Сьогодні о 18:00
Вебінар:
«
Креативні методики читання, що мотивують та виховують
»
Взяти участь Всі події

Презентація до уроку 8 класи " КУХНЯ УКРАЇНИ"

Трудове навчання

Для кого: 8 Клас

22.04.2021

254

7

0

Опис документу:
Ми пропонуємо вам дегустаційну екскурсію різними регіонами України, яка розповість і покаже вам різноманітність і ситність українського столу і, можливо, надихне на створення своїх власних фірмових рецептів. Хочемо попередити: спокійніше наступна інформація сприймається не на голодний шлунок, тож підготуйтеся!
Перегляд
матеріалу
Отримати код
Опис презентації окремими слайдами:
Традиційна кухня України: чим пригощають у різних регіонах
Слайд № 1

Традиційна кухня України: чим пригощають у різних регіонах

Українці – привітний і гостинний народ, який вміє нагодувати так, щоб щедрий стіл запам'ятався, змусив повернутися або спонукав гостей приготувати ...
Слайд № 2

Українці – привітний і гостинний народ, який вміє нагодувати так, щоб щедрий стіл запам'ятався, змусив повернутися або спонукав гостей приготувати національні страви у себе вдома. Рецептів усіляких смаколиків у нас тисячі, адже навіть борщ у різних куточках країни готують абсолютно по-різному.

Українці вміють готувати і люблять смачно поїсти. Ми справедливо  можемо пишатися тим, що наша кухня задовольнить смак найвибагливішого  гурмана в ...
Слайд № 3

Українці вміють готувати і люблять смачно поїсти. Ми справедливо  можемо пишатися тим, що наша кухня задовольнить смак найвибагливішого  гурмана в світі. Українські застілля описані Гоголем у його «Вечорах на хуторі біля Диканьки» – що й казати, наш народ розуміється на їжі і відрізняється гостинністю. В українській кухні є традиційні страви, завдяки яким її упізнають. А якщо заглибитися в кулінарні традиції, то знайдуться такі назви і рецепти, які вас приємно здивують. Український дощ розповість про кращі національні страви України. Готуйте самі або подорожуйте країною, щоб спробувати оригінальні страви в тих областях, де їх придумали. І, як кажуть українці під час застілля, «щоб і їлося, й пилося, і хотілося, й моглося»!

Який же українець без борщу? Цією традиційною першою стравою обов'язково пригощають іноземців. У кулінарних книгах можна відшукати більш як 50 реце...
Слайд № 4

Який же українець без борщу? Цією традиційною першою стравою обов'язково пригощають іноземців. У кулінарних книгах можна відшукати більш як 50 рецептів борщу, адже в кожному регіоні його готують по-різному. Наваристий м'ясний, приправлений салом ... Або ж пісний з квасолею чи грибами – такий варять під час посту, і вегетаріанці теж будуть задоволені. Замість м’яса можна класти рибу. Крім традиційних буряка, картоплі, моркви, цибулі, капусти та томатів, чого тільки не додають у борщ для пікантності! У деяких рецептах є навіть яблука, сухофрукти, чорнослив! До борщу часто подають пампушки з часником. Фестивалі борщу проводять у однойменному селищі Борщів на Тернопільщині, а також у інших регіонах України.  

Сало – це наше все! Недарма кажуть: сало – український наркотик. Без нього нам просто нікуди. А скільки анекдотів про сало і українців! Один кум ка...
Слайд № 5

Сало – це наше все! Недарма кажуть: сало – український наркотик. Без нього нам просто нікуди. А скільки анекдотів про сало і українців! Один кум каже іншому: «Ти чув, що від сала розвивається склероз?» А той йому в відповідь: «А я-то думаю, як з'їм вранці шматок сала, так цілий день і не згадую, що їсти хочеться!» Існує безліч рецептів засолювання сала. Найпростіший: подрібнити часник, змішати з перцем, натерти сумішшю підчеревину або сало і витримати в холодильнику дні три. Можна додати духмяні спеції. Фестиваль сала вже став традиційним у Петриківці на Дніпропетровщині. А у Львові є дивовижний музей-ресторан «Сало», де проводять жирні вечірки, подають унікальні цукерки «Сало в шоколаді» та суші-сало.

Домашні ковбаси Грудочка кашки, кільце ковбаски» – пам'ятаєте рядок з української колядки? Різдвяний стіл українців не обходиться без домашніх ковб...
Слайд № 6

Домашні ковбаси Грудочка кашки, кільце ковбаски» – пам'ятаєте рядок з української колядки? Різдвяний стіл українців не обходиться без домашніх ковбас. Дуже смачні ковбаси готують на Закарпатті – можна сподіватися, що вам запропонують «натурпродукт», запечений не в газовій духовці, а в сільській печі, зовсім інший запах, і смак більш пікантний! Тож приїжджайте на Закарпаття поласувати ковбаскою. На Волині теж уміють готувати ковбаси: 2015 року в Луцьку виготовили найдовшу ковбасу – 5 метрів – і зафіксували досягнення у Книзі рекордів України.  

ХОЛОДЕЦЬ Не всі іноземці «розуміють» наш холодець – заливну закуску з різних видів м'яса. Зате угорці точно оцінять: у них холодець – теж національ...
Слайд № 7

ХОЛОДЕЦЬ Не всі іноземці «розуміють» наш холодець – заливну закуску з різних видів м'яса. Зате угорці точно оцінять: у них холодець – теж національна страва, там навіть проводять фестивалі холодцю. Українці традиційно подають холодець з хроном, гірчицею.

Крученики м’ясні М’ясо для кручеників (частіше яловичина або свинина) відбивають, а потім загортають у нього начинку, рулет зав’язують ниткою. Можн...
Слайд № 8

Крученики м’ясні М’ясо для кручеників (частіше яловичина або свинина) відбивають, а потім загортають у нього начинку, рулет зав’язують ниткою. Можна обсмажувати, а потім тушкувати. У регіонах України готують крученики з різними начинками: рис з цибулею, яйце, курага, чорнослив ... Часто використовують грибний фарш. Простір для експериментів – величезний. Наприклад, для ситних кручеників по-волинськи спочатку тушкують до напівготовності м’ясо, потім кладуть на нього шматок сала, прикриваючи зверху тушкованою капустою, і загортають.  

Полядвиця Ця страва із серії «смачно і просто». Весь секрет у шматку хорошої свинячої або яловичої вирізки. Її маринували в квасі, обвалювали в бор...
Слайд № 9

Полядвиця Ця страва із серії «смачно і просто». Весь секрет у шматку хорошої свинячої або яловичої вирізки. Її маринували в квасі, обвалювали в борошні, обсмажували у вершковому маслі і далі запікали в духовці до готовності. Полядвицю урочисто готували на Різдво і на Великдень. Сучасні господині замість квасу використовують лимон: натирають ним шматок м'яса, а запікати зручно в рукаві.

Голубці Традиційно на свята українці готували і голубці: у капустяне листя загортали начинку. У Книзі рекордів Закарпаття зафіксовано 25 видів голу...
Слайд № 10

Голубці Традиційно на свята українці готували і голубці: у капустяне листя загортали начинку. У Книзі рекордів Закарпаття зафіксовано 25 видів голубців, які приготували на фестивалі в одному із сіл. До речі, на Закарпатті вважалося, якщо дівчина вміє робити дрібні голубці, то швидше вийде заміж і буде хорошою дружиною.

Ситна північ України   У північних областях України готують ситно, смачно і ґрунтовно. Ці краї славляться урожаєм картоплі, і це позначилося на осо...
Слайд № 11

Ситна північ України   У північних областях України готують ситно, смачно і ґрунтовно. Ці краї славляться урожаєм картоплі, і це позначилося на особливостях місцевої кухні. Житомирщина: деруни   На Поліссі одна з улюблених страв – це оладки з тертої картоплі – деруни, або драники. У Коростені Житомирської області з цієї страви зробили бренд: тут щорічно проводять Міжнародний фестиваль дерунів, куди з'їжджаються проявити своє мистецтво кухарі зі всієї України і не тільки. А в парку, де він проходить, навіть встановили пам'ятник деруну. Ну і, звичайно ж, місцеві ресторани готові запропонувати вам кращі варіації цієї страви. Деруни з начинкою: традиційно їх робили із сиром і тушкували в печі. Зараз популярні деруни з грибами, м'ясом, тертим сиром.  

