Всеосвіта

Головне меню порталу

Головне меню порталу

Сьогодні о 18:00
Вебінар:
«
Профілактика психологічних проблем дошкільників: робота з казкою
»
Взяти участь Всі події
14 лютого 18:47
1 0

Досліди для дітей.

Експеримент «Газована вода»

Завдяки експерименту ваша дитина дізнається багато нового про хімічні реакції

Перетворюємо звичайну воду на смачний газований напій, який ідеально підходить для вживання у спекотний день і після фізичних навантажень. Завдяки експерименту ваша дитина дізнається багато нового про хімічні реакції, про те, як різні інгредієнти взаємодіють між собою, й отримає цікавий і смачний результат.

Вам знадобляться:

  • 2–3 лимони.

  • Чиста вода.

  • Половина чайної ложки харчової соди.

  • Цукор.

  • Кубики льоду.

  • Ніж для овочів і фруктів.

  • Склянка.

Порядок дій:

  1. Попросіть свою дитину допомогти вам нарізати 2–3 лимони навпіл ножем для овочів і фруктів. Уміння користуватись ножем під наглядом дорослих є важливою навичкою й добре підходить для опрацювання зорово-моторної координації.

  2. Тепер нехай дитина візьме велику склянку й видавить у неї сік із 2 або 3-х нарізаних лимонів, уникаючи попадання кісточок. Ви також можете показати їй, як дістати ложкою кісточки, які потрапили в склянку.

  3. Потім попросіть дитину всипати половину чайної ложки харчової соди в лимонний сік і подивитися, що вийде. Вона може дуже здивуватись результатами!

  4. Через кілька хвилин ваша дитина може додати воду у склянку, наповнивши її не менше, як на три чверті, а після додати цукор за смаком.

  5. Також вона може додати до своєї лимонної газованої води кілька кубиків льоду або листя м'яти й насолоджуватися чудовим напоєм.

Що відбувається

Лимонний сік – це кислота, яка вступає в реакцію з харчовою содою (гідрокарбонатом натрію). У результаті реакції виділяється вуглекислий газ, яким газується рідина (з'являються бульбашки). При додаванні води в цю рідину виходить напій, який зазвичай називають «содовою».

Такий спосіб «газації» рідини називається хімічним. Хімічним способом також газують інші напої, наприклад, сидр, шампанське, пиво або хлібний квас, проте в цих напоях вуглекислий газ (вуглекислота) виділяється при бродінні. Крім того, є механічний спосіб газації напоїв, при якому процес газації проходить у спеціальних апаратах. Механічним способом газується солодка й мінеральна вода, яка продається в будь-якому магазині.

Читайте також: