Додатковий матеріал ««Сніговий народ»»

Опис документу:
Важко уявити собі Антарктиду без пінгвінів, що здалеку нагадують людей, одягнених у чорні фра¬ки з блискуче білими манішками. Живуть вони в прибережних зонах та на прилеглих до материка островах. Ці незвичайні птахи не літають, проте, добре пристосувавшись до суворої полярної при¬роди, чудово плавають і пірнають у холодних океанських водах. Джерело: інтернет-ресурси.

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися

«Сніговий народ»

Важко уявити собі Антарктиду без пінгвінів, що здалеку нагадують людей, одягнених у чорні фра¬ки з блискуче білими манішками. Живуть вони в прибережних зонах та на прилеглих до материка островах. Ці незвичайні птахи не літають, проте, добре пристосувавшись до суворої полярної при¬роди, чудово плавають і пірнають у холодних океанських водах. Перевалистою ходою, рухаю-чись колоною по одному та видержуючи певні інтервали, вони долають значні відстані. Той, хто йде попереду, час від часу оглядає «колону» і, якщо вона дуже розтяглася, зупиняється, щоб навести

порядок.

Спостереження за життям пінгвінів полегшу¬ються тим, що птахи зовсім не бояться людей і охо¬че підтримують з ними дружні стосунки.

На шостому материку живуть пінгвіни Землі Аделі і так звані імператорські. Пінгвіни Аделі неве¬ликі, важать всього 5-6 кг. З настанням зими вони

відпливають на північ у теплі краї. За коротке літо пінгвіни паруються, будують гнізда і вирощують пта¬шенят. В Антарктиді немає рослинності, і тому єди¬ним будівельним матеріалом для гнізда є галька, яку самці дістають з морського дна, щоб покласти до ніг своєї обранки. Якщо та підкотить гальку до себе, зна¬чить освідчення прийняте, і народжується нова сім’я пінгвінів. Самець знову вирушає на пошуки будівель¬ного матеріалу, якого потрібно чимало для гнізда, а якщо врахувати, що забудовників у цей час багато, то він явно є дефіцитом. Тому заготовляє його кож¬ний у міру своїх сил і здібностей. Іноді можна побачи¬ти, як один пінгвін підходить до гнізда і обережно кла¬де на купу черговий камінець, а інший самець з другого боку так само обережно переносить до свого гнізда один з камінців... Споруджує гніздо самка, вик¬ладаючи камінчики навколо себе і скріплюючи їх спеціальною рідиною, яку виділяє. Коли будівельного матеріалу не вистачає, вона також не зупиняється пе¬ред тим, щоб «позичити» його у сусідки, що зазівала¬ся. Пінгвіни Аделі кладуть, як правило, два яйця і висиджують їх протягом місяця. Та й тут треба бути уважним: на яйця полює чайка скуа. Та й самі самиці, особливо ті, яким не пощастило зберегти свої яйця, намагаються взяти їх у сусідів. До цього вони сидять у гніздах на камінчиках, ніби нічого й не сталося, і че¬кають слушного моменту. От які хитруни ці птахи! Колонія пінгвінів — це дуже шумне місце. Кожне гніздо має свою територію, і чужинець підходити до нього не повинен. Мешканці сусідніх гнізд весь час сваряться між собою за межу між їх «оселями». Десь У середині грудня з’являються пташенята. Вони

зовсім не схожі на своїх елегантних батьків і скоріше нагадують грудки сірого пуху на великих ногах. У перші дні дітлахи сидять біля ніг батьків і горланять від голоду. Батьки ж по черзі відправляються за ри¬бою для своїх нащадків. Та незабаром її треба дедалі більше. Тому за харчами вирушають усі дорослі пта¬хи. Безпритульні пінгвенята юрбляться, щоб захис¬титися від вітру і морозу. Так виникають знамениті «дитячі садки», чи «черепахи». Створюються вони стихійно і без участі дорослих. Пташенята розвива¬ються дуже швидко. Через два місяці вони стають са¬мостійними. У кінці березня, з настанням осені, пінгвіни Аделі поспішають перебратися в тепліші північні широти.

Що ж до імператорських пінгвінів, то вони є по¬стійними мешканцями шостого материка. Це великі птахи. Зріст їх досягає 110-120 см, а маса — 50 кг. Імператорські пінгвіни, мабуть, єдині представники тваринного світу, що можуть у саму жорстоку хо¬лоднечу темної полярної зими відкладати яйця і виводити пташенят. На відміну від пінгвінів Аделі вони не будують гнізд, бо живуть далеко від берега, серед безмежного льодового поля. Знісши яйце, сам¬ка передає його самцеві, а сама відправляється до океану нагулювати жир. Той ховає свій скарб у спеціальну кишеню так, щоб яйце не торкалося льо¬ду. Збиваючись великими групами, щоб разом боро¬тися з холодами, батьки в найсильніші хуртовини не висиджують, а «вистоюють» яйця протягом 9 тижнів. Весь цей час вони нічого не їдять. Життя підтримується завдяки жировим накопиченням і не¬великим запасам їжі, яку вони тримають у волі.

Імператорські пінгвіни дуже флегматичні й мало¬рухливі, тому під час зимової стужі вони витрача¬ють мало енергії. На початку серпня, у розпалі ан¬тарктичної зими, вилуплюються пінгвіненята. Повертається «додому» мати з харчами у волі. Вона приймає вахту, а батько вирушає у свою чергу відпо¬чити, підхарчуватися і погрітись. Згодом вся родина перебирається ближче до океану, тобто до своєї «їдальні». Тут пінгвіненята зростають і набувають потрібного їм життєвого досвіду, щоб існувати само¬стійно. Всі антарктичні пінгвіни дуже допитливі, вони по-товариському і водночас гідно тримаються з ученими, часто відвідують розміщені тут наукові станції і навіть судна, що сюди прибувають. Дуже люблять музику.

Науці відомі 17 видів пінгвінів. Мешкають вони на великих просторах від Антарктичних берегів до Галапагоських островів, що лежать майже на са¬мому екваторі.

Птахи пристосовуються до природних умов. Так пінгвіни в лісових хащах Південного Чілі жи¬вуть у норах завглибшки до 3 м. Вистилають їх ли¬стям, гілками, пір’ям і навіть галькою: адже тут не Антарктида, і будівельний матеріал — не пробле¬ма! Коли пташенята підростають, пінгвіни залиша¬ють свої лісові «квартири» і вирушають в далекі мандри по океанах.

Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»

Курс:«Особливі діти в закладі освіти: характеристика нозологій, педагогічні підходи»
Мельничук Вікторія Олексіївна
30 годин
590 грн