До ЗНО з ХІМІЇ залишилося:
0
6
міс.
0
1
дн.
2
3
год.
Готуйся до ЗНО разом із «Всеосвітою»!

Дидактичний матеріал - калій

Опис документу:
Значення калію Для протікання безлічі фізіологічних процесів живий організм потребує великої кількості різноманітних неорганічних речовин. Вони беруть участь в побудові тканин і органів, входять до складу біологічних структур, є компонентом ферментних систем.

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу. Щоб завантажити документ, прогорніть сторінку до кінця

Перегляд
матеріалу
Отримати код Поділитися

Значення калію

Для протікання безлічі фізіологічних процесів живий організм потребує великої кількості різноманітних неорганічних речовин. Вони беруть участь в побудові тканин і органів, входять до складу біологічних структур, є компонентом ферментних систем.

Калій часто називають «серцевим» елементом завдяки його участі в процесах скорочення волокон міокарда. Утворення енергії з глюкози неможливо без даного нутрієнта. Це важливо для скорочувальної діяльності серцевого м'яза, попередження аритмії, нормалізації артеріального тиску. При нестачі калію порушуються метаболічні процеси в міокарді, виникає електрична нестабільність серцевого м'яза. Дефіцит цього елемента призводить до ризику розвитку серцевої недостатності, інсульту, небезпечних для життя аритмій, порушення серцевого ритму.

Участь калію в натрієво-калійному насосі обумовлює також його вплив на м'язову активність, проведення нервового імпульсу по рефлекторну дугу, регулює нервово-м'язову збудливість.

Важливий елемент для кислотно-лужної рівноваги, він входить до складу основних буферних систем і підтримує гомеостаз організму.

Гіпокаліємія (недостатність калію в крові) виникає з наступних причин:

  • незбалансоване харчування (дієта);

  • підвищене потовиділення;

  • стрес;

  • важка фізична праця або навантаження;

  • прийом діуретиків, проносних;

  • ендокринні захворювання і гормональна терапія;

  • надлишкове надходження натрію;

  • зневоднення організму внаслідок блювання, діареї.

Джерела калію для людини

Калій міститься в багатьох продуктах харчування, але особливо багаті їм:

  • м'ясо;

  • гриби;

  • соя;

  • бобові: квасоля, горох;

  • гречана, вівсяна, пшенична крупа;

  • картопля;

  • овочі: гарбуз, морква, томати;

  • капуста всіх видів (брокколі, білокачанна, кольорова, брюссельська);

  • зелень: цибулячасник, шпинат, кріппетрушка;

  • фрукти: ківі, банани, апельсини, авокадо;

  • сухофрукти;

  • зелеий чай, какао.

Зверніть увагу, свідоцтва знаходяться в Вашому особистому кабінеті в розділі «Досягнення»

Курс:«Розроблення і використання цифрового освітнього контенту в освітньому процесі Нової української школи »
Ілляхова Марина Володимирівна
30 годин
590 грн