Сьогодні відбувся
Кабінет психолога:
«
Плітки. Конфлікти
»
Взяти участь Всі події

Методи виявлення генетично модифікованих організмів та їх похідних

Екологія

Для кого: 7 Клас, 8 Клас, 9 Клас, 10 Клас, 11 Клас, 12 Клас, Дорослі

14.08.2021

144

1

2

Опис документу:
Методи виявлення генетично модифікованих організмів та їх похідних План: Вступ. Актуальність. 1. Що таке ГМО і з чим пов’язане його отримання? 2. Методи впровадження чужорідних генів. 3. Якісний аналіз сировини на вміст ГМО. 4. Вирощування Гм продукції в різних країнах світу. 5. ГМ продукти в Україні. 6. Як виявити ГМ продукт на зовнішній вигляд? Висновок. Список використаної літератури.
Перегляд
матеріалу
Отримати код
Опис презентації окремими слайдами:
Методи виявлення генетично модифікованих організмів та їх похідних Підготувала: Мацидін Вікторія
Слайд № 1

Методи виявлення генетично модифікованих організмів та їх похідних Підготувала: Мацидін Вікторія

План: Вступ. Актуальність. 1. Що таке ГМО і з чим пов’язане його отримання? 2. Методи впровадження чужорідних генів. 3. Якісний аналіз сировини на ...
Слайд № 2

План: Вступ. Актуальність. 1. Що таке ГМО і з чим пов’язане його отримання? 2. Методи впровадження чужорідних генів. 3. Якісний аналіз сировини на вміст ГМО. 4. Вирощування Гм продукції в різних країнах світу. 5. ГМ продукти в Україні. 6. Як виявити ГМ продукт на зовнішній вигляд? Висновок. Список використаної літератури.

Актуальність. Ця тема є зараз дуже актуальною, адже споживання в їжу ГМО є небезпечним, це довели десятки науковців з багатьох країн світу. Виробни...
Слайд № 3

Актуальність. Ця тема є зараз дуже актуальною, адже споживання в їжу ГМО є небезпечним, це довели десятки науковців з багатьох країн світу. Виробники ГМО-продукції просувають її на світові ринки агресивно і масштабно. Але її споживання веде до безпліддя, вибуху онкологічних та ракових захворювань, генетичних каліцтв, алергічних реакцій, збільшення рівня смертності людей, тощо.

У генетично модифікованих організмів ДНК змінено неможливим у природі способом – за допомогою маніпуляцій генної інженерії. ГМО можуть містити фраг...
Слайд № 4

У генетично модифікованих організмів ДНК змінено неможливим у природі способом – за допомогою маніпуляцій генної інженерії. ГМО можуть містити фрагменти ДНК з будь-яких інших живих організмів (рослин, бактерій, комах, риб, тварин і навіть людини). 1. Що таке ГМО і з чим пов’язане його отримання?

Отримання ГМО пов’язано із «вбудовуванням» чужого гена в ДНК інших рослин з метою зміни їх властивостей або параметрів. В результаті такої модифіка...
Слайд № 5

Отримання ГМО пов’язано із «вбудовуванням» чужого гена в ДНК інших рослин з метою зміни їх властивостей або параметрів. В результаті такої модифікації відбувається штучне впровадження нових генів в геном організму, тобто в той недоторканий божественний апарат, від якого залежить будова і розвиток самого організму, і наступних його поколінь.

Методи впровадження чужорідних генів є вкрай небезпечними і недосконалими. Вони не враховують той факт, що основна частина генетичної інформації, щ...
Слайд № 6

Методи впровадження чужорідних генів є вкрай небезпечними і недосконалими. Вони не враховують той факт, що основна частина генетичної інформації, що міститься в ДНК, має голографічну природу. 2. Методи впровадження чужорідних генів

Небезпека таких генетичних втручань полягає в тому, що сам процес передачі чужорідних генів заснований на використанні вірусів і плазмід (бактерій)...
Слайд № 7

Небезпека таких генетичних втручань полягає в тому, що сам процес передачі чужорідних генів заснований на використанні вірусів і плазмід (бактерій), здатних проникнути в клітинний геном або в клітину організму, а потім використовувати клітинні ресурси для створення безлічі власних копій. Після впровадження цих бактерій, плазміди (кільцеві ДНК бактерій зі вставкою впроваджуваного гена) в клітину рослини, вони продовжують жити своїм життям. Зокрема, можуть передавати генетичні вставки як іншим рослинам (через пилок), так і комахам, тваринам і людям, які з’їли трансгенні рослини.

