і отримати безкоштовне
свідоцтво про публікацію
До визначення переможців залишилось:
3
Дня
3
Години
16
Хвилин
30
Секунд
Поспішайте взяти участь в акції «Методичний тиждень».
Головний приз 500грн + безкоштовний вебінар.
Взяти участь

Бджола медоносна (Apis mellifera)-символ працьовитості,мудрості та колективізму

Курс:«Протидія шкільному насильству»
Черниш Олена Степанівна
72 години
3600 грн
1080 грн
Свідоцтво про публікацію матеріала №YI211483
За публікацію цієї методичної розробки Петрів Ірина Богданівна отримав(ла) свідоцтво №YI211483
Завантажте Ваші авторські методичні розробки на сайт та миттєво отримайте персональне свідоцтво про публікацію від ЗМІ «Всеосвіта»
Перегляд
матеріалу
Отримати код

Бджола медоносна (Apis mellifera)-символ працьовитості,мудрості

та колективізму

Бджолина сім’я складається з 20000-60000 бджіл та однієї матки (бджолиної королеви). Робочі бджоли є жіночої статі, живуть від 6 до 8 тижнів і виконують всю роботу. Бджолина матка живе близько 2-3 років і є єдиною бджолою, що відкладає яйця.Бджіл чоловічої статі називають трутнями, вони не роблять ніякої роботи взагалі, у них відсутнє жало, все що вони роблять — це лише спаровування з маткою. Кожна колонія медоносних бджіл має унікальний аромат для ідентифікації членів. Жалять лише робочі бджоли, і роблять вони це тільки тоді, коли відчувають загрозу. Після цього вони гинуть.Матка використовує своє жало лише проти іншої матки.

Вічна трудівниця

Бджола — мала трудівничка, яка день і ніч працює,не маючи часу на відпочинок. Для видобутку 1 кг меду група бджіл робить близько 4,5 тисяч вильотів і збирає нектар з 10 мільйонів квітів (1 кг нектару — це 0,5 кг меду).Щоб зробити 1кг меду,бджолі необхідно пролетіти в середньому до 450 тисяч кілометрів.При цьому відстань, яку пролітає бджола, аналогічна відстані,що в 10 разів більша,ніж довжина екватора Землі.Швидкість польоту бджоли становить 65 км/год, що приблизно дорівнює швидкості руху автомобіля по місту. Медоносна бджола махає крилами 200 разів за одну секунду. Їй необхідно зробити понад 11 тисяч змахів у хвилину, щоб створити характерне дзижчання.

Варто зауважити, що бджоли ще й дуже сильні. Їх тільце шорсткувате, що дозволяє утримувати і переносити вантажі,які в 300 разів перевищують масу тільця бджілки.

Бджоли є природженими математиками.Тупі кути бджолиних комірок завжди дорівнюють 109°28´, а гострі – 70°31´.

Утворення меду

Комахи збирають крапельки нектару з квітів хоботком і переносять в спеціальному органі, який називається медовим шлуночком.У вулику вони передають нектар у шлуночки іншим бджолам.Потім з краплею нектару відбуваються наступні маніпуляції: бджола відкриває щелепи і на кінчику хоботка витягує краплю нектару зі свого шлуночка, а потім повертає краплю назад. Це повторюється до 250 разів. Після цього крапля поміщається в комірку. Це і є готовий мед.

Обов’язки бджіл

З часом тіло робочої бджоли змінюється і виконує нові функції.

З 3-4 дня від народження – чистити вулик.

З 7 дня – годувати личинок.

З 12дня – будувати і ремонтувати воскові соти.

З 17дня – охороняти вулик.

З 20дня – облітати квіти, збирати пилок і нектар.

Органи чуття

Бджоли вміють спілкуватися один з одним, але використовують для цього не мову і не звуки, а рухи тіла і феромони, адже у комах надзвичайно розвинений нюх. Аромат квітучої рослини рецептори бджоли вловлюють за 1 км. Різкі запахи: запах цибулі, часнику, запах сигарет - дратують їх.

Бджола має 5 очей. Ми бачимо тільки двоє великих, інші три майже не помітні.

Завдяки ним бджоли визначають час доби, знають, коли повертатися додому. Комахи володіють дуже слабким зором: вони здатні розглянути великий об'єкт лише з відстані 1,5 м,а квітку-з відстані 2см.Розрізняють лише жовтий і синій кольори, а червоного не сприймають. Вони бачать його як темно-сірий або чорний,хоча невидиме для людини ультрафіолетове проміння розрізняють.

Бджолиний танець замість слів

Виявивши нове місце, де можна зібрати багато нектару, бджола повинна «розповісти» про це іншим бджолам, щоб вони вирушили туди і зібрали їжу.Для цього комахи використовують своєрідну «мову жестів». У цьому танці є всього два основних «па».

Зустрівши квіти в радіусі ста метрів від будинку, комаха починає літати по колу. Якщо ж місце розташоване далі, бджола описує фігуру, що представляє собою два кільця, сполучених прямою.Лінія, що з'єднує кола, показує напрям, у якому потрібно летіти помічницям .

Чим повільніше бджола танцює, тим далі знаходиться їжа. Причому, по швидкості виконання «па» бджоли досить точно дізнаються відстань. Чим жвавіше виглядає «танцівниця», тим більше їжі вона знайшла, тим більше помічниць з нею відправиться. Обнюхавши бджолу, що знайшла квіти, інші робочі бджоли дізнаються, що саме вона знайшла. Таким чином, танець розповідає практично все: де, як далеко, що і в якій кількості знайшла «танцівниця».

