До ЗНО з ХІМІЇ залишилося:
0
6
міс.
0
3
дн.
0
2
год.
Готуйся до ЗНО разом із «Всеосвітою»!

Дидактичний матеріал - водорозчинні вітаміни

Опис документу:
Характерним для водорозчинних вітамінів є добра розчинність у воді і нерозчинність у жирах. Як правило, водорозчинні вітаміни містяться в продуктах рослинного походження, мають у своєму складі Нітроген, не накопичуються у тваринному організмі і проявляють свою активність, входячи до складу ферментів. До групи водорозчинних вітамінів належать вітаміни

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися

Водорожчинні вітаміни

Характерним для водорозчинних вітамінів є добра розчинність у воді і нерозчинність у жирах. Як правило, водорозчинні вітаміни містяться в продуктах рослинного походження, мають у своєму складі Нітроген, не накопичуються у тваринному організмі і проявляють свою активність, входячи до складу ферментів. До групи водорозчинних вітамінів належать вітаміни В1, В2, В3, В5, В6, В7, В8, В9, В10, В11, В12, В15, С та ін.

Вітамін В1 (тіамін) міститься в дріжджах, зародках і оболонках пшениці, вівса, гречки, а також у хлібі, виготовленому з борошна простого помелу. Добова потреба дорослої людини у вітаміні В1 складає 1,5–2 мг. Тіамін активно впливає на обмін речовин, нервову регуляцію, проведення нервового збудження в синапсах тощо. Крім профілактичної й лікувальної дії, при відповідному гіпо- і авітамінозі ("бері-бері") показаннями до застосування вітаміну В1 є неврити, радикуліт, невралгії, паралічі. У дерматологічній практиці вітамін В1 призначають при дерматозах неврогенного походження, сверблячці, екземі, псоріазі.

Вітамін В2 (рибофлавін) в організм людини надходить, головним чином, з м'ясними й молочними продуктами. Він дуже розповсюджений у рослинному та тваринному світі й міститься в дріжджах, молочній сироватці, яєчному білку, м'ясі, рибі, печінці, гороху, зародках і шкірках зернових культур. Добова потреба у вітаміні В2 для дорослої людини складає 1,5–2 мг. Біологічна роль вітаміну В2 пов'язана з його участю в утворенні коферментів. При надходженні в організм рибофлавін утворює флавінаденінди- нуклеотид (ФАД), який є простетичною частиною флавінпротеїнів. Ці ферменти беруть участь у регулюванні окисно-відновних процесів. У такий спосіб рибофлавін відіграє важливу роль у вуглеводному, білковому й жировому обміні, у підтримці нормальної зорової функції ока. У лікувальних цілях вітамін В застосовують при кон'юнктивіті, кератиті, катаракті, при довго не заживаючих ранах і виразках, променевій хворобі, порушеннях функції кишечнику, хворобі Боткіна й інших захворюваннях.

В5 (нікотинова кислота, вітамін PP) є складовою частиною коферментів НАД і НАДФ Ї які входять до складу багатьох ферментів-дегідрогеназ, що каталізують реакції окиснення у живих клітинах. Нестача цього вітаміну призводить до підвищеної дратівливості, порушень сну, а також спричиняє таке захворювання як пелагра (хвороба шкіри). Вітамін В. у значних кількостях знаходиться у житньому хлібі, гречці, квасолі, м'ясі, печінці, нирках. Добова норма для дорослої людини – 15-25 мг.

B6 (піридоксин) міститься в рослинах і органах тварин, особливо в неочищених зернах злакових культур, овочах, м'ясі, рибі, молоці, печінці тріски й великої рогатої худоби, яєчному жовтку, дріжджах. Добова потреба дорослої людини в ньому становить 2 мг і задовольняється частково продуктами харчування, частково синтезом мікрофлори кишечнику. Він необхідний для нормального функціонування центральної й периферичної нервової системи, кровотворення. Застосовують вітамін В6 при токсикозах вагітних, анеміях, лейкопеніях різної етіології, захворюваннях нервової системи (паркінсонізм, радикуліти, неврити, невралгії), ряді захворювань шкіри тощо.

Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»

Курс:«Малюк у світі економіки та фінансів»
Часнікова Олена Володимирівна
36 годин
590 грн