Найчастіше метою генетичної модифікації є одержання суперстійкості сільськогосподарських ГМ рослин до величезних кількостей пестицидів і отрутохімі...
Слайд № 8

Найчастіше метою генетичної модифікації є одержання суперстійкості сільськогосподарських ГМ рослин до величезних кількостей пестицидів і отрутохімікатів виробництва тих самих корпорацій, що і продають трансгенне насіння. Всі ці отрути накопичуються в ГМ рослинах і потім передаються людині.

За даними «Укрметртестстандарту» біля третини всіх продуктів харчування, які реалізуються в Україні, містять генетично-модифіковані організми. Про ...
Слайд № 9

За даними «Укрметртестстандарту» біля третини всіх продуктів харчування, які реалізуються в Україні, містять генетично-модифіковані організми. Про ГМО в продуктах може свідчити наявність сої (іноді вона зазначається, як «рослинний білок»), рапсового масла, кукурудзи, крохмалю. Також з використанням трансгенних технологій виробляються Е-добавки.

Генетична конструкція ГМО виглядає так: ДНК хазяїна Промотор ГЕН Термінатор Маркер ДНК хазяїна
Слайд № 10

Генетична конструкція ГМО виглядає так: ДНК хазяїна Промотор ГЕН Термінатор Маркер ДНК хазяїна

3. Якісний аналіз сировини на вміст ГМО Якысний аналіз сировини на вміст ГМО складається з трьох основних стадій: підготовка проби (гомогенізація) ...
Слайд № 11

3. Якісний аналіз сировини на вміст ГМО Якысний аналіз сировини на вміст ГМО складається з трьох основних стадій: підготовка проби (гомогенізація) Як правило, споживачі віддають перевагу продуктам з однорідною текстурою. В процесі гомогенізації відбувається поділ жирових кульок і твердих частинок, присутніх в продуктах харчування, що робить кінцевий продукт більш м'яким, а в деяких випадках - більш в'язким.

2) Виділення ДНК, Відбувається зазвичай за допомогою руйнування клітин, що містять необхідну ДНК, та спиртової преципітації ДНК з розчину. При необ...
Слайд № 12

2) Виділення ДНК, Відбувається зазвичай за допомогою руйнування клітин, що містять необхідну ДНК, та спиртової преципітації ДНК з розчину. При необхідності ДНК очищують за допомогою адсорбційної хроматографії. Більші кількості ДНК можна одержати за допомогою полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР), що вимагає лише кількох молекул ДНК, але дозволяє ампліфікувати лише відносно невеликі ділянки ДНК, зазвичай до 1500 bp, або молекулярного клонування для ділянок більшої довжини.

3) проведення полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) - експериментальний метод молекулярної біології, спосіб значного збільшення малих концентрацій ...
Слайд № 13

3) проведення полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) - експериментальний метод молекулярної біології, спосіб значного збільшення малих концентрацій бажаних фрагментів ДНК в біологічному матеріалі (пробі).

Схема визначення ГМО в харчових продуктах Зразок Екстракція ДНК Ідентифікація регуляторних послідовностей (скринінг) Ідентифікація трансформаційної...
Слайд № 14

Схема визначення ГМО в харчових продуктах Зразок Екстракція ДНК Ідентифікація регуляторних послідовностей (скринінг) Ідентифікація трансформаційної події Кількісний аналіз

4. Вирощування Гм продукції в різних країнах світу. Використання ГМО-продукції має цілий ряд шкідливих наслідків для людства. Це підтверджують числ...
Слайд № 15

4. Вирощування Гм продукції в різних країнах світу. Використання ГМО-продукції має цілий ряд шкідливих наслідків для людства. Це підтверджують численні дослідження у різних країнах світу застосуванням «Раундапу». Так, наприклад, дослідження Північно-Західного наукового центру екологічної політики США довели,що створення стійких до гербіцидів сортів ГМ-рослин лише збільшує витрати хімікатів і загострює проблему забруднення навколишнього середовища. Китайські дослідження виявили, що використання пестицидів на полях ГМ-бавовнику не зменшилось, а збільшилось. В Аргентині, яка вирощує також ГМ-культури, стійкі до гербіцидів, використання «Раундапу» у порівнянні із 1992 роком збільшилось у 70 разів, із 1 мільйона тон до 70 мільйонів тон.

