Сьогодні о 18:00
Вебінар:
«
Сучасні підходи до соціалізації дошкільника
»
Взяти участь Всі події

Тема: «Укранські звичаї» проведення заняття:

Я і Україна

10.06.2021

119

0

0

Опис документу:
Тема: «Укранські звичаї» Мета проведення заняття: • розвиваюча • розвивати вміння висловлювати власну думку; • розвивати звукову виразність мови; • розвивати пам'ять, мислення, увагу, стимулювати пізнавальну діяльність;
Перегляд
матеріалу
Отримати код

Тема: «Укранські звичаї»

Мета проведення заняття: 

    •    розвиваюча 

•    розвивати вміння висловлювати власну думку;

•    розвивати звукову виразність мови; 

•    розвивати пам'ять, мислення, увагу, стимулювати пізнавальну діяльність;

•    виховуюча

•    виховувати шанобливе ставлення до праці, звертаючись до народної мудрості (прислів'я);

•    навчаюча

•    ознайомити дітей із стравами, які побутують в українській кухні з продуктами харчування;

•    вчити переповідати нескладні рецепти приготування страв (борщ, компот, вареники);

•    викликати бажання навчитися самим готувати смачні страви. 

Обладнання:     •    ляльки (дід, баба, хлопчик, дівчинка), 

•    український посуд, 

•    рушники,

•    солоне тісто для вареників.

Матеріал до заняття:    Наочне оформлення

•    наочне оформлення;

•    д/г «З чого приготувати»;

•    настільний театр;

•    «Богатирська їжа».

Хід заняття

Підготовча частина 

Вихователь: Доброго дня, любі наші! Просимо в світлицю нашу. Заходьте гості дорогі! Я дуже вас бачити у своїй хаті.

 Основна частина

Здавна дівчата-українки піклувались про красу рідної домівки, про те, щоб на столі була смачна їжа, а хлопці-козачки працювали в полі та берегли спокій України, захищали її від ворогів. 

Дівчинка:  Він усіх до себе манить 

Всіх збирає навкруги. 

Борщ на нього й кашу ставлять 

Ще й духмяні пироги. 

Що це діти?

Діти: Стіл.

Вихователь: За столом збиралась вся родина, стіл накривали скатертиною. А на столі – хліб.

Хлопчик:  Лежить хліб на столі 

Як сонечко в небі 

Хліб потрібно шанувати 

Хліб – усьому голова.

Вихователь: Сьогодні ми з вами поговоримо про просту селянську їжу. Про це я пропоную вам казку «Богатирська їжа». Десь-колись в панській сім'ї жив синок і був хворий, не веселий, бо їв лише вишукані страви та солодощі. Але одного разу він почув за вікном спів дівчинки. Це була донька лісника. Вони подружились і дівчинка запросила його до себе в гості. Хазяїни були раді гостю. Посадили хлопчика за стіл і подали йому селянську їжу – борщ, кашу, молоко. Така їжа дала хлопчику силу. І сталося диво: його м'язи налилися силою, щоки – рум'янцем. Таку силу має проста їжа. 

Їжа буває святкова та щоденна.

 Кожного дня українці готовлять суп, борщ, капусняк, різні каші, узвари, компот.                                                                                                                     

Кіт: Няв! Няв! Чую компот. Я вмію варити компот.                                                                

Вихователь: Нам цікаво – покажи. 

Кіт: Я візьму каструлю води, солі кину я туди.

Одинадцять картоплин, капустину,

Й п’ять морквин.

І скришу я залюбки два червоних буряки (мішає).                           

Добре все було б та от – (пробує)                                                  

Вийшов зовсім не компот.                                                        

Вихователь: Діти, що вийшло у котика? (Діти відповідають)

Котик, ти все переплутав, ми тобі допоможемо розібратися, як готувати борщ, а як  компот. 

Але спочатку покажемо цифру скільки було морквин. (Діти показують цифру 5).

А скільки в котика було буряків? (Діти піднімають цифру 2)

Ну а тепер варимо борщ.            

Пальчикова вправа «Чищу овочі на борщ»

Діти: А я чищу овочі для борщу

Скільки треба овочів - полічу!

Три картоплини (загинають три пальці на правій руці)

Дві морквини (загинають два пальці на лівій руці)

Бурячки, квасоля, качан капусти. 

Посунься, капусто, без тебе в каструлі густо                                               

Раз, два, три, вогонь – гори! (розгинають пальці, плескають в долоні). 

Добрий борщик, та малий горщик.                                              

Вихователь: Діти, а що потрібно, щоб зварити компот?(Діти називають)

На вихідні дні варили ось що, відгадайте:

Місили, місили, ліпили, ліпили,

А потім на останку – масло і сметанку.

Діти: Вареники.            

Вихователь: Ось тут я уже і тісто замісила, розкачала качалкою тоненько.

А на яку геометричну фігуру схожі заготовки з тіста для вареників? (діти відповідають) 

А щоб зліпити вареники потрібна начинка. З чим можна зліпити вареники? (діти відповідають). Ось подивіться, яку начинку готують в Україні: сир, капуста, мак, вишні, картопля. (діти ліплять вареники з вихователем)                                            

Давайте пісню заспіваємо, без пісні немає діла. (Пісня «А мій милий вареничків хоче»)

Вихователь: Український народ має багато свят. Святковий стіл до кожного свята був особливий. На Різдво – варили кутю і ставили її на головний кут хати – покуття. Великодні свята символізуються пасками, які мали обрядне значення – пробудження природи, і яйцями-крашанками, які є символом життя.

Давні закони наших предків – об'єднання людей через їжу. За столом збиралась вся сім'я, обід починався з молитвою, якою освячувалась їжа.                 

Ось така у мене хата, чим багата, тим і рада.



Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу.