Презентація на тему : "ХАРЧОВІ ОТРУЄННЯ"

Опис документу:
Самостійна робота з дисципліни«Гігієна та санітарія» ХАРЧОВІ ОТРУЄННЯ.«Харчові отруєння». Досить часті випадки харчових отруєнь.Харчове отруєння - це хвороба, яку спричинюють продукти та напої, у яких є шкідливі бактерії, віруси чи паразити.

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Перегляд
матеріалу
Отримати код
Опис презентації окремими слайдами:
Самостійна робота з дисципліни «Гігієна та санітарія»
Слайд № 1

Самостійна робота з дисципліни «Гігієна та санітарія»

ХАРЧОВІ ОТРУЄННЯ Завдання №1
Слайд № 2

ХАРЧОВІ ОТРУЄННЯ Завдання №1

гострі захворювання, що виникають від вживання їжі, що містить отруйні для організму речовини мікробної і немікробної природи. Харчові отруєння (ін...
Слайд № 3

гострі захворювання, що виникають від вживання їжі, що містить отруйні для організму речовини мікробної і немікробної природи. Харчові отруєння (інтоксикації) -

Слайд № 4

Харчовими отруєннями називають такі захворювання людини, що передаються переважно через їжу. Основною причиною їхнього виникнення є вживання в їжу ...
Слайд № 5

Харчовими отруєннями називають такі захворювання людини, що передаються переважно через їжу. Основною причиною їхнього виникнення є вживання в їжу продуктів, що володіють шкідливою дією чи в результаті розвитку в них шкідливих мікроорганізмів, чи внаслідок змісту там різних токсичних речовин. У більшості випадків ці захворювання характеризуються коротким інкубаційним періодом і бурхливим протіканням з явною перевагою симптомів гострого отруєння. Однак вони можуть протікати і по типу хронічної інтоксикації. Що ще можна добавити до цього питання?

Слайд № 6

Слайд № 7

Класифікація харчових отруєнь
Слайд № 8

Класифікація харчових отруєнь

Ботулізм – найнебезпечніший вид харчового отруєння. Ботулізм — гостра інфекційна хвороба з групи кишкових інфекцій, яка характеризується важким ура...
Слайд № 9

Ботулізм – найнебезпечніший вид харчового отруєння. Ботулізм — гостра інфекційна хвороба з групи кишкових інфекцій, яка характеризується важким ураженням нервової системи зі слабкістю скелетних і гладких м'язів, порушенням зору, ковтання, моторики кишок. Спричиняється анаеробним мікробом, який утворює спори і дуже сильний екзотоксин. Епідеміологія. Резервуаром збудника ботулізму є переважно теплокровні травоїдні тварини. У зовнішнє середовище мікроби потрапляють з випорожненнями. Інфікування людини відбувається при споживанні забруднених спорами продуктів, частіше домашнього консервування (м'ясо, гриби, овочі, риба). Захворювання спричиняють не самі мікроби, а екзотоксини, що їх вони утворюють при розмноженні в анаеробних умовах. Клініка. Інкубаційний період коливається від декількох годин до 10 днів. Тривалість і важкість перебігу хвороби залежать від дози токсину, що потрапив в організм. У першому варіанті хвороба починається з нудоти, блювання і проносу. Багато хворих скаржаться на здуття живота, сухість у роті, утруднення при ковтанні. Часто першими проявами ботулізму є скарги на порушення зору: зниження його гостроти, “туман” або “сітка” перед очима, двоїння предметів, сухість в роті. Токсини паралізують нервову і дихальну систему. Лише термінова медична допомога може врятувати людині життя. Харчові отруєння бактеріального походження

Серед бактеріальних харчових отруєнь найбільше поширення у всіх країнах світу мають токсикоінфекції. Етіологія* цих отруєнь найбільше часто буває з...
Слайд № 10