Чернігівщина: печеня в горщиках і пиріжки з калиною   У Чернігівській області із задоволенням пригощають печенею – це страва в горщиках, до її скла...
Слайд № 12

Чернігівщина: печеня в горщиках і пиріжки з калиною   У Чернігівській області із задоволенням пригощають печенею – це страва в горщиках, до її складу входять картопля, квашена капуста і м'ясо. Ситно і апетитно.   А на солодке – пиріжки з калиною, адже Чернігівщина багата на ягоди.

Печеня по-сумськи і борщ на буряковому квасі   Ще один рецепт печені в горщиках, яку готують на Сумщині, оригінальний тим, що з картоплею закладаєт...
Слайд № 13

Печеня по-сумськи і борщ на буряковому квасі   Ще один рецепт печені в горщиках, яку готують на Сумщині, оригінальний тим, що з картоплею закладається і м'ясо, і печінка. Усе це готується з болгарським перцем, сметаною і сиром. Ще одна варіація: м'ясо, квасоля, гриби і сметана.   А борщ тут готують зі свининою і на буряковому квасі.

Котлети по-київськи   Полікультурна столиця України багата ресторанами на різний смак. Тут можна спробувати меню багатьох країн світу. Але ми згада...
Слайд № 14

Котлети по-київськи   Полікультурна столиця України багата ресторанами на різний смак. Тут можна спробувати меню багатьох країн світу. Але ми згадаємо старовинний рецепт котлет по-київськи: коли всередину смаженого у фритюрі курячого філе кладуть шматочок вершкового масла, сир, зелень, обмазують яйцем і панірують. Котлетка виходить на подив соковитою і смачною.  

Судак по-київськи Судак запікають з картоплею і сиром. Секрет багато в чому залежить від соусу, яким заливають страву під час запікання. Використов...
Слайд № 15

Судак по-київськи Судак запікають з картоплею і сиром. Секрет багато в чому залежить від соусу, яким заливають страву під час запікання. Використовують сметанно-грибний соус або сметанний з додаванням креветок.

Слайд № 16

Торт «Київський» Раніше вважали мало не обов'язком привезти з Києва як гостинець торт «Київський». Тепер його можна купити чи не в кожному українсь...
Слайд № 17

Торт «Київський» Раніше вважали мало не обов'язком привезти з Києва як гостинець торт «Київський». Тепер його можна купити чи не в кожному українському місті. Існують дві легенди, пов'язані з винаходом рецептури «Київського» торту. Перша говорить про те, що знаменита смакота з'явилася на світ завдяки помилці - у 1956 році працівники кондитерської фабрики ім. Карла Маркса не прибрали в холодильник збиті білки, підготовлені для випікання бісквіта. До ранку солодка білкова маса підсохла і затверділа. Кондитери, побоюючись звільнення за таку недбалість, швиденько винайшли торт з білкових коржів, яєчного крему і горіхів. Начальнику бісквітного цеху новий торт сподобався, тому він дав добро на масове випікання кулінарного шедевра. Згідно другої легенди, торт «Київський» придумала юна працівниця кондитерської фабрики Надія Чорногор. Перші півроку практики на фабриці у неї нічого не виходило, але поступово Надя стала потихеньку придумувати власні рецепти солодощів. Її білково-горіховий торт мав шалений успіх і попит всього СРСР.  У 1957 році «Київський торт» отримав бронзову нагороду на конкурсі кондитерів, а через рік - золоту.  Так і з'явився торт, який любить не одне покоління.

Рибний південь України   Традиційні страви регіонів України пов'язані з тими багатствами, які можна використовувати з кулінарною метою. Південь Укр...
Слайд № 18

Рибний південь України   Традиційні страви регіонів України пов'язані з тими багатствами, які можна використовувати з кулінарною метою. Південь України, де Дніпро впадає в Чорне море, – це край рибалок, які знають, як приготувати свій улов. І тому південь України радує різноманітністю рибних страв. Так що, готуємося пити пиво або вино з рибкою!   Одеса: биточки з бичків і риба-фіш   Пам'ятаєте «шаланди повні кефалі», які «в Одесу Костя приводив»? Правда, кефалі в Одесі вже не знайдеш, але ось бички, на щастя, не перевелися. І крім того, що їх подають в'яленими до пива, в Одесі готують биточки зі свіжих бичків. Хоча їх можна замінити кількою або хамсою. Тісто змішується з подрібненою рибою, і все це смажиться на олії. Дуже просто в приготуванні!   Складніше приготувати рибу-фіш. Це справжнє мистецтво: акуратно зняти шкірку, відокремити філе від кісток, подрібнити, нафарширувати і запекти в духовці.

Юшка по-миколаївськи   У Миколаївській області консервують рибу по-домашньому, додаючи томат, і варять юшку з томатним соком або томатною пастою і ...
Слайд № 19

Юшка по-миколаївськи   У Миколаївській області консервують рибу по-домашньому, додаючи томат, і варять юшку з томатним соком або томатною пастою і зі сметаною. А для гостроти – соус: подрібнений часник, змішаний із сіллю і перцем. З них подають картоплю і рибу.  

Баклажани по-херсонськи і баклажанна ікра   Південь України славиться і своїми овочами. Баклажани по-херсонськи – гостра страва. Її готують, обсмаж...
Слайд № 20

Баклажани по-херсонськи і баклажанна ікра   Південь України славиться і своїми овочами. Баклажани по-херсонськи – гостра страва. Її готують, обсмажуючи синенькі в маслі, із солодким і гірким перцем і яблучним оцтом. А якщо ви не любитель такого гострого, то для вас баклажанна ікра. До речі, по херсонському рецепту перець і баклажани не варять (як це роблять багато господинь), а запікають – так овочі зберігають свій аромат.

Крим: лагман і долма   Лагман – одна з найпопулярніших страв кримськотатарської кухні. Щось середнє між «першим» і «другим»: локшина, яку подають з...
Слайд № 21

Крим: лагман і долма   Лагман – одна з найпопулярніших страв кримськотатарської кухні. Щось середнє між «першим» і «другим»: локшина, яку подають зі шматочками м'яса (як правило, яловичини), тушкованими в підливі з овочами. Ситно і просто! У класичному рецепті в ресторанах місцевої кухні локшину розкачують самі. Але в побуті часто використовують готову з магазину. А навесні, коли розпускається молоде виноградне листя, з нього готують маленькі голубці з м'ясом, які називаються «долма». Ну і, звичайно ж, ми не мислимо собі Крим без величезних чебуреків.

Капусняк запорізький і млини   Наваристий капусняк готували ще в Запорізькій Січі. Вариться він зі свининою – традиційно козаки «в піку бусурманам»...
Слайд № 22

Капусняк запорізький і млини   Наваристий капусняк готували ще в Запорізькій Січі. Вариться він зі свининою – традиційно козаки «в піку бусурманам» вживали сало та свинину. Ще одна цікава страва – млини. Їх готують в Приазов'ї. Це не млинці і не оладки. Дріжджове тісто тонко розкочується, зверху кладеться шар сирної начинки з маслом, а потім згортається в рулет.

Страви центральної України   В центральні області варто вирушити, щоб спробувати традиційні страви України, завдяки яким наша кухня є впізнаваною у...
Слайд № 23

Страви центральної України   В центральні області варто вирушити, щоб спробувати традиційні страви України, завдяки яким наша кухня є впізнаваною у світі.   Черкаська область – борщ і пампушки з часником   Як уже сказано, в Україні скрізь варять борщ по-різному. У черкаській області він класично наваристий, і до нього обов'язково подають ароматні булочки-пампушки з часником.

Кіровоградщина – крученики і вареники   Ще одна улюблена страва центральної України – вареники. Готують їх з різними начинками: картоплею, грибами,...
Слайд № 24

Кіровоградщина – крученики і вареники   Ще одна улюблена страва центральної України – вареники. Готують їх з різними начинками: картоплею, грибами, м'ясом, печінкою, капустою. А бабусі знають особливий рецепт вареників «з таком»: для начинки сало пересмажуєтся на сковороді з борошном і цибулею. Іноді господині можуть здивувати варениками з долоню завбільшки.

А з особливих м'ясних страв можна назвати крученики – невеликі м'ясні рулетики з начинкою з фаршу, паштету, чорносливу з горіхами.
Слайд № 25

А з особливих м'ясних страв можна назвати крученики – невеликі м'ясні рулетики з начинкою з фаршу, паштету, чорносливу з горіхами.

