Зараз в ефірі:
Кабінет психолога:
«
Здатність до саморегуляції – основа духовного розвитку. Нові інструменти й підходи
»
Взяти участь Всі події

Фонетика. Графіка. Орфоепія. Орфографія ( звуки і букви, їх співвідношення).

Українська мова

Для кого: 5 Клас

18.04.2021

198

5

0

Опис документу:
При виконанні цієї роботи учні відтворюють практичні навички з визначення дзвінких та глухих приголосних, м'яких та твердих, відповідності кількості звуків та букв у словах, розташування слів в алфавітному порядку
Перегляд
матеріалу
Отримати код

Фонетика. Графіка. Орфоепія. Орфографія ( звуки і букви, їх співвідношення).



Фонетика. Графіка. Орфоепія. Орфографія ( звуки і букви, їх співвідношення).



Питання №1

Виділіть рядок, у якому всі слова мають лише приголосні дзвінкі:

А) морозиво, вереда, любов, берег Б) юний, ромашка, квіти, вода

В) солома, вітер, поле, колір Г) фарби, село, список, порошинка

Питання №2

Укажіть рядок, у якому всі слова мають лише глухі приголосні:

А) пороша, журба, ласка, діти Б) пушок, похопитися, коса, фокус

В) горох, хворост, пензлик, пастух Г) волошка, чашка, посуха, спека

Питання №3

Відшукайте рядок, у якому всі слова мають м'які приголосні:


А) крихітка, мороз, жалість, хитрість

Б)

радість, лійка, перевесло, змій

В) малюк, синь, люлька, суддя

Г)

залізо, міністр, піаніст, менший

Питання №4

Виділіть рядок, у якому всі приголосні тверді:



А) родина, основа, сіно, влада

Б)

пригода, калитка, сміливий, герой

В) мило, дерево, школа, служба

Г)

перина, сказати, навчатися, боягуз

Питання №5

Визначити рядок, у якому в кожному слові одна літера передає два звуки:

А) щітка, яблуко, щастя, під'їзд Б) вище, маля, слухаю, від'єднати

В) людяний, юнга, щоденник, ім'я, Г) рядок, сіяч, м'який, ягня

Питання №6

Указати, в якому рядку в кожному слові дві літери передають один звук:

А) дзеркало, джміль, бюджет, ряджений Б) підживлювати, бджола, відзвітувати,

доводжу

В) дзвінок, віджитий, дзюдо, підземний Г) дзвіниця, надзвичайний, джерело,

родзинки


Питання №7

У якому рядку кількість звуків і букв у словах однакова?


А) комбайн, тарілка, рушник, юність

Б)

малюнок, віник, джем, людяність

В) морозець, тиждень, столяр, заявити

Г)

щітка, ходжу, ліра, мільярд


Питання №8

У якому рядку в усіх словах слід писати літеру ґ?

А) рамотний, ринджоли, уска,

...ніт





Б) валт, анок, ава, ...рунт

В) усінь, рати, умка, ...речний Г) ... едзь, ...руша, ..грати (дієслово),

...удзик


Питання №9

У якому рядку всі слова записано за алфавітом?


А) керівник, колосок, криниця, кран

В) сонце, сонний, створити, стеля

Б)

Г)

балка, білий, білуватий, білка твір, тополя, трійка, троянда

Питання №10



Що вивчає фонетика?



А) знаки письма

Б)

правильну вимову слів

В) звуки мови

Г)

правила написання слів

Питання №11

Виписати слова, у яких літери я,ю,є позначають 2 звуки: ясний, пташеня, надія, плюс

Ваша відповідь:

Питання №12

Виписати слова, у яких літери я,ю,є позначають 2 звуки: уміння, юність, щастя, подія

Ваша відповідь:

Ключ до тесту


1. А

2. Б

3. В

4. В

5. А

6. А

7. А

8. Б

9. Г

10. В

11. ясний, надія

12. юність, подія



18.04.2021

1/3

vseosvita.ua



Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу.