«Ліки від природи. Шипшина»

Опис документу:
Ознайомити з рослинами – лікарями,що ростуть поруч; розповісти про способи їх застосування при лікуванні різноманітних хвороб; виховувати бережливе ставлення до свого здоров’я та природних багатств. Закріпити вміння впізнавати і вірно називати лікарські рослини.

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися

Онуфріївський районний центр дитячої та юнацької творчості

Тези дослідницько - експериментальної роботи

Виконала Ліхачова Вікторія, вихованка гуртка «Юні квітникарі», керівник Глінкіна Євгенія Віталіївна.

«Ліки від природи. Шипшина»

Мета: Ознайомити з рослинами – лікарями,що ростуть поруч; розповісти про способи їх застосування при лікуванні різноманітних хвороб; виховувати бережливе ставлення до свого здоров’я та природних багатств. Закріпити вміння впізнавати і вірно називати лікарські рослини.

Теоретична частина

Світ лікарських рослин надзвичайно різноманітний. Він дивує багатствами видів, форм, барв, надзвичайними плодами, чарує своєю красою, вабить нерозгаданими таємницями. Лікування травами - одна із провідних ланок народної медицини - має декілька основних напрямків: китайська медицина, східно-індійська медицина, африканське і європейське траволікування.

Важливою особливістю лікарських рослин є те, що вони швидше й активніше включаються в біохімічні процеси людського організму, ніж хімічні, чужі для організму синтетичні засоби.

Перевага на стороні лікарських рослин ще й тому, бо вони на відміну від синтетичних лікарських препаратів рідко викликають ускладнення, особливо алергічні реакції. Лікарські рослини, нормалізуючи функції окремих органів і систем, позитивно впливають на обмін речовин в організмі. Ось чому їх можна призначати для тривалого застосування.

  1. Практично-дослідницька частина

Знайти лікарські рослини — це лише половина справи. Щоб використати їх як ліки, потрібно знати не тільки, як і коли (мається на увазі ступінь вегетативного зростання) їх збирати, а також як їх висушувати, щоб вони не втратили лікувальної дії, де і як зберігати готову для виготовлення фітозборів рослинну сировину. Активно діючі речовини утворюються і накопичуються в лікарських рослинах у певний період їх вегетативного розвитку, а тому збирання проводиться в чітко визначений час. Надземна частина багатьох лікарських рослин накопичує максимальну кількість активних речовин у період цвітіння.

Плоди найбільшу кількість лікувальних речовин акумулюють у період повного дозрівання. Так, плоди шипшини збирають дозрілими, але не м'якими, коли вони розчавлюються легко пальцями, а тоді, коли вони ще пружні. Чим світліший колір плода шипшини — тим більший у ньому вміст вітаміну С.

Всі описані види шипшини являють собою чагарники з тонкими блискучими червоно-коричневими гілками, характер, форма і розмір шипів для різних видів варіює і є відмінною видовою ознакою. Листя непарноперисті, з 5-7 листочками і трав'янистими зрощеними прилистниками. Квітки рожеві або червоні, частіше одиночні, рідше по 2-3 разом. Плоди горіховидні, односім'яні, укладені в кулясті або яйцеподібні гіпантії, що утворюють яскраво-червоний, круглий або яйцеподібний помилковий плід. Внутрішні стінки плоду покриті волосками, нагорі плоду зберігаються чашолистки. Плоди шипшини містять аскорбінову кислоту, каротиноїди, цукор, флавоноїди (кемпферол, кверцетин, ізокверцітрін), вітамін Е, органічні кислоти та інші біологічно активні речовини. Препарати шипшини сприяють підвищенню неспецифічної резистентності організму, посиленню регенерації тканин і синтезу гормонів, зменшенню проникності стінок судин, нормалізації вуглеводного обміну; мають жовчогінні, протизапальні, сечогінні, протисклеротичними і кровоспинними властивостями.

