Відомий український шеф-кухар Євген Клопотенко, який є амбасадором реформи шкільного харчування, представив у своїх соцмережах рецепт приготування тюльпанів. Тренд на поїдання цих квітів останнім часом з'явився у «Tik-Tok». Клопотенко, з огляду на це, вирішив зняти рецепт приготування рослини. За його словами, він вже неодноразово подавав ці квіти в ресторані.
На відео він радить нафарширувати бутони тюльпанів, замаринувати їх або й просто їсти сирими. Проте основний рецепт, який Клопотенко демонструє своїм глядачам — це соус зроблений зі стебел тюльпанів, горіхів та оливкової олії. Шеф-кухар зазначає, що тюльпани «дуже смачні і дуже прикольні». Єдине застереження, яке дає Клопотенко — важливо, щоб тюльпани були фермерські, або вирощені особисто, оскільки закордонні тюльпани привезені, наприклад, з Нідерландів, часто обробляються дуже шкідливими речовинами.
Проте користувачі соцмереж неоднозначно сприйняли такий «прикольний» рецепт. Звернули на нього увагу і лікарі. Вони зазначають, що поїдання тюльпанів є небезпечним для дітей, оскільки може призвести до потрапляння пелюсток до дихальних шляхів, що загрожує зупинкою дихання.
В коментарях під відео Клопотенка лікар-гастроентеролог Станіслав Кравчук написав, що стебла і цибулини рослин здатні накопичувати отруйні речовини, що може викликати отруєння. Про це навіть зазначається в матеріалі, який навів сам Клопотенко, щодо поїдання квітів. Зокрема там пишеться, що їстівні у тюльпанів лише пелюстки, натомість шеф-кухар на відео готує соус зі стебел.
Втім, Клопотенко відкинув всі подібні докори. У коментарях він відповів, що тюльпани подають у ресторанах століттями по всьому світу. А лікарі, мовляв, не рекомендують також їсти багато вершкового масла, пити молоко, а «від дріжджів рак».
Шеф-кухар також зазначив, що він лише дав рецепт і роз'яснення, а кожен хай сам обирає, чи їсти йому квіти. Коли лікар написав, що Клопотенко відомий інфлюенсер, тож люди йому довіряють і не будуть перевіряти інформацію, шеф-кухар відповів, що людям треба було б навчитись її перевіряти за 3 роки великої війни.
Скріншоти коментарів під відео Клопотенка
В матеріалі, наведеному самим Клопотенком, пишеться, що тичинки та маточки з квітки погано перетравлюються організмом людини, крім того, зав’язь може містити токсичні речовини. Найбільше токсичних речовин містить цибулина рослини.
Тюльпани містять речовини тюліпалін А і В та тюліпозид. Для людини вони можуть бути отруйними, особливо тюліпалін А. Більшість цих сполук міститься в цибулині, однак вони є і в зеленій частині квітки та можуть бути в зав’язі. Точно виміряти токсичність тюльпанів складно, оскільки вона варіюється залежно від сорту та умов вирощування рослин. В матеріалі прямо зазначено, що ботаніки не радять взагалі розглядати цибулини тюльпанів, стебла та листки як продукт.
Елементи титульного фото з офіційної сторінки Клопотенка у Facebook.
Журналіст:
Огей Антон Володимирович