Полтавські галушки і пундики   Вираз «полтавська галушка» настільки прижився в побуті, що так стали називати не тільки коронну страву цього регіону...
Слайд № 26

Полтавські галушки і пундики   Вираз «полтавська галушка» настільки прижився в побуті, що так стали називати не тільки коронну страву цього регіону, але і жителів Полтавщини. І якщо у вас в тарілці із супом плавають шматочки вареного тіста – ні в якому разі не вірте, що це справжні галушки. «В оригіналі» вони зовсім не такі: галушки готують з начинками, і щоб у цьому переконатися, варто приїхати в Полтаву на щорічний фестиваль галушок або просто відвідати тутешні ресторани української кухні. А чи знаєте ви, що таке пундики? Це коржі з тіста, замішаного на кефірі з яйцем, які смажать на сковороді. Вони можуть бути солоними – тоді їх смажать з цибулею або солодкими – з маком. Макові коржі готують на свято Маковея, подаючи з медом.

Дніпропетровщина: форшмак і фірмова уха   У Дніпропетровську, як і в Одесі, люблять готувати фірмову єврейську страву – форшмак. Оселедець вимочуєт...
Слайд № 27

Дніпропетровщина: форшмак і фірмова уха   У Дніпропетровську, як і в Одесі, люблять готувати фірмову єврейську страву – форшмак. Оселедець вимочується у воді з оцтом або в молоці, потім перемелюється і перемішується з вареною картоплею. Прикрасити форшмак можна яйцем і зеленою цибулею. А зі свіжої риби, виловленої в Дніпрі, готують чудову юшку по-дніпровськи з леком. Годиться сом, короп. Юшка вариться, як зазвичай, але вся справа – в приправі. В її ролі використовується лек – це часник, перетертий із сіллю, і заправлений жирним рибним бульйоном. Можна поливати ним рибу або додавати в юшку – за смаком.

Вінницька область – бігос і фляки   У багатьох регіонах історично прижилися польські страви. На Вінниччині готують бігос – другу страву з тушковано...
Слайд № 28

Вінницька область – бігос і фляки   У багатьох регіонах історично прижилися польські страви. На Вінниччині готують бігос – другу страву з тушкованої кислої капусти з м'ясом і грибами. Причому м'ясо має бути різне, як на солянку: і свинина, і яловичина, і копченості, і ковбаски – чим більше, тим краще. Ще один польський гостинець – фляки – суп з яловичого рубця, який приправляють коренями, сиром і спеціями. Також ця страва популярна в Галичині.

Страви східної України   Поїсти тут люблять добре і ситно, і це не дивно, адже східна Україна – край шахтарів. А справжнім чоловікам, які займаютьс...
Слайд № 29

Страви східної України   Поїсти тут люблять добре і ситно, і це не дивно, адже східна Україна – край шахтарів. А справжнім чоловікам, які займаються фізичною працею, треба добре підкріпити свої сили обідом.   Рулька по-донбаськи і окрошка   Рульку готують кілька годин у духовці при температурі 160-180 градусів. Береться задня частина свинячої ноги, натирається сіллю і спеціями, а потім запікається в тісті або у фользі.   Крім того, на Донбасі знають близько 50 рецептів окрошки. Так що, як і борщ, в кожній сім'ї вона буде різною. Готують цей холодний суп на квасі, сироватці або навіть на мінеральній воді, присмачуючи сметаною.

М'ясний рулет по-луганськи   Дуже ситна оригінальна страва. Фарш зі свинини і яловичини розкладають на шматку полотна, зверху – омлет і велика варе...
Слайд № 30

М'ясний рулет по-луганськи   Дуже ситна оригінальна страва. Фарш зі свинини і яловичини розкладають на шматку полотна, зверху – омлет і велика варена морква. Рулет згортають, щільно зав'язують і варять у підсоленій воді, потім полотно знімають, охолоджують і ріжуть на порції. З начинкою можна експериментувати.

Харківщина: борщ по-слобожанськи і гречаники   Як тільки не варять український борщ! У справжній слобожанський, рецепт якого розповіли на Харківщин...
Слайд № 31

Харківщина: борщ по-слобожанськи і гречаники   Як тільки не варять український борщ! У справжній слобожанський, рецепт якого розповіли на Харківщині, кладуть квасолю і м'ясні фрикадельки, зазвичай з яловичини.   А на друге – гречаники: м'ясні тефтелі з гречкою, можна додати гриби.

