Конспект уроку "Травлення в тонкому та товстому кишечнику"

Опис документу:
Конспект уроку, мета якого продовжити знайомити учнів із процесами травлення; охарактеризувати травлення у тонкому та товстому кишечнику; розкрити особливості травлення у 12-палій кишці та товстому кишечнику

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися

Тема. Травлення в тонкому та товстому кишечнику

Мета.
Навчальна. Продовжити знайомити учнів із процесами травлення; охарактеризувати травлення у тонкому та товстому кишечнику; розкрити особливості травлення у 12-палій кишці та товстому кишечнику.
Розвиваюча. Розвивати уміння порівнювати фізіологічні процеси життєдіяльності; уміння виділяти головне, уміння логічно мислити та розвивати пам’ять, та увагу.
Виховна. Виховувати бережливе ставлення до свого здоров’я.

Базові поняття і терміни: дванадцятипала кишка, підшлункова залоза, печінка, жовч, ворсинки, всмоктування, апендикс.

Обладнання та матеріали: таблиці і схеми про органи травлення

Тип уроку: комбінований.

План уроку

Етап уроку.

Час, хв.

Форми і методи діяльності вчителя.

Результат.

I. Організаційний момент.

II.Актуалізація опорних знань

III. Мотивація навчальної діяльності учнів. Повідомлення теми уроку.

IV.Вивчення нового матеріалу.

V. Закріплення вивченого матеріалу

VI. Підсумки і узагальнення.

VII. Повідомлення

домашнього завдання

2

5

3

20

10

4

1

Зачитування епіграфа та девізу уроку, використання віршованих рядків.

Мозговий штурм, індивідуальна робота

Інтерактивний прийом «Зацікав».

Пояснення вчителя, робота з підручником і з зошитом. Складання опорного конспекту.

Робота в групах, тестові завдання

Інтерактивний метод «Прес»

Диференційоване домашнє завдання

Створення сприятливого психологічного клімату на уроці.

Повторення раніше вивченого матеріалу, налаштування на активну роботу на уроці.

Зацікавлення учнів у вивченні нової теми.

Ефективне засвоєння нового матеріалу, розвиток вміння аналізувати і робити висновки, розвиток пізнавального інтересу. Виховання активності, працелюбності.

Закріплення вивченого матеріалу на уроці.

Розвиток вміння узагальнювати і робити висновки, виховувати активність розвивати вміння учнів висловлювати власну думку.

Усвідомлення учнями власного рівня знань. Мотивація учнів для навчальної діяльності.

Краще засвоєння учнями з різним рівнем навчальних можливостей знань, розвиток пізнавального інтересу в учнів.

Хід уроку

  1. Організаційний момент

Епіграф уроку “ Розум полягає не тільки у знанні, але й у вмінні застосувати знання на ділі” Арістотель

Девіз уроку: Думати – колективно,

Діяти – оперативно,

Сперечатись – доказово.

Це для всіх обов’язково!

Вчитель налаштовує учнів на роботу, зачитуючи віршовані рядки:

Тож проявіть знання прекрасні

І усі завдання класні

Порозв’язуйте умить, та

Найвищий бал Ви заробіть!

  1. Актуалізація опорних знань

Мозговий штурм

  • Травна система складається із таких органів …

  • Процес фізичних і хімічних змін їжі називається…

  • Зубів у дорослої людини…

  • Слина складається із…

  • Шлунок має таку будову…

  • Шлунковий сік - це…

  • Під його дією розкладаються такі речовини…

  • Чому шлунок сам себе не перетравлює?

(Слизова оболонка шлунка стійка до дії травних ферментів, оскільки вона виробляє слиз, що ізолює стінки шлунка від хлоридної кислоти та ферментів)

Завдання для індивідуальної роботи:

  • Сконструюйте відповідь у вигляді схеми «Складові шлункового соку та їхній вплив на процес травлення».

  • Процеси, що відбуваються з їжею в шлунку

  • Опишіть будову шлунка

  • Відомо, що знаходячись у шлунку їжа набухає, розріджується, багато її компонентів розчинюється гідролізуються. Які основні компоненти шлункового соку забезпечують ці процеси? (Головним компонентом шлункового соку є соляна кислота. Також сюди відносяться протеолітичні ферменти (пепсин, гастрикин, ренін).)

  • У тварин при перерізанні волокон блукаючих нервів відбувається зниження шлункової секреції. Які механізми порушення шлункової секреції? (При перерізанні секреторних волокон блукаючих нервів знижується виділення ацетилхоліну, гастріну і гістаміну)

  1. Мотивація навчальної діяльності учнів. Повідомлення теми уроку.

Інтерактивний прийом «Зацікав».

Знаменитий фізіолог Іван Петрович Павлов назвав дванадцятипалу кишку «розумницею». Як ви думаєте, чому?