Шипшини плоди можуть бути різної форми: від округлої до веретеноподібної. Довжиною менше 1 см і більше 3 см, різного діаметру. Об'єднує їх блискуча поверхня, покрита зморшками, і п'ятикутна ділянка або круглий отвір на верхівці плоду. Колір варіюється від червонувато-помаранчевого до буро-червоного або просто бурого. Цвіте чагарник у першій половині літа, плоди дозрівають із серпня по вересень. Часто продовжують висіти на гілках до приходу зими. Збирають плоди шипшини на стадії середньої або повної стиглості. Заготівля проводиться восени, до настання заморозків. Перемерзла шипшина втрачає багато лікувальних та корисних властивостей, репається при сушінні. Оскільки чагарник колючий, для збору потрібні рукавиці та захисний одяг. Плоди обривають руками та збирають у допоміжну тару. Сушать за температури до 90°C, забезпечуючи якісне обдування. Готовність визначається за вираженою крихкістю плодів. Зберігають сировину в щільно закритій тарі, в сухому і прохолодному приміщенні. Користь висушеної шипшини зберігається 2 роки. Шипшина регулює згортання крові та проникність кровоносних судин, поліпшує регенерацію, стимулює вироблення колагену. Відновлює захисні властивості організму, зміцнює імунну систему, активізує кровотворні процеси та обмін речовин. Зміцнює фізичну працездатність і стимулює розумову діяльність. Знижує рівень холестерину в крові та розчиняє холестеринові бляшки. Має антиоксидантні та жовчогінні властивості. Перешкоджає утворенню згустків крові та каменів у сечовій системі, знімає напруження стінок судин, стимулює фібриноліз, поліпшує роботу печінки. Має антигістамінну, спазмолітичну, бактеріостатичну дію. В експерименті знижує кислотність шлункового соку, прискорює загоєння ран, опіків будь-якого походження, у тому числі променеве ураження. Живить і відновлює слизову оболонку порожнини рота. Шипшина корисна в якості вітамінного, загальнозміцнювального засобу. Використовуються лікувальні властивості шипшини для лікування захворювань печінки (холецистит, гепатит), нирок (нефрити) та запалень сечової системи. Вживають її у випадку травм, переломів, ран, що довго не загоюються. Користь шипшини виявляється при застудних та вірусних захворюваннях, пневмоніях. Її призначають при хворобах очей, атеросклерозі, тромбозі, злоякісних новоутвореннях, порушеннях сольового балансу і роботи судин головного мозку. Як допоміжний лікувальний засіб показана при цукровому діабеті, ішемічній хворобі серця. Властивості шипшини регулювати тиск застосовуються при гіпертонічній хворобі. Шипшина — ефективний препарат для лікування анемії, авітамінозу та гіпоавітамінозу вітаміну С, тому призначається при лактації. Ці ж корисні властивості шипшини актуальні під час вагітності, коли різко зростає потреба у вітаміні С. очищує. Найчастіше використовується відвар або чай із плодів шипшини. Напій приємний на смак, корисний для схуднення, допомагає захистити організм від дефіциту вітамінів та макроелементів під час дієти чи голодування. Плоди шипшини активно використовують у косметології.

Висновок:

В цивілізації багато змін. Але біологічна суть людини залишається такою ж, в її тісному взаємоконтакті з усіма фактами зовнішнього середовища. Тому цілющі речовини в рослинах по природі своїй гармонічні організму людини. Людина зрозуміла, що природа і вона єдина. Завдяки їй людина впізнала багато таємниць. Внаслідок догадливість стала називатись інтуіцією, за допомогою якої дізнались про лікувальну силу рослин. В злагоді з природою, відтворивши її, людина не наносить ущерб своєму здоров’ю бореться за збереження його, а цим самим забизпечує собі активне довголіття.

Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»

Всеосвіта є суб’єктом підвищення кваліфікації.

Всі сертифікати за наші курси та вебінари можуть бути зараховані у підвищення кваліфікації.

Співпраця із закладами освіти.

Дізнатись більше про сертифікати.

Приклад завдання з олімпіади Українська мова. Спробуйте!
До ЗНО з НІМЕЦЬКОЇ МОВИ залишилося:
0
1
міс.
2
2
дн.
1
6
год.
Готуйся до ЗНО разом із «Всеосвітою»!