У середньовіччі монахи зараховували бобрів до риб. Зроблено це було для того, щоб їсти їх м'ясо в пост, коли рибу їсти можна, а, власне, м'ясо — не можна. Бобри, значну частину життя проводять у воді, здалися монахам підходящими на цю роль .
На зиму середньостатистична сім'я бобрів заготовлює до 60-70 кубометрів дров.
Бобри не вчать своїх дитинчат будувати хатки і греблі — всі вони вміють це з народження. Це називається генетичною пам'яттю.
Бобри можуть затримувати дихання на 12-15 хвилин, якщо дуже треба. Хоча, звичайно, намагаються цього не робити.
Дитинчата бобрів проводять з батьками не менше двох років, перш ніж вступають у самостійне доросле життя.
Бобер — другий за величиною гризун в світі.
У бобрів прозорі повіки. Це дозволяє їм орієнтуватися під водою.
Найбільша з коли-небудь виявлених бобрових гребель мала довжину близько семисот метрів.
Дерево з діаметром стовбура в основі близько 40 сантиметр середньостатистичний дорослий бобер може повалити за один день .
Бобри використовують свій незвичайних хвіст в якості керма глибини.
На відміну від багатьох інших тварин, в неволі бобри живуть зазвичай набагато довше, ніж на волі — до сорока років.
У Республіці Білорусь, в Бобруйську, є цілих два пам'ятника боброві.
На канадських монетах номіналом в п'ять центів зображений хто? Правильно, бобер.
У родинах бобрів панує матріархат. Самка займає чільну роль.
Вхід в боброву хатку завжди знаходиться під водою, не дивлячись на те, що сама хатка розташована вище її поверхні.