Західна Україна: стіл ломиться від різноманітності!   На Західній Україні історично склався багатющий пласт кулінарних традицій. Щось прийшло від п...
Слайд № 32

Західна Україна: стіл ломиться від різноманітності!   На Західній Україні історично склався багатющий пласт кулінарних традицій. Щось прийшло від поляків, щось від угорців, лемків, і, звичайно, від господарів гір – гуцулів... Тут ви зможете спробувати страви, про існування яких, ймовірно, навіть не здогадувалися. Проведемо кулінарний іспит і лікнеп!   Прикарпаття: бануш і грибна юшка  Питання перше: чи знаєте ви, що таке бануш (або банош, пишуть по-різному)? На вогні з димком, вариться густа каша з кукурудзяної крупи, приправленої сметаною, а ще краще вершками. Подають бануш гарячим з обсмаженим беконом і бринзою. Карпати – край білих грибів, і на Буковині, а також на Закарпатті і Прикарпатті, вміють варити смачну грибну юшку зі сметаною.  

Буковина – чинахи, мамалига і бринза   Питання друге: що таке чинахи? Це буковинська страва на зразок печені. Шарами викласти картоплю, квасолю і к...
Слайд № 33

Буковина – чинахи, мамалига і бринза   Питання друге: що таке чинахи? Це буковинська страва на зразок печені. Шарами викласти картоплю, квасолю і копчені реберця з цибулею. Потім заливається водою і тушиться або в духовці в горщику.  У Чернівецькій області також варто спробувати смачну домашню бринзу з овечого молока і традиційну їжу гуцулів – кукурудзяну кашу, мамалигу. Класично вона вариться на овечому молоці, щедро присмачується маслом. У застиглому вигляді місцеві жителі можуть вживати мамалигу замість хліба.

Закарпаття: завиванці і бограч   Питання третє: як готують бограч? Страва ця прийшла з угорської кухні. Береться гуляш, причому м'ясо має бути різн...
Слайд № 34

Закарпаття: завиванці і бограч   Питання третє: як готують бограч? Страва ця прийшла з угорської кухні. Береться гуляш, причому м'ясо має бути різних видів. В оригінальному рецепті все вариться в казанку на вогні і приправляється коренями, карпатськими травами і мадярською паприкою.   А завиванцями на Закарпатті називають і великі м'ясні рулети, і маленькі рулетики. Маленькі завиванці по-ужгородськи готуються з тонких шматків яловичини, на які розкладається суміш дрібно нарізаних варених яєць, солоного огірка, шпика і сирої тертої картоплі. Рулетик скріплюють ниткою, спочатку обсмажують, а потім тушкують.  

Мазурики по-волинські і поліські вергуни   Питання четверте: що таке мазурики? Щоб дізнатися і спробувати, вирушаємо у Волинську область. Західна У...
Слайд № 35

Мазурики по-волинські і поліські вергуни   Питання четверте: що таке мазурики? Щоб дізнатися і спробувати, вирушаємо у Волинську область. Західна Україна славиться різноманіттям домашніх ковбас. Мазурики по-волинськи – це домашні ковбаски з індички з вершковим маслом і сиром всередині.   Крім того, радимо спробувати в цьому регіоні поліські вергуни – це делікатні вироби з тіста, які смажать в олії.  

Львівщина: галицький сирник і струдлі   Питання п'яте: ви куштували справжні струдлі? І чим же галицький сирник відрізняється від звичних для нас с...
Слайд № 36

Львівщина: галицький сирник і струдлі   Питання п'яте: ви куштували справжні струдлі? І чим же галицький сирник відрізняється від звичних для нас сирників?   Чудові віденські рулети – струдлі добре готують у Львові. Вони можуть бути як солоні (із сиром, беконом), так і солодкі (із сиром, яблуками). А галицький сирник – симфонія кулінарного мистецтва. Приготування сирної маси, яка викладається на пісочне тісто – це цілий ритуал. Потім сирник повинен деньок відстоятися в холодильнику... Так що краще не намагайтеся готувати, а сходіть в одне із затишних кафе Львова і посмакуйте сирник з чашкою ароматної кави...  

