеку паління сухостоїв.
З одного боку, попіл багатий на неорганічні солі та різні мікроелементи, які слугуватимуть поживою для ґрунту. А з іншого, під час випалювання трави спалюється органіка. Для ґрунту це має такі ж наслідки як, наприклад, для людини споживання вітамінів лише однієї із п’яти груп, порівнює старший науковий співробітник Інституту екології Карпат НАН України Андрій-Тарас Башта. Якщо немає органіки, що міститься у сухій траві, то ґрунтові мікроорганізми починають їсти гумус. А в 1 г ґрунту їх мільярди, пояснює декан агробіологічного факультету НУБіП України Оксана Тонха.
Зараз середній вміст гумусу по Україні близько 5,5%, а 30 років тому він сягав 7%. Під час пожежі згорає 1-2 см ґрунту. На відновлення 1 см верхнього знадобиться 100 років, — завважила експертка.
Під час спалення відбувається стерилізація ґрунту — знищення шкідників, бур’янів і патогенів.
Це такий дешевий спосіб підвищити вміст азоту в ґрунті шляхом загибелі груп мікроорганізмів. Так, краща трава після цього виросте. Але буде спалено органіку, яка для ґрунту – все одно, що хребет для людини. Це своєрідна «подушка», через яку проходить повітря, просочується вода. Відновити структуру ґрунту дуже важко, – застерігає Тонха. — Ви поспалюєте його 3-5 років, а потім буде втрачено нормальний водний та повітряний обмін.
До всього науковиця додає, що в процесі горіння у повітря виділяється діоксид вуглецю, який є одним із шести основних парникових газів. Також утворюється багато шкідливих для дихальної системи сполук. Зауважимо, що згубні для здоров’я людини речовини (канцероген, бензопірен, високотоксичні діоксини тощо) виділяються у довкілля і під час тління листя. Андрій-Тарас Башта додає, що дим від згарища особливо небезпечний тоді, коли суху траву спалюють край проїжджої частини. Адже у вихлопних газах містяться важкі метали та низки канцерогенів, які акумулюються рослинністю. Унаслідок спалювання сухих рослин уся ця отрута з димом здіймається у повітря.
Орнітолог Наталя Атамась зауважує, що під час спалення знищуються корені, бульби, цибулини та пагони весняних рослин. Натомість гарно «виживають» бур’яни типу пирію, чию розгалужену і достатньо заглиблену кореневищну систему ніяким підпалом не «вбити». Гинуть усі ранньогніздові птахи, що будують гнізда на землі у сухій траві – жайворонки, щеврики, плиски, чайки. А також ранні виводки зайців.
З десять років тому я на власні очі бачив виводок поросят, які живцем згоріли від такого підпалу в районі Яворівського полігону, – розповів Башта.
Водночас незліченну кількість «жертв» вогню не порахувати і не побачити неозброєним оком. Поверхневий шар ґрунту є найбільш заселеним живими організмами прошарком землі. Відтак під час спалення гинуть рослини, тварини, комахи, бактерії та дріжджі, які живуть у ґрунті і беруть участь у його формуванні, наголошує доктор біологічних наук Інституту біології тварин НААН у Львові Юрій Салига.
Утворення гумусу пов’язане з діяльністю великої кількості цих організмів. Навіть кроти, яких вважать шкідливими, проводять аерацію того ґрунту, збагачують його повітрям. Спалення рослинності на великій площі зрештою збільшує ризик порушення кислотно-лужного балансу, — наголошує біолог.
Андрій-Тарас Башта додає також, що у пожежах гине велика кількість дощових черв’яків, які беруть участь у процесах ґрунтоутворення. Вони, своєю чергою, прокладають ходи у ґрунті, що сприяє проникненню води до кореневих систем; перемішують різні шари ґрунту і шляхом цього затягують рештки рослин на глибину; проходячи через кишківник хробаків, земля збагачується біологічно активними мікроорганізмами.
Оксана Тонха наголошує на тому, що потрібно не спалювати траву, а вчасно її скошувати і компостувати. Оскільки компост – це джерело окремих мікро- і мікроелементів та органічних сполук. На природному пасовищі слід залишити траву і не перешкоджати природному ґрунтоутворенню, не знищувати місцевий біоценоз. Науковиця зауважує, що у рослинній масі дуже багато вуглецю і замало азоту. Для того, щоб урівноважити це співвідношення, Тонха радить на 1 т рослинних решток вносити 50 кг аміачної селітри чи 10-20 кг діючої речовини азоту – на полі або вже у компостній ямі. Завдяки цьому рослинність добре перегниє та слугуватиме гарною поживою для посіяних у наступному сезоні культур.
Джерело інформації: Agravery.com