В Україні з 1 січня 2022 року активно запрацювала реформа шкільного харчування, ініційована першою леді Оленою Зеленською. У меню шкільних їдалень з’явились нові страви, приготування яких передбачає обмежену кількість солі, цукру, жирів та субпродуктів. Натомість у пріоритеті – молоко, кисломолочні продукти, м'ясо, риба, свіжі овочі та фрукти.
Проте різноманіття страв – а їх 160, – не у всіх українців викликало захват. Дехто вважає, що «старе» меню було набагато смачнішим, простішим і більше подобалось дітям.
За останні дні тема шкільного харчування стала дуже гарячою і назбирала всякого: і адекватну критику, і сліпий хейт, і підтримку, і прекрасних ботів, і реальний досвід тих, хто стикнувся зі шкільною їжею на місцях. […] Хочу на це сказати: ДЯКУЮ кожному. Бо завдяки такій хвилі різних думок ця тема лишається на вустах. Небайдужість народу – то рушійна сила змін, – написав на своїй сторінці у фейсбуці розробник шкільного меню, український кулінарний експерт Євген Клопотенко.
Він наголосив: якщо за два роки всі негативні коментарі зникнуть, це означатиме, що шкільним харчуванням можна більше не займатися.
А поки ми проживаємо конфлікт сучасного бачення та старої системи. І це природно, що воно скрипить, ламається, сиплеться та дає збій. Ми не можемо під нуль знищити старе, у країни немає на це ні ресурсу, ні досвіду, ні підтримки. Доводиться все робити поступово, – пояснив #Клопотенко.
Кулінарний експерт зазначив, що разом з командою проаналізував усі коментарі та прописав свої наступні кроки у напрямку впровадження реформи шкільного харчування:
Навчити кухарів.
Навчити людей, які на місцях складають меню, як правильно читати норми.
Навчити українців критично мислити та адекватно висловлювати свої думки (Це жарт, – Клопотенко).
Розповісти про основи здорового харчування.
Я знаю, що ця тема болить. І болить вона сильно, бо це діти. Тому кожний коментар я розумію, маю ті самі емоції й крок за кроком впроваджую майбутнє у ті умови, що є зараз. Але у мене є єдине прохання: не мовчіть! Це найгірше. Краще пишіть хейт, проте не мовчіть. Бо зміни стаються там, де є голос, – додав Євген Клопотенко.
Нагадаємо, що наразі кулінарний експерт також розробляє окреме меню для дитячих садочків.
Фотоматеріали: Na chasi
Вас також можуть зацікавити такі матеріали: Завершено перехідний період провадження реформи шкільного харчування