Учні висловлюють свою думку, вчитель узагальнює та формулює тему і мету уроку.

  1. Вивчення нового матеріалу.

  1. Будова тонкого кишечника

Частково перетравлена в шлунку їжа, яку називають хімусом, завдяки скороченню м'язів шлунка через пілоричний сфінктер надходить порціями до наступного відділу травного каналу - тонкого кишечнику. Саме в ньому поживні речовини їжі розщеплюються остаточно і всмоктуються в кров і лімфу. У дорослої людини тонкий кишечник завдовжки 5-6 м. Його поділяють на три відділи: дванадцятипалу, порожнисту таклубову кишки. Довжина дванадцятипалої кишки всередньому дорівнює ширині складених разом 12 пальців руки (27-30 см), звідси й назва. До неї відкриваються протоки підшлункової залози, печінки та жовчного міхура. І хоча харчові маси затримуються в цій кишці недовго, проте саме тут на них діє велика кількість травних ферментів.
   Підшлункова залоза завдовжки 12-15 см, розміщена під шлунком, між селезінкою і дванадцятипалою кишкою. Це залоза змішаної секреції, зовнішньосекреторна функція якої полягає у виробленні травного соку. Травний сік підшлункової залози має лужну реакцію, виділяється тільки під час надходження до неї хімусу. До його складу входять ферменти, які сприяють розщепленню всіх поживних речовин: трипсин впливає на розщеплення білків до амінокислот, ліпаза - жирів до гліцерину та жирних кислот, амілаза розщеплює крохмаль на глюкозу.

   Печінка - це найбільша залоза в організмі людини, розташована переважно в правому підребер’ї, під діафрагмою. Печінка виконує такі функції: секреторну, захисну, обмінну, синтетичну. У печінці постійно утворюється жовч - зеленкувато-жовта, гіркувата на смак рідина, до складу якої входять вода, і ні кислоти та їхні солі, а також невелика кількість ферментів. За відсутності травлення жовч збирається в жовчному міхурі, а під час вживання їжі по жовчній протоці з міхура надходить до дванадцятипалої кишки. За добу в людини виділяється 500-700 мл жовчі. Під дією жовчі жири розпадаються на дрібненькі краплинки (емульгація жирів), у такому вигляді вони краще розщеплюються ферментами. Крім того, жовч активізує дію деяких ферментів підшлункової залози (наприклад, трипсину), а також посилює рухову активність кишок. Завдяки своїм бактерицидним властивостям жовч затримує гнильні процеси в кишечнику. Жовчовиділення регулюється нервовою системою і гуморально. Нервові імпульси, що постійно надходять до печінки, то стимулюють жовчовиділення, то пригнічують його.
   Гуморальна регуляція жовчовиділення пов'язана з діяльністю деяких гормонів (наприклад, гормони залоз дванадцятипалої кишки посилюють, а гормони жовчного міхура пригнічують жовчовиділення).
   Печінка ще відіграє важливу захисну (бар'єрну) функцію. Венозна кров, що відтікає від кишечнику і шлунка по кровоносних судинах, надходить до печінки через ворітну вену. У печінці з цієї крові відбираються речовини, потрібні організмові. У печінці знезаражуються деякі шкідливі речовини і разом із жовчю виводяться назовні.
   Печінка бере участь в обміні вуглеводів, білків, жирів і вітамінів; кровотворенні; утилізує зруйновані еритроцити, а білок гемоглобін, який вивільняється, використовує для вироблення жовчі. Вона бере участь в окисненні жирів, завдяки чому зменшує їхню кількість у підшкірній клітковині і, таким чином, допомагає організмові позбавитися їх надлишку.
   У печінці утворюється гемоглобін і речовини, які беруть участь у зсіданні крові (протромбін і фібриноген) та запобігають її зсіданню (гепарин), вітамін К.

  1. Функції тонкого кишечника

                                                                                             Мал. Будова ворсинок кишечнику

Всмоктування - це складний фізіологічний процес проникнення поживних речовин у кров і лімфу завдяки активній діяльності ворсинок.
   Усередині ворсинок містяться кровоносні й лімфатичні капіляри. Крізь стінки ворсинок у ці капіляри проникають найдрібніші молекули, утворені в результаті розщеплення поживних речовин. Продукти розщеплення білків (амінокислоти) й вуглеводів (глюкоза) всмоктуються в кров, а жирів (гліцерин і жирні кислоти) - переважно в лімфу. У процесі всмоктування важливе значення мають активна діяльність клітинних мембран кишечнику, явища дифузії, фільтрації. При цьому витрачається енергія.

  1. Будова і функції товстого кишечника

Перетравлення і всмоктування їжі завершується переважно в тонкому кишечнику. Неперетравлені рештки харчової маси (хімусу) завдяки хвилеподібним (перистальтичним) скороченням тонкого кишечнику надходять до товстого кишечнику. Перистальтика (з грец. перистальтикос - той, що охоплює, стискає) - хвилеподібний рух стінок кишечнику, шлунка, сечоводів унаслідок скорочення їхніх м'язів, що забезпечує переміщення вмісту цих органів.
   Товстий кишечник має такі відділи: сліпу кишку з червоподібним відростком - апендиксом (лат. апендикс - придаток), ободову, сигмоподібну і пряму кишки.
   Загальна довжина товстого кишечнику дорівнює 1,5-2 м. Його слизова оболонка не має ворсинок. Залози слизової оболонки виділяють сік, у якому кількість ферментів незначна, але багато слизу, що полегшує просування та виведення неперетравлених решток. У порожнині товстої кишки є велика кількість мікроорганізмів. їхнє значення полягає в поліпшенні травлення та підсиленні засвоєння поживних речовин, утворенні деяких вітамінів (зокрема К і групи В), запобіганні розвиткові хвороботворних мікроорганізмів.
   У товстому кишечнику всмоктується більша частина води і формуються калові маси, які надходять до прямої кишки і виводяться з організму.
   Випорожнення прямої кишки відбувається рефлекторно за участі діафрагми й м'язів живота. Центр цього рефлексу розташований у спинному мозку, але його діяльність регулюється відділами головного мозку.

  1. Закріплення вивченого матеріалу

  • Робота в групах

Підготуйте коротке повідомлення на тему:

Підшлункова залоза, та її значення в організмі людини;

Печінка як важливий орган в організмі людини;

Складіть схему « Зв’язок травних залоз із дванадцятипалою кишкою»

  • Зробити позначення (робота з малюнком)

  • Тестові завдання

1. Визначте середовище, в якому ферменти шлунка активні:
       а) слабколужне;
       б) кисле;
       в) нейтральне;
       г) лужне.

   2. Позначте орган травної системи людини, в якому починається розщеплення білків:
       а) у ротовій порожнині;
       б) у шлунку;
       в) у дванадцятипалій кишці;
       г) у прямій кишці.

   3. Позначте фермент, який виробляють залози шлунка:
       а) амілаза;
       б) мальoза;
       в) пепсин.
4. Вкажіть орган травної системи, у який впадає протока підшлункової залози:
       а) шлунок;
       б) жовчний міхур;
       в) дванадцятипала кишка;
       г) печінка.
5. Вкажіть продукти харчування, вживання яких потрібно обмежити людині, в якої видалений жовчний міхур:
       а) крупи;
       б) фрукти;
       в) сири;
       г) овочі.
6. Виберіть правильну послідовність відділів, з яких складається тонкий кишечник:
       а) дванадцятипала, клубова і порожниста кишки;
       б) клубова, порожниста і дванадцятипала кишки;
       в) порожниста, клубова і дванадцятипала кишки;
       г) дванадцятипала, порожниста і клубова кишки.
7. Виберіть правильну послідовність відділів, з яких складається товстий кишечник:
       а) сліпа, сигмоподібна, ободова і пряма кишки;
       б) сигмоподібна, ободова, пряма і сліпа кишки;
       в) сліпа, ободова, сигмоподібна і пряма кишки;
       г) ободова, сигмоподібна, сліпа і пряма кишки.

8. У печінці постійно утворюється:

а) слиз, б) крохмаль, в)антитіла, г) жовч

9. Білки у кишечнику розщеплюються під дією ферментів:

а)пепсину, б)амілази, в)ліпази, г)трипсину.

10. Зазначте правильну послідовність процесів:

а)Під дією великої кількості ферментів підшлункової залози, залоз слизової оболонки дванадцятипалої кишки і жовчі продовжується хімічна обробітка хімусу,

б) завершення перетравлення і всмоктування їжі,

в)подрібнення їжі, змочення слиною, аналізація на смак,

г)хімічна обробка їжі внаслідок дії шлункового соку, всмоктування лише деяких речовин,

д) випорожнення прямої кишки.

VI. Підсумки і узагальнення

Інтерактивний метод «Прес»

Учні висловлюють свої думки стосовно уроку за алгоритмом:

- Ми вивчили…

- Ми навчилися…

- Нас зацікавило…

- Отже,…

VII. .Повідомлення домашнього завдання

  1. Опрацювати параграф 36 підручника (початковий і середній рівень).

  2. Скласти порівняльну характеристику будови та функцій кишечника та шлунка (достатній рівень).

  3. Підготувати повідомлення на тему «Хвороби шлунково-кишкового тракту»


Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»

Курс:«Основи комунікативної компетентності молодшого школяра. Практичні матеріали»
Мельничук Вікторія Олексіївна
30 годин
590 грн

Всеосвіта є суб’єктом підвищення кваліфікації.

Всі сертифікати за наші курси та вебінари можуть бути зараховані у підвищення кваліфікації.

Співпраця із закладами освіти.

Дізнатись більше про сертифікати.