Корисні комахи

Всі продукти життєдіяльності бджіл (мед, прополіс, бджолиний віск, перга, маточне і трутневе молочко, обніжжя та бджолина отрута) людина використовує з великою користю для себе. Навіть після своєї смерті бджола приносить людям користь: з бджолиного підмору (загиблих бджіл) роблять ліки. Сьогодні інтерес до цих комах величезний, так як вони є виробником цілющого і натурального продукту – меду. Мед багатий мінеральними речовинами, фітонцидами, кислотами та вітамінами.

Унікальність меду

Мед має унікальний склад, в якому не виживають бактерії.Доведено, що регулярне вживання його допомагає прожити довше. Наприклад, лікар стародавності Гіппократ щодня їв мед і прожив понад 100 років. У стародавньому Єгипті мед використовували в якості підсолоджувачів продуктів та для бальзамування померлих людей. А під час Другої світової війни продуктом бджільництва обробляли рани, адже ліків було дуже мало.Після обробки рани не гноїлися та гоїлисяиходить, мед допоміг багатьом солдатам пережити найстрашнішу війну.Також його використовують для підготовки космонавтів.Ці ласощі дають пілотам необхідну кількість корисних речовин і вітамінів, які потрібні для комфортного перебування в умовах космічного корабля.

Мед може не псуватися століттями, зберігаючи при цьому всі свої корисні властивості. При відкритті могили Тутанхамона була виявлена амфора з медоммакові та корисні якості якого практично не погіршилися за стільки часу.

А чи знаєте ви, що раніше цей продукт бджільництва використовували в якості своєрідного «холодильника» для м’яса в південних країнах? Тушки мазали повністю медом і закопували в землю. Ось таким дивним чином м’ясо зберігало своє життя під землею.

Згідно з численними дослідженнями мед зміцнює імунну систему, сприяє зниженню рівня холестерину, позитивно впливає на розумовий розвиток дітей.Він корисний для серця, шлунка і кишечника, регулює кількість цукру в крові, допомагає поліпшити стан шкіри і схуднути.Мед за своїм складом нагадує плазму крові.

Слід зауважити, що мед не можна сильно підігрівати. Під час кип’ятіння в ньому руйнуються більшість корисних компонентів. На Сході навіть існує приказка на цю тему: «Кип’ячений мед стає отрутою». Якщо ж мед не кип’ятити, а тільки злегка підігрівати, то його цілком можна використовувати у кулінарії, для приготування живильних масок, кремів та інших корисних у господарстві речей. При цьому потрібно пам’ятати, що гріти мед можна тільки один раз.

Мед-підробка

У світі не існує аналогів меду.Харчові виробництва вміють виготовляти слабку подобу меду з барвників, фруктози і сахарози, іноді додають сік кавуна або дині.Недосвідчена людина може і не здогадатися, що перед нею підробка.Корисні властивості фальсифікатів нульові, їх можна порівняти з користю цукру або згущеного молока.

Способи перевірки натуральності меду

• Одну чайну ложку меду розчинити в теплій воді і залишити постояти годину. Фальсифікований бджолиний продукт залишить осад на дні склянки або плаваючі на поверхні пластівці.

• Опустити трохи меду в гаряче молоко – якщо це підробка з додаванням паленого цукру, то він згорнеться.

• Шматочок хліба покласти в солодкість і залишити на 10-15 хвилин. Затверділий хліб – ознака якості, якщо розм'якшиться, то мед з додаванням цукрового сиропу. Сумнівна якість видає і білий колір, близький до цукрового.

• Капнути трохи меду на папір, здатний вбирати вологу, і спробувати його розмазати. Якщо залишилися мокрі сліди – можна не сумніватися, що у складі меду є вода або сироп.

• Простим способом перевірки в домашніх умовах на натуральність є процедура з розжареним дротом з нержавіючої сталі. Опустити його у мед і вийняти. Підручний матеріал повинен бути чистим, якщо сліди клейкої маси залишилися – це не чистий продукт.

• Справжність нескладно визначити, підігрівши мед, налитий в ложку, над вогнем. Фальсифікат запалиться, а натуральний продукт злегка обвуглиться.

• Капнути на аркуш паперу трохи меду і підпалити. Якісний продукт залишиться незмінним на обгорілому папері. Підробка стане коричневого кольору, як палений цукор, і залишить відповідний запах.

Відображення документу є орієнтовним і призначене для ознайомлення із змістом, та може відрізнятися від вигляду завантаженого документу

Опис документу:
Розповідь про життя бджоли медоносної.Цікаві факти про бджіл та мед.
  • Додано
    28.02.2018
  • Розділ
    Біологія
  • Клас
    7 Клас
  • Тип
    Стаття
  • Переглядів
    263
  • Коментарів
    0
  • Завантажень
    0
  • Номер матеріала
    YI211483
  • Вподобань
    0
Курс:«Google сервіси в роботі вчителя»
Левченко Ірина Михайлівна
16 годин
800 грн
240 грн
Свідоцтво про публікацію матеріала №YI211483
За публікацію цієї методичної розробки Петрів Ірина Богданівна отримав(ла) свідоцтво №YI211483
Завантажте Ваші авторські методичні розробки на сайт та миттєво отримайте персональне свідоцтво про публікацію від ЗМІ «Всеосвіта»
Шкільна міжнародна дистанційна олімпіада «Всеосвiта Осінь – 2018»

Бажаєте дізнаватись більше цікавого?


Долучайтесь до спільноти