В Канаді вирощують ГМ-рапс, який стійкий до гербіцидів. Пилок цієї рослини потрапив до, близьких за родиною видів, бур’янів. Внаслідок цього появил...
Слайд № 16

В Канаді вирощують ГМ-рапс, який стійкий до гербіцидів. Пилок цієї рослини потрапив до, близьких за родиною видів, бур’янів. Внаслідок цього появилися «супербур’яни», які стійкі до «Раундапу». І таких рослин у світі нараховується більше п’ятсот, вони займають сотні тисяч гектарів. Результат-більше потрібно застосовувати гербіцидів.

Вирощують культури, які стійкі до шкідників. Роблять це так. В трансгенну рослину вставляють ген, який синтезує білок. Він виділяє токсичні речовин...
Слайд № 17

Вирощують культури, які стійкі до шкідників. Роблять це так. В трансгенну рослину вставляють ген, який синтезує білок. Він виділяє токсичні речовини, які вбивають шкідників. Але, за даними американських і китайських вчених, вже через декілька поколінь серед комах з’являються стійкі форми до трансгенних токсинів і вони з’їдають більше рослин.

Більшість сільськогосподарських ГМ-культур крім генів, які створюють потрібні властивості, мають гени стійкі до антибіотиків. Існує небезпека того,...
Слайд № 18

Більшість сільськогосподарських ГМ-культур крім генів, які створюють потрібні властивості, мають гени стійкі до антибіотиків. Існує небезпека того, що вони можуть бути перенесені у хвороботворні мікроорганізми і тим самим стають стійкими до антибіотиків. Ген може перейти у мікрофлору кишечника, в наслідок чого вони стають стійкі до антибіотиків. Отже, вилікувати інфекцію значно складніше. На теперішній час в Іспанії, Нідерландах і Великій Британії спостерігається стійкість до деяких антибіотиків, які лікують легеневі хвороби, хвороби видільної системи. Виявлені транс генні культури, які стійкі до канаміцину, неоміцину, ампіциліну, гідроміцину, амоксициліну.

Існують багато доказів, що білки траннсгенних рослини викликають алергію. Дитячий організм гостро реагує на «чужі» білки до яких не адаптований. Зв...
Слайд № 19

Існують багато доказів, що білки траннсгенних рослини викликають алергію. Дитячий організм гостро реагує на «чужі» білки до яких не адаптований. Звідси така висока чутливість до алергенів. Особливо діти віком до чотирьох років, вони менше всього захищені від впливу чужих генів. Ось чому не можна використовувати ГМО у виробництві дитячого харчування.

Більше половини трансгенних білків, які забезпечують стійкість до комах, грибів і бактеріальних захворювань токсичні та алергенні. Наприклад , вико...
Слайд № 20

Більше половини трансгенних білків, які забезпечують стійкість до комах, грибів і бактеріальних захворювань токсичні та алергенні. Наприклад , використання альбуміну-гена із ДНК бразільського горіха під час створення ГМ-сої призвело до того,що у великої кількості людей проявились алергічні захворювання. Речовини,які використовують для боротьби із шкідниками можуть впливати на роботу травного тракту в тому числі на підшлункову залозу. У наш час ГМО вже набуло широкого розповсюдження. У світі сільськогосподарськими ГМ-культурами зайнято 110 мільйонів гектарів, і ця кількість щороку збільшується на 10 мільйонів гектарів. 98 відсотків світового виробництва з транс генних культур, таких як, соя, кукурудза, рапс, бавовна, картопля, зосереджено у США, Аргентині, Бразилії, Чилі, Канаді та Китаї. У Австралії є компанії, які вирощують трансгенні блакитні гвоздики

Ведуться дослідження щодо виведення ГМ-пшениці, стійкої до засухи із генами дріжджів та моху. У Європі дозволено використовувати 21 різновид трансг...
Слайд № 21

Ведуться дослідження щодо виведення ГМ-пшениці, стійкої до засухи із генами дріжджів та моху. У Європі дозволено використовувати 21 різновид трансгенників. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у 2010 році частка ГМ-продукції у загальному об’ємі світової торгівлі сільськогосподарської продукції досягла 60 відсотків.

