Сьогодні відбувся
Вебінар:
«
Стратегії подолання наслідків психологічної травми у педагогів засобами арттерапії
»
Взяти участь Всі події

Презентація до уроку розвитку мовлення .Усний твір розповідного характеру про виконання певних дій

Увага! Автор матеріалу забороняє відтворення, передрук або розповсюдження іншим способом цього матеріалу з сайту «ВСЕОСВІТА» (тексти, фото, відео тощо). Дозволяється лише гіперпосилання на сам матеріал.

Українська мова

Для кого: 7 Клас

21.01.2022

745

94

0

Опис документу:

Презентація є доповненням до уроку розвитку мовлення - створення усного висловлення в художньому стилі на основі власних спостережень про виконання певних дій з використанням дієприслівникових зворотів.

Перегляд
матеріалу
Отримати код
Опис презентації окремими слайдами:
ТЕМА Усний твір розповідного характеру в художньому стилі про виконання певних дій на основі власних спостережень з використанням дієприслівникових...
Слайд № 1

ТЕМА Усний твір розповідного характеру в художньому стилі про виконання певних дій на основі власних спостережень з використанням дієприслівникових зворотів за складним планом

Мета уроку Навчити учнів складати висловлювання в художньому стилі на основі власних спостережень,використовуючи дієприслівникові звороти; Виховува...
Слайд № 2

Мета уроку Навчити учнів складати висловлювання в художньому стилі на основі власних спостережень,використовуючи дієприслівникові звороти; Виховувати в учнів повагу до народних звичаїв та традицій; Розвивати життєві компетенції-творчі,комунікативні,саморозвитку та самоосвіти.

Епіграф уроку Дія є найвиразнішим розкриттям людини  Г.-В. Ф. Гегель
Слайд № 3

Епіграф уроку Дія є найвиразнішим розкриттям людини  Г.-В. Ф. Гегель

РОБОТА В ГРУПАХ 1.Які ви знаєте типи мовлення? 2. Що характерно для кожного з них? 3.З яких частин складається кожне висловлювання? 4. Що властиво ...
Слайд № 4

РОБОТА В ГРУПАХ 1.Які ви знаєте типи мовлення? 2. Що характерно для кожного з них? 3.З яких частин складається кожне висловлювання? 4. Що властиво твору-розповіді? 5.Як варто розпочати розповідь про процес приготування куті? 6.Які основні ознаки художнього стилю? 7.Чим він відрізняється від публіцистичного стилю мовлення? 8.Яким стилем мовлення вам писати найдоступніше?

Слайд № 5

Запам’ятай! Сьогодні, 6 січня відзначають Святвечір, який був одночасно останнім днем Різдвяного посту. Святковий стіл хоч і був пісний, але його н...
Слайд № 6

Запам’ятай! Сьогодні, 6 січня відзначають Святвечір, який був одночасно останнім днем Різдвяного посту. Святковий стіл хоч і був пісний, але його накривали пишно – мінімум з 12 страв. Таку трапезу називають багатою кутею, яка вважається в цей вечір царицею столу.

Використай у творі для підказки Різдво Христове – світле й радісне свято, на яке з нетерпінням очікують християни. З нагоди святкового дня зазвичай...
Слайд № 7

Використай у творі для підказки Різдво Христове – світле й радісне свято, на яке з нетерпінням очікують християни. З нагоди святкового дня зазвичай накривають щедрий стіл. Кутя є головною стравою на Святвечір та Різдво. Саме з цієї обрядової страви прийнято розпочинати трапезу у православних. Кутя являє собою традиційну обрядову страву із відварених злаків. Найчастіше її готують із пшениці, однак роблять також із рису, сочевиці, з гречки та інших круп. Присмачують страву медом, маком, горіхами, цукатами, родзинками або іншими сухофруктами.

Із довідки Кутю традиційно готують з пшеничних зерен, рідше з рису На Святий вечір українці традиційно готують кутю. Якщо перекласти назву цієї стр...
Слайд № 8

Із довідки Кутю традиційно готують з пшеничних зерен, рідше з рису На Святий вечір українці традиційно готують кутю. Якщо перекласти назву цієї страви з грецької, то найближче за змістом буде словосполучення "варена пшениця". Недарма в болгарській мові іноді кутю називають "вареним житом", пише kakchto.com. Кутю традиційно готують з пшеничних зерен, рідше з рису. Як правильно зварити кутю, щоб вона була смачна і не розварена.

Наші традиції Різдво Христове – світле й радісне свято, на яке з нетерпінням очікують християни. З нагоди святкового дня зазвичай накривають щедрий...
Слайд № 9

Наші традиції Різдво Христове – світле й радісне свято, на яке з нетерпінням очікують християни. З нагоди святкового дня зазвичай накривають щедрий стіл. Кутя є головною стравою на Святвечір та Різдво. Саме з цієї обрядової страви прийнято розпочинати трапезу у православних. Кутя являє собою традиційну обрядову страву із відварених злаків. Найчастіше її готують із пшениці, однак роблять також із рису, сочевиці, з гречки та інших круп. Присмачують страву медом, маком, горіхами, цукатами, родзинками або іншими сухофруктами.

Робота в групах Відеопроцес приготування страви Еврістична бесіда з групами 1.Яка страва різдвяного столу найтрадиційніша на Святвечір? 2.Які склад...
Слайд № 10

Робота в групах Відеопроцес приготування страви Еврістична бесіда з групами 1.Яка страва різдвяного столу найтрадиційніша на Святвечір? 2.Які складники є обов’язковими? 3.Що символізує кутя? 4. Чи доводилося вам спостерігати за процесом,чи ,можливо,ви допомагали. 5. Чому треба дотримуватись певної послідовності дій?

Завдання групам Визнач послідовність виконання дій за картинками!
Слайд № 11

Завдання групам Визнач послідовність виконання дій за картинками!

Слайд № 12

Слайд № 13

1. Пшеницю потрібно кілька разів промити в холодній воді, і замочити на кілька годин (можна на ніч). Далі по темі За добу – 80 тис. гривень! Як виг...
Слайд № 14

1. Пшеницю потрібно кілька разів промити в холодній воді, і замочити на кілька годин (можна на ніч). Далі по темі За добу – 80 тис. гривень! Як виглядає найдорожчий готель Буковеля, де не вгодили дружині Віктора Павліка 1. Пшеницю потрібно промити в холодній воді, і замочити на кілька годин (можна на ніч). 2. Після залийте зерно холодною водою, і ставте на плиту. Коли вода закипить, зменшіть вогонь , закрийте кришкою і варіть до м'якості. 3. Поки кутя варитися, запарте родзинки і курагу. Промиті сухофрукти складіть в чашку, і залийте окропом . 4. Підготуйте горіхи. Волоські горіхи очистити, порубати на шматочки . На сухій, чистій сковорідці трохи підсмажте їх, щоб вони не пригоріли і зарум'янилися. 5. Коли пшениця буде м'якою, злийте з неї воду і починайте збирати кутю. Відкиньте на друшляк набряклі родзинки і курагу, а потім додайте їх до зерна. Туди ж висипайте горіхи. Заправте страву маком і не зцідженим з нього молочком. Все ретельно перемішайте. При необхідності додайте трохи меду.

Приготування куті на Святвечір
Слайд № 15

Приготування куті на Святвечір

На допомогу учневі
Слайд № 16

На допомогу учневі

Домашнє завдання Удосконалити своє висловлювання художніми засобами та дієприслівниковими зворотами
Слайд № 17

Домашнє завдання Удосконалити своє висловлювання художніми засобами та дієприслівниковими зворотами

Слайд № 18

Слайд № 19

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу.

Увага! Автор матеріалу забороняє відтворення, передрук або розповсюдження іншим способом цього матеріалу з сайту «ВСЕОСВІТА» (тексти, фото, відео тощо). Дозволяється лише гіперпосилання на сам матеріал.