Конструктор уроків
Урок не містить жодного завдання. Додайте завдання.
Щоб додати завдання, оберіть категорію завдання на панелі запитань.
№1:
Вільне введення тексту
Мета: Ознайомитись з вимогами до посівного насіння, вплив різних умов на якість насіння, формувати нові знання з овочівництва; виховувати любов до природи, рослин,праці на землі, берегти та любити природу.
Насіннєзнавство - наука про насіння, яка вивчає життя насіння з часу запліднення яйцеклітини на материнській рослині до утворення з них нових самостійних рослин. Завдання насіннєзнавства полягає у вивченні умов, у яких формується насіння, морфології (будова і формоутворення), біології (процес утворення насіння), фізіології і біохімії (хімічний склад і процеси, що проходять в насінні), а також у виконуванні контролю за посівними якостями насіння. Насінням з господарської точки зору називають рослинний матеріал, який використовується для вирощування врожаю. Високопродуктивні посіви можна сформувати тільки тоді, якщо в загальній масі кожна насінина буде потенційно високопродуктивною і не пошкоджена хворобами, які потім проникають у рослину і знижують її урожайні показники. Тільки чистосортне, високої репродукції, неуражене хворобами, ваговите, вирівняне за розміром і масою, з добре розвинутими зародками насіння здатне формувати високопродуктивні посіви. У насінні не повинно бути механічних домішок вище встановленої норми, які погіршують технологію сівби, засмічують посіви, знижують якість продукції. Не допускається взагалі вміст насіння злісних, отруйних та карантинних бур'янів. Пошкодження насінних та плодових оболонок, інші травми, часто є причинами неповноцінних сходів. Основні показники якості насіння визначаються державними стандартами.
Показники якості насіння.
Розрізняють посівні, сортові та врожайні якості насіння. Посівні якості насіння визначаються, як правило, основними (стандартними), а при потребі — й додатковими показниками. До показників, які визначають придатність насіння для сівби і називаються посівними належать: чистота, схожість, енергія проростання, сила росту, вологість, крупність. Показники якості насіння визначаються державним стандартом України. Чистота насіння визначається вмістом у ньому повноцінного насіння основної культури у відсотках до маси. У посівному матеріалі не допускається вмісту насіння злісних, карантинних та отруйних бур'янів.
Схожість насіння визначається його здатністю утворювати нормально розвинені сходи і виражається у відсотках пророслих насінин для кожної культури в установлені строки. Для більшості овочевих культур тривалість пророщування 7-8 діб. Визначається лабораторна і польова схожість.
Одночасно із схожістю визначається і енергія проростання, яка характеризується кількістю пророслих насінин за перші 3-4 дні пророщування. Енергія проростання - це здатність насіння утворювати в польових умовах дружні сходи, що гарантує краще виживання рослин. Сила росту - це здатність насіння проростати в польових умовах. Вона характеризується здатністю ростків насіння пробиватись через певний шар піску або грунту і визначається кількістю здорових ростків у відсотках, які з'являються на поверхні грунту через 10 діб та масою в розрахунку на 100 проростків (у грамах). Насіння овочевих культур повинно мати силу росту не нижче 85 – 90%. За показниками чистоти і схожості розраховується посівна (господарська) придатність насіння, під якою слід розуміти вміст чистого і схожого насіння основної культури в партії посівного матеріалу. Життєздатність насіння характеризує вміст у насіннєвому матеріалі живого насіння. Вологість насіння визначається вмістом у ньому вологи. Це дуже важливий показник якості насіння, від якого залежить збереження насінного матеріалу. Нормальна вологість 14 -15%. При підвищеній вологості насіння підсилюється його дихання, підвищується температура і втрачаються посівні якості. Маса 1000 повітряно-сухих насінин (у грамах) характеризує їх крупність, виповненість, забезпеченість зародка поживними речовинами. Ваговите насіння з високим вмістом поживних речовин краще проростає, забезпечує інтенсивний ріст рослин після з’явлення сходів та підвищує їх продуктивність. На масу 1000 насінин помітно впливають умови вирощування. За недостатньо забезпечення рослин поживними речовинами і вологою утворюється дрібне насіння. Насіння, призначене для сівби, перевіряється на ураженість шкідниками і хворобами
Наявність інфекції і шкідників завдає великої шкоди врожаю: знижується схожість насіння, продуктивність рослин, погіршуються товарні і харчові якості. Насіння, в якому виявлено живі шкідники і їх личинки для сівби непридатне. Необхідно враховувати також сортові якості насіння (сортова чистота, репродукція), які разом з посівними визначають його врожайні якості, тобто здатність насіння забезпечувати вищу врожайність за однакових умов вирощування.
За посівними якостями насіння овочевих рослин розподіляють на еліту, першу і другу категорії чистоти. Сортові якості установлюють шляхом апробації і сортових обстежень посівів у період вирощування насіння, грунтового контролю, висіву зібраного насіння і оцінки належності рослин до конкретного сорту. Від сорту залежить стійкість рослин до хвороб і шкідників, технологія вирощування, енергетичні й інші виробничі витрати, якість продукції, що складається з харчової цінності й зовнішнього вигляду, її транспортабельності, особливості агротехніки, величина врожаю.
ВПЛИВ ЕКОЛОГІЧНИХ І АГРОТЕХНІЧНИХ УМОВ НА ЯКІСТЬ НАСІННЯ
1. Високоврожайне насіння, як уже зазначалося, можна мати від високопродуктивних рослин. Сприятливі умови росту й розвитку материнських рослин сприяють формуванню насіння високої якості. Умови формування насіння неоднакові навіть у межах однієї рослини, тому насіння, яке формується на рослині раніше, завжди більш високоякісне.
2. На якість насіння значною мірою впливають кліматичні умови. Так, на якості насіння негативно позначаються надмірні опади і низькі температури в період його формування. Під час сівби таким насінням урожай знижується на 8—12%. Насіння, вирощене в сприятливих метеорологічних умовах, завжди має високі врожайні якості.
3. Відомо, що на якість насіння негативно впливає вилягання рослин. У полеглих рослин погіршується світловий режим, послаблюється фотосинтез і нагромадження пластичних речовин. 4. У дощове літо часто мають недозріле насіння з низькою схожістю, тому знижуються врожайність і якість насіння.
5. Суха і жарка погода за нестачі вологи в ґрунті зумовлює в насінні порушення процесу обміну, внаслідок чого утворюється недорозвинене насіння з незначною масою 1000 насінин.
6. Тривала дощова погода часто є причиною проростання насіння і подовження періоду його достигання. Насіння, зібране в холодну і вологу погоду, погано зберігається і має подовжений період післязбирального достигання.
7. Волога погода і нормальна температура, добра забезпеченість елементами живлення подовжують період формування насіння, при цьому формується крупне насіння, збільшується маса 1000 насінин. Таке насіння звичайно має високі посівні та врожайні якості.
8. На формування зерна негативно впливають перемінна волога і жарка погода
9. Жарка погода є однією з причин виродження картоплі (під впливом високих температур бруньки молодих бульб пробуджуються, швидко старіють і дають вироджені бульби).
10. На насінних посівах треба створювати високий агрофон, тому їх слід розміщувати на родючих ґрунтах, після кращих попередників і підвищувати загальний рівень агротехніки.
11. Для знищення бур'янів і створення сприятливих умов розвитку рослин і формування високоякісного насіння на насінних посівах слід проводити старанний і раціональний обробіток ґрунту. Бур'яни зменшують польову схожість насіння вирощуваних культур.
12. Внесення фосфорних і калійних добрив на насінних посівах сприяє підвищенню врожаю та поліпшенню посівних і врожайних якостей насіння.
Фосфорні та калійні добрива прискорюють достигання врожаю, скорочують період післязбирального достигання насіння, значно підвищують масу 1000 насінин.
13. Підвищенню врожайності й поліпшенню якості насіння сприяють такі способи сівби, які забезпечують рівномірне розміщення рослин на площі посіву.
14. Оптимальна густота стояння рослин з урахуванням ґрунтово-кліматичних умов зони значною мірою впливає на крупність насіння та його посівні й врожайні якості. Рослини з оптимальними площами живлення краще використовують поживні речовини ґрунту і сонячну енергію, що звичайно підвищує їх урожайність.
15. Велике значення для отримання насіння з високими посівними якостями має сівба в оптимальні строки.
16. На насінних посівах крім загальних заходів догляду потрібно проводити видове і сортове прополювання.
Рефлексія від 0 учнів
Сподобався:
Зрозумілий:
Потрібні роз'яснення:
Антропічний вплив на гідросферу. Причини порушення якості природних вод, дефіцит водних ресурсів, принципи оцінки екологічного стану водойм. Охорона водойм.
Види та застосування технічного оснащення акваріума для створення оптимальних умов середовища. Техніка безпеки при роботі з обладнанням
Конструкції механічних та біологічних фільтрів. Внутрішні, зовнішні та донні фільтри, їх монтаж і профілактика
Генератор вуглекислого газу, холодильники. Уф-стерилізатори води. Визначення та регулювання концентрації вуглекислого газу.