5. ГМ продукти в Україні. В нашій країні більше всього зустрічаються трансгени в продуктах,які мають сою, м’ясних напівфабрикатах, хлібобулочних ви...
Слайд № 22

5. ГМ продукти в Україні. В нашій країні більше всього зустрічаються трансгени в продуктах,які мають сою, м’ясних напівфабрикатах, хлібобулочних виробах, круп’яних виробах. В групу ризику входять шоколад, газировка, чипси, дитячі молочні суміші. Точних даних по трансгенним продуктам, які вміщають ГМ-компоненти немає. А саме головне, не існує надійних методів виявлення наслідків поширення ГМО і їх продуктів для природи і людини.

6.Як виявити ГМ продукт на зовнішній вигляд? Овочі чи фрукти, що містить ГМО, на вигляд більш красиві, але у них ненатуральний смак. Якщо вони мают...
Слайд № 23

6.Як виявити ГМ продукт на зовнішній вигляд? Овочі чи фрукти, що містить ГМО, на вигляд більш красиві, але у них ненатуральний смак. Якщо вони мають ідеально круглу або овальну форму, занадто блискучу шкірку або всі однакові за розміром, тоді варто задуматися, купувати їх чи ні. Головна ознака натуральності - наявність зіпсованих комахами і прим'ятих примірників. ГМО комахи їсти не стануть.

Висновок: Я вважаю, що необхідно проводити на державному рівні дослідження, моніторинг, конференції. Проблема ГМО викликає багато суперечень, різни...
Слайд № 24

Висновок: Я вважаю, що необхідно проводити на державному рівні дослідження, моніторинг, конференції. Проблема ГМО викликає багато суперечень, різних поглядів, як у суспільстві так і серед вчених. Тому потрібні незалежні дослідження. А саме головне дослідження потрібно було проводити набагато раніше, а не тепер. У нас в Україні немаэ юридичної законодавчої бази, яка б контролювала вміст ГМО в продуктах харчування. Кожен може написати на упаковці що вигідно виробнику. Тому потрібно проводити різні дослідження щодо продукції. Використання ГМО, стійких до гербіцидів, в сільському господарстві може призвести до збільшення використання гербіцидів на полях. Як наслідок, збільшиться їхня кількість у навколишньому середовищі та в харчових раціонах населення. Генетично модифіковані рослини, стійкі до колорадського жука, виробляють речовини, токсичні для комах, які їх споживають. Вбудовані гени мають здатність комбінуватися з генами інших вірусів, внаслідок чого можуть з'являтися ще небезпечніші віруси.

Пилок генетично модифікованих рослин може запилювати диких предків цих рослин і передавати їм нові гени. Ці рослини можуть швидко поширитися і повн...
Слайд № 25

Пилок генетично модифікованих рослин може запилювати диких предків цих рослин і передавати їм нові гени. Ці рослини можуть швидко поширитися і повністю витіснити дикі форми. Крім того, генетично модифіковані рослини можуть передавати свої властивості близьким видам, внаслідок чого можуть з'являтися стійкі до гербіцидів бур'яни. Генетично модифіковані культури містять у 1020 разів (за даними О. Ситника) більше токсинів, ніж звичайні організми і тому можуть бути отруйними не лише для своїх шкідників, а й для інших нешкідливих комах. Потрапляючи у ґрунт, токсини можуть попадати в інші рослини, а через них — в організм тварин і людини. Небезпека генетично модифікованих організмів може бути зумовлена мутацією чужорідних генетичних вставок, токсичністю новоутворених білків, акумуляцією хімічних речовин, до яких ГМО стійкі . Після споживання генетично модифікованих томатів у піддослідних тварин виявлені порушення тканин шлунка, патологія печінки, селезінки та кишок, зменшення об'єму головного мозку.

Список використаної літератури: 1.Ресурси інтернету. 2.Шевчепко А. «Поширення на території України продукції із вмістом ГМО» 3. Ситник О.І. «Сучасн...
Слайд № 26

Список використаної літератури: 1.Ресурси інтернету. 2.Шевчепко А. «Поширення на території України продукції із вмістом ГМО» 3. Ситник О.І. «Сучасний стан проблем» 4. Сорочинський Б. «Надумані та реальні ризики від комерційного використання ГМО»

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу.

Нещодавно завантажили