Серед бактеріальних харчових отруєнь найбільше поширення у всіх країнах світу мають токсикоінфекції. Етіологія* цих отруєнь найбільше часто буває зв'язана з деякими представниками сальмонел. Крім того, у зазначеному відношенні мають визначене значення окремі штами умовно-патогенних бактерій (кишкова паличка) і стрептококів. При проведенні спеціальних досліджень було встановлено, що основну роль у патогенезі токсикоінфекції має надходження в шлунково-кишковий тракт живих мікробів, причому продукти, навіть рясно засіяні сальмонелами, після ретельної термічної обробки не викликають захворювань.  Після інкубаційного періоду, що продовжується звичайно 6 – 12 год (в окремих випадках до 24 – 48 ч), у потерпілих розвиваються симптоми гострого ентеріта, причому в 80% випадків спостерігається легка форма захворювання, що супроводжується поносом, блювотою, болями в животі, погіршенням загального стану і нерідко підвищенням температури. Звичайно всі зазначені симптоми зникають на 2 – 3-й день і настає повне видужання.  Етіологія* - розділ медицини, який вивчає причини хвороб. Також, потрібно зазначити:

Золотистий стафілокок – захворювання бактеріального походження, спричинене продуктами, що зберігалися при недостатньо низьких температурах. Джерела...
Слайд № 11

Золотистий стафілокок – захворювання бактеріального походження, спричинене продуктами, що зберігалися при недостатньо низьких температурах. Джерелами стафілокока найчастіше є: м’ясо, птиця, яйця, молоко, тістечка і торти з кремом, салати з майонезом. Симптоми з’являються через 1-6 годин після вживання інфікованого продукту і послаблюються через 18 годин. Здорові люди одужують за 1-3 дні. Золотистий стафілокок

Сальмонельоз — гостра інфекційна хвороба з групи зоонозів, яка спричиняється бактеріями з роду Salmonella. Епідеміологія. Джерелом інфекції можуть ...
Слайд № 12

Сальмонельоз — гостра інфекційна хвороба з групи зоонозів, яка спричиняється бактеріями з роду Salmonella. Епідеміологія. Джерелом інфекції можуть бути тварини, птахи, люди, хворі на сальмонельоз або здорові бактеріоносії; найчастіше велика рогата худоба, свині, свійська водоплавна птиця, кури, у кишках яких з великою постійністю містяться різні серовари сальмонел. Нерідко інфікуються яйця птахів. Тварини можуть виділяти збудника з сечею, калом, молоком, слиною, носовим слизом. Бактеріоносійство може тривати багато місяців і навіть років. Механічним переносником сальмонел можуть бути мухи. Серед людей найбільшу небезпеку становлять хворі з легкими та стертими формами сальмонельозу. Зараження відбувається контактно-побутовим шляхами. У 96–98% випадків воно зв'язане із споживанням інфікованої їжі. В харчових продуктах, особливо в напівфабрикатах, сальмонели не лише зберігаються, але й швидко розмножуються. Контактно-побутовий шлях зараження спостерігається переважно серед дітей раннього віку, осіб похилого і старечого віку та дуже ослаблених. Клініка. Інкубаційний період коливається від 2–6 год до 2–3 днів. Початок захворювання гострий, симптоми інтоксикації максимально розвиваються протягом 1–2 діб. Спочатку з'являються загальна слабкість, головний біль, розлади сну, озноб, біль у м'язах і попереку, підвищується температура тіла. У наступні години або через добу приєднуються нудота, блювання, біль у животі. Блювота частіше багаторазова, напочатку залишками їжі, а далі блювотиння стає водянистим, зеленуватого кольору. Хворі переважно бліді. Сальмонельоз зазвичай минає за декілька днів, однак небезпечний для дітей, людей похилого віку і тих, хто має хронічні захворювання. Сальмонельоз

Тепер розглянемо харчові отруєння небактеріального походження:
Слайд № 13

Тепер розглянемо харчові отруєння небактеріального походження:

Отруєння грибами Симптоми Блювання, пронос, біль у животі, слинотеча, головний біль, загальна слабкість, повільний і слабкий пульс, задишка, кома. ...
Слайд № 14

Отруєння грибами Симптоми Блювання, пронос, біль у животі, слинотеча, головний біль, загальна слабкість, повільний і слабкий пульс, задишка, кома. Лікування Промивання шлунка (розчином харчової соди - чайна ложка на півлітра води) або розчином марганцевокислого калію блідо-рожевого кольору, проносне, клізма, прийняття великої кількості рідини, зігрівання тіла, можна дати активоване вугілля, викликати “швидку допомогу”.

Отруєння речовинами рослинного походження Симптоми Блювання, нудота, блювання, біль у животі, пронос, слинотеча, рідше сухість у роті; загальна сла...
Слайд № 15

Отруєння речовинами рослинного походження Симптоми Блювання, нудота, блювання, біль у животі, пронос, слинотеча, рідше сухість у роті; загальна слабкість; у важких випадках судоми, втрата свідомості, порушення ритму серцевої діяльності та дихання. Лікування Промити шлунок (дати випити 3-4 склянки води; пальцем або ложечкою натиснути на корінь язика, викликаючи блювання). Промивання повторити 2-3 рази. Після промивання шлунка прийняти активоване вугілля (20 таблеток на 1 склянку перевареної води розмішують до кашкоподібного стану і випивають) і через 2 години повторно промити шлунок. Якомога швидше доставити постраждалого в лікарню; за наявності судом, щоб не допустити порушення дихання через спазм жувальних м’язів, у рот потерпілого вставляють ручку ложки, обгорнену носовою хусточкою або бинтом.

Отруєння харчовими продуктами і водою Симптоми Загальна слабкість, нудота, багаторазове блювання, спазми у животі, пронос, блідість, спрага, можлив...
Слайд № 16

Отруєння харчовими продуктами і водою Симптоми Загальна слабкість, нудота, багаторазове блювання, спазми у животі, пронос, блідість, спрага, можливе підвищення температури, частий пульс, судоми. Лікування У таких випадках отруєному кілька разів промивають шлунок (процедуру повторюють доки не з’являться чисті промивні води); очистити товстий кишечник теплою водою за допомогою клізми. Вживати велику кількість рідини. Для зігрівання хворого обкладають грілками. Обов’язково викликати “швидку допомогу” чи лікаря.

Завдання №2 Ситуаційне завдання
Слайд № 17

Завдання №2 Ситуаційне завдання

Слайд № 18

Відповіді до ситуаційного завдання: 1. Симптоми харчового отруєння: Перша стадія – нудота, почуття тяжкості в ШКТ або «розпирання» шлунка, відрижка...
Слайд № 19

Відповіді до ситуаційного завдання: 1. Симптоми харчового отруєння: Перша стадія – нудота, почуття тяжкості в ШКТ або «розпирання» шлунка, відрижка, позиви на блювоту, незначне підвищення температури. Друга стадія – діарея (розлад шлунка), біль у животі, блювота, нудота, висока температура, знижений артеріальний тиск, прискорене серцебиття, непритомність, судоми м'язів. Сама серйозна стадія - це прояв симптомів ботулізму, які можуть з'явитися після вживання, заражених спорами ботулінічної палички, продуктів. Такі мікроорганізми розмножуються виключно в безкисневому середовищі, наприклад, в консервах або м'ясопродуктах.  Основні симптоми ботулізму виражаються спочатку сильними різями в животі і блювотою, а через кілька годин може наступити послаблення зору і порушення мови, параліч м'язів тіла, так як при ботулізмі найбільше уражається нервова система. 

Відповіді до ситуаційного завдання:
Слайд № 20

Відповіді до ситуаційного завдання:

Завдання №3 Тести
Слайд № 21

Завдання №3 Тести

Слайд № 22

Слайд № 23

Слайд № 24

Слайд № 25

Відповіді до тестів:
Слайд № 26

Відповіді до тестів:

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!!!
Слайд № 27

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!!!

Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»

Всеосвіта є суб’єктом підвищення кваліфікації.

Сертифікат від «Всеосвіти» відповідає п. 13 постанови КМУ від 21 серпня 2019 року № 800 (із змінами і доповненнями, внесеними постановою КМУ від 27 грудня 2019 року № 1133)

Обрати Курс або Вебінар.

Співпраця із закладами освіти.

Дізнатись більше про сертифікати.


Приклад завдання з олімпіади Українська мова. Спробуйте!

Всеосвіті 3 роки!

Святкуємо гучно та з подарунками!

+ 10 подарункових боксів з фірмовими товарами від «Всеосвіти»!

+ 10 подарункових боксів з фірмовими товарами від «Всеосвіти»!

до розіграшу подарунків залишилось
00
00
00
00