Рекомендації МОН щодо організації питного режиму в школах

Для організації оптимального питного режиму потрібно забезпечити водою школярів за індивідуальною потребою.

На вебсайті Міністерства освіти викладені наступні рекомендації:

Загальні рекомендації щодо питного режиму для школярів:

  • діти 6-8 років: 5 склянок на добу;
  • діти 9 -13 років: 7-8 склянок на добу;
  • 14 і більше років: від 8 до 11 склянок на добу.

При цьому зазначену денну норму води дитина може отримати не тільки споживаючи воду, але і з харчових продуктів. 

Велике значення в організації харчування у школі має питний режим, для забезпечення якого:

  • Мають бути обладнані питні фонтанчики, якщо для пиття використовують сиру воду. Питна вода повинна відповідати вимогам Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10);
  • У разі заборони використання сирої води для пиття, застосовують кип'ячену або бутильовану очищену воду (на яку є документи, що підтверджують її якість) за наявності одноразових стаканів чи індивідуальних чашок;
  • Можлива організація індивідуального питного режиму (пляшки з водою).
  • Кип’ячену воду дають після охолодження до кімнатної температури.
  • Воду зберігають у добре вимитому посуді, закритому кришкою. Для цього можуть бути використані чайники та бачки з нержавіючої сталі з кришками.
  • Термін зберігання охолодженої кип’яченої води 6 годин. Тару для зберігання кип’яченої води миють в кінці кожного робочого дня.

Для пиття води можуть бути використані одноразові стакани, фарфорові чашки та скляні стакани. Якщо для пиття води використовуються одноразові стакани, то передбачають місткість для використаних стаканів. Якщо для пиття води використовують фарфоровий або скляний посуд, то його виставляють на рознос, промаркований для чистих стаканів. Біля нього розміщують рознос для збору використаних стаканів.

За організацію питного режиму на харчоблоці відповідає завідувачка виробництва їдальні.

За дотримання правил питного режиму на перерві відповідає черговий вчитель.


Нагадаємо, кулінарний експерт Євген Клопотенко став одним із головних спікерів онлайн-конференції «Всеосвіти» та розповів про харчування у школах по-новому.

 

Ви можете переглянути відеозапис із Євгеном Клопотенком повністю: https://youtu.be/S-sVVtqo4tg?t=835

А також, якщо ваша школа вже приєдналась до руху «Cult Food» ви можете встановити відповідну позначку. Така функція дозволяє побачити кількість шкіл, приєднаних до цих програм та дізнатись про них іншим вчителям та батькам. 

Читайте також: МОН cтворило пам’ятку «Харчування в закладах освіти – права батьків»

Джерело: https://vse.ee/bwb

Всеосвіта є суб’єктом підвищення кваліфікації.

Всі сертифікати за наші курси та вебінари можуть бути зараховані у підвищення кваліфікації.

Співпраця із закладами освіти.

Дізнатись більше про сертифікати.

До ЗНО з УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ТА ЛІТЕРАТУРИ залишилося:
0
2
міс.
2
9
дн.
1
8
год.
Готуйся до ЗНО разом із «Всеосвітою»!