Пляцки львівські Галичина славиться чудовим десертом – пляцками. Випікається високий цілісний пиріг з начинками (вони можуть бути різними) і потім ...
Слайд № 37

Пляцки львівські Галичина славиться чудовим десертом – пляцками. Випікається високий цілісний пиріг з начинками (вони можуть бути різними) і потім ріжеться на тістечка. Зверху, як правило, поливається глазур'ю. І спробуйте тільки на львівські пляцки сказати «тістечка» – образитися можуть. На площі «Ринок» у Львові є славне кафе «Львівські пляцки», де ви зможете поласувати цим чудовим десертом з чашкою ароматної кави.

Варя гуцульська Назва вже інтригує своєю самобутністю. Варя гуцульська – це салат родом з Буковини. Він хороший для посту – і ситний, і смачний. Бе...
Слайд № 38

Варя гуцульська Назва вже інтригує своєю самобутністю. Варя гуцульська – це салат родом з Буковини. Він хороший для посту – і ситний, і смачний. Беруть варений буряк, квасолю і чорнослив, приправляють соняшниковою олією. Якщо вирушаєте на Буковину, обов'язково відвідайте її серце – Чернівці.

Рівненщина – картопляники і мацик   Питання шосте: що таке мацик? Так називається на Рівненщині в'ялене м'ясо в кендюсі – вичиненому свинячому шлун...
Слайд № 39

Рівненщина – картопляники і мацик   Питання шосте: що таке мацик? Так називається на Рівненщині в'ялене м'ясо в кендюсі – вичиненому свинячому шлунку. Як уже сказано, Західна Україна – край домашніх ковбас, і тут вміють їх готувати.   На Рівненщині популярні і картопляники (або зрази). У тісто з м'ятої вареної картоплі кладуть різні начинки – грибну, м'ясну, яйце з цибулею, потім обсмажують на сковороді.  

Млинці по-чернігівськи В українській кухні безліч рецептів млинців і млинчиків, з начинкою і без неї. І тут теж величезний простір для кулінарної т...
Слайд № 40

Млинці по-чернігівськи В українській кухні безліч рецептів млинців і млинчиків, з начинкою і без неї. І тут теж величезний простір для кулінарної творчості. А ми поділимося оригінальним рецептом Чернігівщини. Для млинчиків (налисників) готують горіхову начинку з молоком, цукром, ромом, апельсиновою цедрою і родзинками. Подають з шоколадною або вишневою підливою.  

Тернопільщина: мачанка і кулеша   Питання сьоме, що таке мачанка? Це лемківський густий суп з м'ясом, засмажкою з борошна, цибулі, меленого солодко...
Слайд № 41

Тернопільщина: мачанка і кулеша   Питання сьоме, що таке мачанка? Це лемківський густий суп з м'ясом, засмажкою з борошна, цибулі, меленого солодкого перцю. Готують його на Тернопільщині. Різновид мачанки – грибна, щедро приправлена сметаною. А якщо гриби подрібнити, то це хороший соус до вареників. А ще на перше тут подають наваристу кулешу з пшона зі шкварками.

Хмельниччина: м'ясні рулети, ковбаси і ведерей   Питання восьме: що таке ведерей? Вирушаємо за відповіддю у Хмельницьку область. Виявляється, це ка...
Слайд № 42

Хмельниччина: м'ясні рулети, ковбаси і ведерей   Питання восьме: що таке ведерей? Вирушаємо за відповіддю у Хмельницьку область. Виявляється, це картопляна ковбаса: начиняють свинячі кишки тертою сирою картоплею, змазують зверху смальцем, запікають у печі.   Крім того, на Хмельниччині готують чудові ковбаси та м'ясні рулети – їх запікають до золотистої скоринки і подають з різними гарнірами.

Найсмачніші Українські страви https://youtu.be/GuulS0tEHDE Традиційні страви Західної України https://www.youtube.com/watch?v=As4CRHnrt5k
Слайд № 43

Найсмачніші Українські страви https://youtu.be/GuulS0tEHDE Традиційні страви Західної України https://www.youtube.com/watch?v=As4CRHnrt5k

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу.