Сьогодні о 18:00
Вебінар:
«
Формування психологічної готовності працівників закладів освіти до конструктивної поведінки в умовах надзвичайних ситуацій
»
Взяти участь Всі події

Презентація з теми:"Вітаміни як компоненти їжі, їх роль в організмі"

Хімія

Для кого: 10 Клас

15.01.2021

272

8

0

Опис документу:
Ознайомившись з демонстраційним матеріалом,будуть досягнуті такі цілі: вміння класифікувати вітаміни за будовою та властивостями, визначати їх вміст у продуктах харчування, виявляти вплив вітамінів на організм людини
Перегляд
матеріалу
Отримати код
Опис презентації окремими слайдами:
Слайд № 1

Девіз уроку: ”Якщо людина сама стежить за своїм здоров’ям, то важко знайти лікаря, який знав би краще, що корисне для її здоров’я, ніж вона сама “ ...
Слайд № 2

Девіз уроку: ”Якщо людина сама стежить за своїм здоров’ям, то важко знайти лікаря, який знав би краще, що корисне для її здоров’я, ніж вона сама “ Сократ

Вітаміни як компоненти їжі, їх роль в організмі.
Слайд № 3

Вітаміни як компоненти їжі, їх роль в організмі.

Хімічний батл
Слайд № 4

Хімічний батл

Слайд № 5

Мета уроку: Ознайомити учнів із класифікацією вітамінів,визначити вміст вітамінів у продуктах харчування,добові потреби організму людини у вітаміна...
Слайд № 6

Мета уроку: Ознайомити учнів із класифікацією вітамінів,визначити вміст вітамінів у продуктах харчування,добові потреби організму людини у вітамінах;встановити вплив вітамінів на здоров’я людини.

З історії…
Слайд № 7

З історії…

З історії … Вітаміни - це органічні речовини, що надходять в організми людини і тварин з їжею або синтезуються ними, необхідні для нормального обмі...
Слайд № 8

З історії … Вітаміни - це органічні речовини, що надходять в організми людини і тварин з їжею або синтезуються ними, необхідні для нормального обміну речовин. Вітаміни відкриті Н. І. Луніним у 1880 році.Першим виділив вітамін в кристалічному вигляді польський вчений Казимир Функ у 1911 році. Рік по тому він же придумав і назву - від латинського "​​vita" - "життя". Зараз відомо близько 50 видів вітамінів,20 з яких необхідні людині.В організмі вони, як правило, не відкладаються, а їх надлишки виводяться органами виділення. Найбільша кількість вітамінів мається на рослинних продуктах, але деякі містяться лише в тваринних продуктах.

Низькомолекулярні органічні сполуки різної хімічної природи, необхідні для здійснення найважливіших процесів, що протікають в живому організмі
Слайд № 9

Низькомолекулярні органічні сполуки різної хімічної природи, необхідні для здійснення найважливіших процесів, що протікають в живому організмі

ВОДОРОЗЧИННІ (В1, В2, В6, РР, С, В5, В9, В12) ЖИРОРОЗЧИННІ ( А, Д, Е, К ) КЛАСИФІКАЦІЯ
Слайд № 10

ВОДОРОЗЧИННІ (В1, В2, В6, РР, С, В5, В9, В12) ЖИРОРОЗЧИННІ ( А, Д, Е, К ) КЛАСИФІКАЦІЯ

ПРОМИСЛОВИЙ ВИПУСК ВІТАМІНІВ
Слайд № 11

ПРОМИСЛОВИЙ ВИПУСК ВІТАМІНІВ

ВІТАМІН E Допомагає організму стимулювати оновлення клітин підтримує нервову систему, відповідає за репродуктивне здоров’я Мітиться: в молоці зарод...
Слайд № 12

ВІТАМІН E Допомагає організму стимулювати оновлення клітин підтримує нервову систему, відповідає за репродуктивне здоров’я Мітиться: в молоці зародках пшениці, соняшниковій оліі, листях салату, м’ясі, печінці, маслі

Хвороби,викликані нестачею вітаміну Е підтримує роботу легенів, сприяє молодості шкіри, підтримує тонус м’язів
Слайд № 13

Хвороби,викликані нестачею вітаміну Е підтримує роботу легенів, сприяє молодості шкіри, підтримує тонус м’язів

Надлишок вітаміну Е,руйнує кістки!
Слайд № 14

Надлишок вітаміну Е,руйнує кістки!

Продукти,що містять вітамін Е
Слайд № 15

Продукти,що містять вітамін Е

Добова потреба вітаміну Е
Слайд № 16

Добова потреба вітаміну Е

задача Велика кількість вітаміну Е міститься у горіхах:грецьких, фундуці, мигдалі,фісташках. У 100 г.грецьких горіхів,міститься 23 мг. вітаміну Е. ...
Слайд № 17

задача Велика кількість вітаміну Е міститься у горіхах:грецьких, фундуці, мигдалі,фісташках. У 100 г.грецьких горіхів,міститься 23 мг. вітаміну Е. Скільки треба з’їсти горіхів,щоб отримати добову потребу в 10мг. Відомо,що маса одного середнього горіха 10 г?

ВІТАМІН A Необходний для нормального росту і розвитку епітеліальної тканини. Входить в зоровий пігмент- родопсин. При недостачі – захворювання куря...
Слайд № 18

ВІТАМІН A Необходний для нормального росту і розвитку епітеліальної тканини. Входить в зоровий пігмент- родопсин. При недостачі – захворювання куряча сліпота (порушення сутінкового зору). Міститься: в молоці, рибі, яйцах, маслі, моркві, петрушці, абрикосах.

Хвороби викликані нестачею вітаміну А. Втома старіння шкіри хвороби очей лупа
Слайд № 19

Хвороби викликані нестачею вітаміну А. Втома старіння шкіри хвороби очей лупа

Продукти,що містять вітамін А
Слайд № 20

Продукти,що містять вітамін А

Добова потреба вітаміну А
Слайд № 21

Добова потреба вітаміну А

Види АВИТАМИНОЗ ГІПОВІТАМІНОЗ Відсутність в організмі якогось вітаміну Цинга, рахіт, куряча сліпота, пелагра, бері-бері Часткова недостача вітаміну...
Слайд № 22

Види АВИТАМИНОЗ ГІПОВІТАМІНОЗ Відсутність в організмі якогось вітаміну Цинга, рахіт, куряча сліпота, пелагра, бері-бері Часткова недостача вітаміну Швидка втома, понижена працездатність, підвищена роздратованість, зниження опірності до інфекцій

Гіпервітаміноз виникає при надлишковому вживанні вітамінів. Проявляється у вигляді інтоксикації (отруєнні) організму. Більш токсичним впливом волод...
Слайд № 23

Гіпервітаміноз виникає при надлишковому вживанні вітамінів. Проявляється у вигляді інтоксикації (отруєнні) організму. Більш токсичним впливом володіют надлишкові дози жиророзчинних вітамінів, так як вони накопичуються в організмі. Гіпервітаміноз дуже часто спостерігається у людей, які займаються культуризмом – бодібілдінгом і нерідко без міри вживають харчові добавки і вітаміни.

Слайд № 24

в і т а м і н
Слайд № 25

в і т а м і н

ВІТАМІН D Відповідає за обмін фосфору і кальцію, ріст кісток. При недостачі - рахіт (деформація кісток, порушення нервової системи, слабкість, розд...
Слайд № 26

ВІТАМІН D Відповідає за обмін фосфору і кальцію, ріст кісток. При недостачі - рахіт (деформація кісток, порушення нервової системи, слабкість, роздратованість) Виробляється в шкірі під дією УФВ, ним багаті: яєчний жовток, масло, риб’ячий жир, ікра

При нестачі вітаміну Д Рахіт у дітей У дорослих остеопороз
Слайд № 27

При нестачі вітаміну Д Рахіт у дітей У дорослих остеопороз

Продукти,що містять вітамін Д
Слайд № 28

Продукти,що містять вітамін Д

Добова потреба вітаміну Д
Слайд № 29

Добова потреба вітаміну Д

ВІТАМІН K Забезпечує згортання крові, попереджує остеопороз Міститься: в зелені, зелених помідорах, хлібі грубого помолу, капусті, шпинаті,
Слайд № 30

ВІТАМІН K Забезпечує згортання крові, попереджує остеопороз Міститься: в зелені, зелених помідорах, хлібі грубого помолу, капусті, шпинаті,

При нестачі вітаміну К Кишковий розлад,погана робота головного мозку, незгортання крові
Слайд № 31

При нестачі вітаміну К Кишковий розлад,погана робота головного мозку, незгортання крові

“Зелений вітамін”
Слайд № 32

“Зелений вітамін”

Добова потреба вітаміну К
Слайд № 33

Добова потреба вітаміну К

Увага!
Слайд № 34

Увага!

Який ,на вашу думку ,Шрек просить вітамін?
Слайд № 35

Який ,на вашу думку ,Шрек просить вітамін?

Що спільного між спортивним взуттям та жиророзчинними вітамінами?
Слайд № 36

Що спільного між спортивним взуттям та жиророзчинними вітамінами?

Слайд № 37

Хімічний рецепт Крохмаль,ретинол,круто відварений кальциферол,нарізаємо кубиками. Ретинол з птиці подрібнюємо поперек волокон і також нарізаємо куб...
Слайд № 38

Хімічний рецепт Крохмаль,ретинол,круто відварений кальциферол,нарізаємо кубиками. Ретинол з птиці подрібнюємо поперек волокон і також нарізаємо кубиками. До маси додаємо консервований та квашений філохінон. Можна ще додати і ріпчастого філохінону. До смаку трішки натрій хлориду. Приготовану суміш щедро змащуємо соусом з токоферолу та консервантів. Зверху можна прикрасити трояндою з ретинолу.

Салат “Олів’є” Інгредієнти: 400 грам відвареного курячого філе; 1 банка консервованого зеленого горошку; 5 яєць 2 морквини; 4-5 середніх картоплини...
Слайд № 39

Салат “Олів’є” Інгредієнти: 400 грам відвареного курячого філе; 1 банка консервованого зеленого горошку; 5 яєць 2 морквини; 4-5 середніх картоплини; 3-4 солоних огірка; майонез;

Слайд № 40

ВІТАМІН C Допомогає організму боротися з інфекціями, краще бачити, стимулює оновлення клітин. При недостачі - цинга (набухают і кровоточать ясна, в...
Слайд № 41

ВІТАМІН C Допомогає організму боротися з інфекціями, краще бачити, стимулює оновлення клітин. При недостачі - цинга (набухают і кровоточать ясна, випадают зуби, слабкість, млявость, швидка втома, запаморочення). Мітиться: в цитрусових, солодкому перці, ягодах, моркві

Нестача вітаміну с цинга,кровоточивість ясен,стреси,вірусні захворювання, зниження імунітету.
Слайд № 42

Нестача вітаміну с цинга,кровоточивість ясен,стреси,вірусні захворювання, зниження імунітету.

Продукти,що містять вітамін С
Слайд № 43

Продукти,що містять вітамін С

Добова потреба вітаміну С
Слайд № 44

Добова потреба вітаміну С

Слайд № 45

Окиснення аскорбінової кислоти йодом
Слайд № 46

Окиснення аскорбінової кислоти йодом

Слайд № 47

ВІТАМІН B1 Бере участь в обміні речовин, регулює циркуляцію крові і кровотворення, роботу гладкої мускулатури, активизує роботу мозку. При недостач...
Слайд № 48

ВІТАМІН B1 Бере участь в обміні речовин, регулює циркуляцію крові і кровотворення, роботу гладкої мускулатури, активизує роботу мозку. При недостачі-захворювання Бері-бері (ураження нервової системи, відставання в рості, слабкість і параліч кінцівок). Міститься: в горіхах, апельсинах, хлібі грубого помолу, мясі птиці, зелені.

ВІТАМІН B2 Регулює обмін речовин, бере участь в кровотворенні, понижує втому очей, полегшує поглинання кисню клітинами. при недостачі - слабкість, ...
Слайд № 49

ВІТАМІН B2 Регулює обмін речовин, бере участь в кровотворенні, понижує втому очей, полегшує поглинання кисню клітинами. при недостачі - слабкість, зниження апетиту, запалення слизових оболонок, порешення функцій зору Міститься: в мясі, молочних продуктах, зелених овочах, зернових и бобових культурах.

ВІТАМІН B4 Яйця, творог ,печінка, мозок, салат, овочі і боби, зародки пшениці, вівсяна крупа, рис. БЕРЕ УЧАСТЬ В ОБМІНІ ФОСФОЛІПІДІВ У ПЕЧІНЦІ, ЗНИ...
Слайд № 50

ВІТАМІН B4 Яйця, творог ,печінка, мозок, салат, овочі і боби, зародки пшениці, вівсяна крупа, рис. БЕРЕ УЧАСТЬ В ОБМІНІ ФОСФОЛІПІДІВ У ПЕЧІНЦІ, ЗНИЖУЄ РІВЕНЬ ХОЛЕСТЕРИНУ. БЕРЕ УЧАСТЬ У МЕТАБОЛІЗМІ.

ВІТАМІН B5 Регулює роботу наднирковиків, засвоєння вітамінів, синтез антитіл, жировий обмін Міститься: в горосі, дріжжах, фундуці, листових овочах,...
Слайд № 51

ВІТАМІН B5 Регулює роботу наднирковиків, засвоєння вітамінів, синтез антитіл, жировий обмін Міститься: в горосі, дріжжах, фундуці, листових овочах, курчатах, крупах, ікрі

ВІТАМІН B6 Бере участь в обміні амінокислот, жирів, роботі нервової системи, понижує рівень холестерину. При недостачі - анемія, дерматит, судоми, ...
Слайд № 52

ВІТАМІН B6 Бере участь в обміні амінокислот, жирів, роботі нервової системи, понижує рівень холестерину. При недостачі - анемія, дерматит, судоми, розлади травлення. Міститься: сої, бананах, в морепродуктах, картоплі, моркві, бобових

ВІТАМІН B9 Бере участь у синтезі нуклеїнових кислот, амінокислот, регюлює роботу органів кровотворення Міститься: в мясі, коренеплодах, фініках, аб...
Слайд № 53

ВІТАМІН B9 Бере участь у синтезі нуклеїнових кислот, амінокислот, регюлює роботу органів кровотворення Міститься: в мясі, коренеплодах, фініках, абрикосах, грибах, гарбузі, висівках

ВІТАМІН B12 Посилює імунітет, бере участь у кровотворенні, нормалізує кров’яний тиск. При недостачі- злоякісна анемія і дегенеративнізміни нервової...
Слайд № 54

ВІТАМІН B12 Посилює імунітет, бере участь у кровотворенні, нормалізує кров’яний тиск. При недостачі- злоякісна анемія і дегенеративнізміни нервової тканини Мітиться: в сої, субпродуктах, сирі, устрицях, дріжжах, яйцах

Нестача вітамінів групи В Варикозне розширення судин Сухість, або висипи на шкірі Нервовість Швидка втома
Слайд № 55

Нестача вітамінів групи В Варикозне розширення судин Сухість, або висипи на шкірі Нервовість Швидка втома

Нестача вітамінів групи В Втрата апетиту розтріскування губ Ламкість нігтів
Слайд № 56

Нестача вітамінів групи В Втрата апетиту розтріскування губ Ламкість нігтів

Продукти,що містять вітаміни групи В
Слайд № 57

Продукти,що містять вітаміни групи В

Слайд № 58

Вітамінами можна запастись у літньо-осінній період на увесь рік. Якщо постійно вживати вітаміни,буде гіпервітаміноз. Вітаміни не перешкоджають засв...
Слайд № 59

Вітамінами можна запастись у літньо-осінній період на увесь рік. Якщо постійно вживати вітаміни,буде гіпервітаміноз. Вітаміни не перешкоджають засвоюванню один одному.

ВІТАМІН PP Бере участь у синтезі нуклеїнових кислот, амінокислот, регулює роботу органів кровотворення. Міститься у свинині, рибі, арахісі, помідор...
Слайд № 60

ВІТАМІН PP Бере участь у синтезі нуклеїнових кислот, амінокислот, регулює роботу органів кровотворення. Міститься у свинині, рибі, арахісі, помідорах, петрушці, шипшині.

Нестача нікотинової кислоти Хвороби серця Облисіння пелагра
Слайд № 61

Нестача нікотинової кислоти Хвороби серця Облисіння пелагра

Продукти,що містять вітамін РР
Слайд № 62

Продукти,що містять вітамін РР

Добова потреба вітаміну РР
Слайд № 63

Добова потреба вітаміну РР

Що ж корисніше?
Слайд № 64

Що ж корисніше?

Природничі вітаміни - біологічний комплекс, він має особливу структуру і природно пов'язаний з іншими речовинами. Але навіть влітку і восени вітамі...
Слайд № 65

Природничі вітаміни - біологічний комплекс, він має особливу структуру і природно пов'язаний з іншими речовинами. Але навіть влітку і восени вітаміни, що містяться у свіжих продуктах, не можуть забезпечити потреби організму. Штучний вітамін - це кристал, який стає активним тільки в тому випадку, якщо прийме просторову структуру природного вітаміну. Як правило, лише невелика частина приймає структуру природного вітаміну. «Залишок» осідає на стінках судин, що веде до їх пошкодження. Прийом вітамінів повинен вестися з урахуванням статі, віку, загального стану організму, роботи, режиму харчування, після консультації лікаря

БАДИ-це Біологічно активні добавки до їжі,на основі природної сировини
Слайд № 66

БАДИ-це Біологічно активні добавки до їжі,на основі природної сировини

Біологічно активні добавки
Слайд № 67

Біологічно активні добавки

Їжте вітаміни та будьте здоровими!
Слайд № 68

Їжте вітаміни та будьте здоровими!

Слайд № 69

Слайд № 70

Дякую за увагу!
Слайд № 71

Дякую за увагу!

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу.