Конструктор уроків
Урок не містить жодного завдання. Додайте завдання.
Щоб додати завдання, оберіть категорію завдання на панелі запитань.
№1:
Теоретичний блок
Мета: Ознайомити учнів з різними сортами капусти, розвивати пізнавальні інтереси, формувати господарський підхід до використання природних ресурсів, виховувати в учнів дбайливе відношення до природи.
Капуста — одна з головних овочевих культур. Всі види і сорти капусти користуються незмінною популярністю у городників. Білокачанна, червонокачанна, пекінська, савойська, брюссельська, цвітна капуста, а також брокколі і кольрабі завжди займають почесне місце на присадибних ділянках. Спільними для всіх видів капусти є їх низька калорійність, невисокий вміст білків і вуглеводів, повна відсутність жиру, а також наявність вітаміну С і калію. Сорти білокачанної капусти діляться на три основні групи за термінами збору врожаю — ранні, середньостиглі та пізні. Овочі з середніми та пізніми строками дозрівання відмінно підходять для зберігання і переробки (маринування, квашення, консервування), а ось ранню капусту прийнято вживати у свіжому вигляді.
Ранні сорти білокачанної капусти. Ранньостигла капуста має дуже короткі терміни дозрівання, через90 – 110 днів вже можна зрізати молоді качани.. Більшість сортів дозріває в першій половині липня. Особливістю сортів є більш рихла структура качана, листя у такої капусти ніжне і соковите, а серцевина щільна і тверда.
Козачок – ультра ранній сорт, дає врожай через 40 – 45 днів після висадки розсади у відкритий грунт. Має кремово- білу середину і щільну будову качана. Головки світло – зеленого кольору, мають середні розміри – приблизно 1500г. Дуже смачна. Сорт стійкий до розтріскування, добре переносить низькі температури, практично не хворіє.
Капуста сорту «Нозом» F1 — екстраранній гібрид, дозріває через 45-55 днів після висадки рослин. Рослини компактні, з невеликою листовою розеткою. Качани кулястої форми, глянцеві, зеленого кольору, відмінних смакових якостей, вагою від 1,0 до 1,8 кг.
Червнева — ультра скоростиглий сорт, вже в липні готовий до вживання. Рослина компактна. Має круглий, щільний качан, масою 1,0-2,4 кг. Листя ніжні, соковиті, смак м’який і приємний Дозрівання головок відбувається у червні. Хороша в салатах, закусках.
Золотий гектар – дуже ранній сорт. Головки дозрівають дружно, важать близько 3 кг. Смакові якості добрі. Здатна переносити низькі температури і невеликі заморозки.
Дітмаршер Фрюєр — ранній сорт. Від сходів до початку стиглості проходить 76-112 днів. Качан округлої форми з хорошою щільністю, вагою 0,8-1,1 кг. Вирізняється одночасністю дозрівання, використовується в свіжому вигляді.
Грибовський 147» F1 – ранній гібрид. Від появи сходів до зрілості достатньо 79-110 днів. Качан має округлу форму і вагу 0,9-2,9 кг з хорошою щільністю.
Середньоранні сорти капусти
«Золотий гектар 1432» — середньоранній широко поширений сорт, дозріває від 102 до 120 днів від сходів до збору врожаю. Качан округлий, світло-сіро-зелений, середньої щільності, масою до 3 кг. Відносно стійкий до розтріскування качанів
«Надія» — високоврожайний, з підвищеним вмістом цукрів. Маса качана 2,4-3,4 кг. Качани стійкі до розтріскування.
«Білоруська 455» — дозріває через 120-130 днів після сходів. Качан округлої або плоско-округлої форми, дуже щільний, масою 2,3-3,5 кг.
«Малахіт» F1 — від сходів до врожаю зростає за 90-110 днів. Качан у білокачанної капусти цього середньостиглого сорту округлий, хорошої щільності, його середня маса 1,3-1,5 кг. Капуста сорту «Слава 1305» — від сходів до дозрівання проходить 100-130 днів. Качан округло-плоскої форми, з хорошою щільністю, вагою 2,4-4,5 кг.
Кращі пізні сорти капусти білокачанної.
Амагер 611 — урожайна, транспортабельна, морозостійка капуста. Урожай можна збирати через 120-125 днів після висадки розсади. Качан округло-плоскої форми, вагою 2-4 кг, високої щільності, стійкий до розтріскування, зберігається до квітня.
Харківська зимова – пізньостиглий сорт, формує міцні великі качани 30 – 40см в діаметрі. Форма округла, куляста, іноді плеската. Качан розділяється важко, оскільки його листя щільно прилягає один до одного. Колір листя зелений або блідо – зелений, поверх основного забарвлення є восковий наліт. Всередині листя м’яке і ніжне. У розрізі качан має білий чи кремовий відтінок. Качан у довжину досягає 10 – 20 см, середньої щільності, має солодкуватий присмак. При переробці м’якоть рясно виділяє сік.
Білосніжка – вегетаційний період 145 – 165 днів. Качани мають округло – плоску форму, маса складає 2,5 – 3,9кг. Качани соковиті, щільні, мають прекрасні смакові якості. Сорт стійкий до морозів і розтріскувань. Добре підходить для тривалого зберігання.
Зимовка 1447 — має масу качана 2-2,5 кг. Стійкий до розтріскування. Зберігається 12 місяців. У міру зберігання смакові якості поліпшуються.
Крюмон F1 — дозріває через 165-170 днів після сходів. Форма качана округла або округло-плоска, маса 1,9-2,1 кг, стійкий до розтріскування. Зберігається до 7 місяців.
Московська пізня — качан може важити до 15 кг, округлої форми, білий, щільний.
Подарунок — від сходів до дозрівання має пройти 114- 130 днів. Качани плоско-округлі, щільні, масою до 4,5 кг, взимку добре зберігається.
Лангедейкер пізній — це один з кращих сортів білокачанної капусти, придатний для тривалого зберігання і стійкий до хвороб. Качан овальної форми, вага до 4 кг, темно-сіро-зеленого кольору. Альбатрос F1 — гібрид, від сходів до зрілості проходить 140-155 днів, качан дуже щільний, округлої форми, вагою 2,5 кг. Характеризується хорошою лежкістю, зберігається до кінця травня. Кращі сорти червонокачанної капусти. Ця капуста відрізняється від білокачанної інтенсивним червоно-фіолетовим забарвленням листя. Це холодостійка культура з щільними, що володіють високою лежкістю качанами. Містить важливі для людського організму корисні речовини.
Капуста сорту «Марс МС» — сорт середньостиглий. Від висадки розсади до початку збирання достатньо 105-110 днів. Качани округло-плоскі, темно-фіолетові, середньої щільності,маса 1 - 2кг. «Пізня красуня» - утворює листову розетку середнього розміру діаметром 90-100 см. Качани фіолетові, овальної форми, щільні, великі, вагою 2-3 кг. Це один з кращих сортів червонокачанної капусти, що відрізняється високою врожайністю, до того ж він дуже добре зберігається. Використовується в свіжому вигляді і для салатів.
«Рання красуня» — сорт дуже скоростиглий. Розетка листя маленька, до 40 см. Качани червонувато-фіолетового кольору, округло-овальні, середньої щільності, масою 1-2 кг. Використовується для приготування салатів, тушкування, маринадів.
Кращі сорти капусти пекінської. Нижнє листя у пекінської капусти зібране в густу розетку діаметром 30-50 см. Всі сорти капусти пекінської багаті солями калію, кальцію та заліза. У листі міститься велика кількість вітамінів. Поширені як качанні, так і напівкачанні сорти. Вирощується з насіння і через розсаду.
Пекінська капуста сорту «Ча-ча» F1 — екстраранній гібрид. Дозріває через 50-55 днів. Качани середніх розмірів, округло-бокалоподібної форми, вагою 2,5-2,8 кг.
Пекінська капуста «Ніка» F1 — швидкозростаюча рослина, що утворює щільні качани подовженої, циліндричної форми з ніжного, хрусткого листя світло- або блідо-зеленого кольору. Діаметр качана 35-45 см, вага близько 900 г. Смакові якості високі.
«Помаранчевий мандарин» F1 — зовнішнє, світло-зелене листя качана приховує красиву, мандариново-помаранчеву серцевинку. Середньостиглий гібрид для літнього посіву, що дозріває за 60-70 днів. У цього сорту пекінської капусти розетка листя має діаметр близько 45 см, качан подовжений, масою близько 1,7 кг.
Пекінська капуста «Північна красуня» F1 — дуже ранній, урожайний, стійкий до стеблування гібрид. Качани сягають до 2,8 кг у вазі.
«Російський розмір» F1 — великі качани масою до 4 кг! Чудовий пізньостиглий гібрид, дозріває за 80-90 днів, стійкий до стеблування і низьких температур.
Кращі сорти капусти цвітної. За поживністю і смаковими якостями цвітна капуста займає одне з перших місць серед овочів. Від інших представників капустяних вона відрізняється підвищеним вмістом білка, вітамінів і мінеральних солей. Кращі сорти цвітної капусти рекомендуються для вживання в свіжому вигляді, заморожування і консервації.
Цвітна капуста сорту «Вітчизняна» — середньоранній сорт. Від сходів до господарської придатності 100- 120 днів. Головка біла, щільна, середніх розмірів, масою 700-900 г.
«Мовір 74» — скоростиглий, холодостійкий сорт. Головки округло-плоскі, щільні, масою 0,5-1,3 кг, високих смакових якостей.
«Осінній гігант» — пізньостиглий сорт, до господарської стиглості необхідно 220-250 днів. Формує дуже велику щільну головку екстракласу.
«Альфа рання» — дуже скоростиглий сорт. Період від сходів до господарської стиглості 85-118 днів. Має округло-плоску головку чисто-білого кольору з горбистою поверхнею.
«Сноуболл А» — середній сорт за термінами дозрівання, головка біла з жовтуватим відтінком, масою 0,4-0,7 кг.
«Чотири сезони» — це один з кращих сортів цвітної капусти для відкритого ґрунту з великими молочно-білими щільними головками. Посів можливий ранньою весною, влітку і восени в парники.
«Адлерська весняна» — головки округло-плоскі, середні і великі, від 0,3 до 1,2 кг, біло-кремові. Щільність хороша. «Російський розмір» F1 «Російський розмір» F1 — велика, сніжно-біла, вагою до 4 кг, виростає за 120 днів.
«Снігова королева» F1 — з невеликими головками, які досягають маси 300 г. Дозріває раніше всіх сортів і гібридів.
«Колаж» F1 — 4 гібриди цвітної капусти різних забарвлень, які чудово доповнюють один одного (білий, жовтий, салатовий і фіолетовий).
Кращі сорти капусти кольрабі
Капуста кольрабі відрізняється від інших видів капусти за зовнішнім виглядом. Вона більше схожа на брукву або ріпу. У їжу вживається потовщений стеблеплід, на якому розміщуються листки з довгими хвостиками. Стебло, що розрослося, за смаком нагадує кочеригу капусти, але смачніше, соковитіше і солодше. Стеблеплід округлої або овальної форми. Кольрабі вживають в їжу в свіжому і відвареному вигляді. Всі сорти капусти цього виду характеризуються коротким вегетаційним періодом, тому урожай кольрабі можна збирати 2-3 рази за сезон. Урожай збирають, коли діаметр стеблеплоду досягає 6-8 см, не допускаючи перезрівання. Перезрілі плоди стають грубими, волокнистими, непридатними в їжу.
«Делікатесна біла» — сорт середньопізній, для вирощування у відкритому грунті. Плід дуже соковитий, кулястої форми, діаметром 8-12 см. Вітамінний, з великою кількістю цукрів. Збирають цей сорт капусти кольрабі, не даючи переростати.
«Віолетта» — сорт середньопізній. Стеблеплід великий, фіолетовий, розташований високо над землею і довго залишається ніжним, не стає дерев’янистим. Це один з кращих сортів кольрабі, так як рослини не йдуть в стрілку, не переростають і морозостійкі. Виносять заморозки до -8°С. «Віденська біла» — ранній сорт, від сходів до стиглості достатньо 65-80 дні, діаметр стеблеплода досягає приблизно 7-9 см, забарвлення блідо-зелене, м’якоть біла, ніжна, соковита, маса рослини 1,0-2,5 кг. Спеко- і посухостійкий сорт.
«Віденська блакитна» — середньостиглий сорт, стеблеплід оригінального забарвлення. М’якоть ніжна, біла, маса рослини 1-2,5 кг. Морозостійкий.
«Гігант» — пізній сорт, від сходів до технічної спілості доходить за 112-136 днів, стеблеплід великий, від 15 до 20 см діаметром, світло-зелений, м’якоть ніжна, соковита, маса рослини 2,5-3,0 кг. Лежкий, спеко- і посухостійкий.
«Російський розмір» F1 — при створенні оптимальних умов виростає до 5 кг. У свіжому вигляді м’якоть незмінно соковита і апетитно хрустка.
Кращі сорти капусти броколі. Зеленоголова броколі (її називають також спаржевою капустою) — одна з форм цвітної капусти. У їжу вживають м’ясисті головки зі стеблом в свіжому і консервованому вигляді. Вони приємні на смак, а за вмістом білків, вуглеводів, вітамінів перевершують цвітну капусту. До переваг всіх сортів капусти броколі відносяться скоростиглість і холодостійкість. Вона може переносити заморозки до -5…-7°С . Урожай збирають кілька разів. Спочатку зрізують верхівкову головку з бутонами, що розпустилися, коли вона досягне в діаметрі 10-25 см і в міру наростання пазушних пагонів і формування на них головок, повторюють збори. «Тонус» — дуже скоростиглий сорт, вегетаційний період — 60-90 днів від появи сходів. Відрізняється одночасним дозріванням урожаю. Головка середньої щільності, темно-зелена, масою 160-200 г, довго не втрачає товарних якостей. Після зрізання центральної головки утворюються бічні. Сорт відрізняється високими смаковими якостями.
«Аркадія» F1 — середньостиглий гібрид. Від посіву до дозрівання має пройти 110 днів. Рослина потужна, висока. Головка велика, чіткої куполоподібної форми, темного сіро-зеленого кольору, дуже компактна. Після обрізки верхівкового бутона рослина продовжує давати бічні головки хорошого розміру. Використовують як в свіжому вигляді, так і для переробки.
«Колобраіс» — сорт ранньостиглий, період від сходів до технічної стиглості 85-100 днів. Головка зелено-блакитного кольору.
«Вітамінна» — ранньостиглий сорт. Рослина середньої висоти. Розетка напіввертикальна, діаметром 40-58 см. Головка повернуто-широкоеліпсної форми, середнього розміру, непокрита, середньої плотності, зелена. Маса головки з основного пагона 200-300 г. Рекомендується для використання в свіжому вигляді і переробки.
«Російський розмір» F1 — найбільша капуста брокколі (до 3 кг), яка дозріває в середні терміни. Може довго зберігатися без втрати споживчих якостей.
Кращі сорти капусти савойської. Відмінною особливістю савойської капусти є пухирчаста будова тонкого листя. Качан зверху світло-зелений, всередині світло-жовтий, пухкий. Всі сорти капусти савойської містять каротин, безліч вітамінів, мінеральні солі, білок і клітковину.
«Вертю 1340» — пізній сорт для зимового споживання. Від сходів до дозрівання повинно пройти 130-155 днів. Качан плоский, хорошої щільності, масою 1,2-2,7 кг. Тканина листа дрібно пухирчаста, край хвилястий, забарвлення сіро-зелене з восковим нальотом.
«Вертус» — середньопізній сорт, вегетаційний період від появи сходів до настання технічної стиглості 110-130 днів. Це один з кращих сортів савойської капусти з сіро-зеленим забарвленням листя. Форма качана плоска, маса качана 1,5-2,0 кг. Вирощують і прибирають савойську капусту так само, як і відповідні за скоростиглістю сорти білокачанної капусти. Ця капуста морозо-, і посухостійка, стійка до розтріскування качанів. Савойську капусту вживають у свіжому і переробленому вигляді. Для зберігання і консервування вона непридатна.
Брюссельська капуста — рослина дворічна. У перший рік утворює стебло висотою 35-70 см з довго хвостиковим листям, в пазухах яких утворюються дрібні (2,5-5 см в діаметрі) округлі або овальні качанчики, до 40-60 штук на рослині загальною масою до 700 г. Пластинки листя від плоских до ложко подібно вигнутих, зелені, рідше фіолетові, зі слабким восковим нальотом. Листя на верхівці пагонів утворюють розетку. Сама поверхня листа пухирчаста. На другий рік з верхівкової бруньки і з бруньок на бічних укорочених пагонах розвиваються квіткові пагони, на яких і утворюються стручки з насінням
«Лонг-Айленд», «Геркулес1342» , , «Портер», «Троян»- вирощують цю капусту розсадним і безрозсадним способами, Дотримуючись правильної агротехніки вирощування брюссельської капусти, збирання врожаю проводять в найбільш пізні терміни, роблячи вирізку качанчиків в міру їх дозрівання або в один прийом. Для подальшого вирощування, взимку рослини викопують разом з коренем і поміщають в пісок (на глибину коренів) в парники, підвали, овочесховища. Качанчики на стеблі зберігаються до двох місяців при температурі 0…- 1°С і вологості повітря 90-95%. Харчові та смакові якості брюссельської капусти обумовлені високим вмістом білка, який за наявністю і співвідношенню амінокислот не поступається білку м’яса і молока. За вмістом вітамінів, мінеральних речовин брюссельська капуста значно перевершує інші види капусти.
Єдина виховна година з безпеки життєдіяльності
1). Правила протипожежної безпеки.
* Не грайтеся із сірниками та запальничками.
* Не запалюйте свічки та бенгальські вогні без нагляду.
* Не залишайте іграшки, книжки, одяг біля увімкнених обігрівачів.
* Не вмикайте багато електроприладів одночасно: електромережа може згоріти.
* Обов’язково вимикайте електроприлади, коли виходите із дому. Не тягніть за дріт руками,
обережно вийміть штепсель із розетки.
* Не паліть багать у сараях, підвалах, на горищах.
2). Правила поведінки при користуванні електричними приладами.
* Не залишайте без догляду ввімкнені прилади;
* вмикати у розетку декілька приладів одночасно;
* торкатися оголених місць при порушенні електропроводки або оголенні електричного проводу;
* вмикати несправні електричні праски, самовари тощо;
* стукати по екрану телевізора, що згас, він може зайнятися або вибухнути.
3) Правила безпечного користування газовими приладами
* забороняється користуватися газовими приладами при відсутності тяги;
* відкривати кран газопроводу, не перевіривши чи закриті всі крани газової плити;
* стукати по кранах, пальниках твердими предметами;
* почувши запах газу, перекрийте кран газопроводу і зателефонуйте 104
Якщо ви виявили запах газу в приміщенні то дотримуйтесь наступних правил:
* не вмикайте електрику;
* не запалюйте сірники, не паліть;
* перекрийте крани газопроводу;
* провітріть приміщення;
* викличте аварійну бригаду за номером 104.
4). Правила безпечної поведінки у надзвичайних ситуаціях
* У разі знаходження вибухонебезпечного пристрою заборонено: наближатися до предмета,
пересувати його або брати до рук, розряджати, кидати, вдаряти по ньому, приносити предмет
додому, розпалювати поряд багаття або кидати до нього предмет.
* Під час повітряної тривоги відключіть електроприлади, закрийте воду і газ, візьміть документи,
гроші, продукти, предмети першої необхідності, аптечку і пройдіть до найближчого укриття.
Без крайньої необхідності не залишайте безпечного місця перебування.
5). Правила поведінки на водоймах, вкритих кригою
* Не можна з’їжджати із крутого берега на кригу: у разі різкого навантаження він може провалитися.
* Категорично забороняється дітям грати на тонкій кризі.
* Небезпечно бути біля берегів, де найчастіше виникають промоїни, тріщини, розриви льоду.
* Обходьте місця вкриті товстим шаром снігу, під снігом лід завжди тонший.
* Переходьте річку тільки у встановлених місцях, товщина льоду має бути не менше за 15 – 20 см.
* Катайтеся на ковзанах лише в перевірених та обладнаних для цього місцях.
* Якщо лід почав тріщати та з’явилися характерні тріщини, негайно повертайтеся на берег. Не біжіть,
відходьте повільно, не відриваючи ніг від льоду.
Обережно бурульки
* Нестійкі погодні умови – відлига вдень і заморозки вночі – сприяють активному утворенню
бурульок на покрівлях споруд та великих дерев.
* Будьте особливо уважними проходячи біля будинків або високих дерев. Спершу впевніться у
відсутності загрози падіння льодових наростів.
* Якщо це можливо тримайтеся на відстані від будинків та інших споруд, обираючи найбільш
безпечних маршрут руху.
* У жодному разі не заходьте за спеціальні огорожі поблизу будинків або
дерев.
6). Правила поведінки під час ожеледиці.
* Ходіть не поспішаючи, ноги злегка розслабте у колінах, ступайте на всю підошву. Руки мають бути
вільні.
* У разі порушення рівноваги швидко присядьте – це найбільш реальний шанс утриматися на ногах.
* Падайте з мінімальною шкодою для свого здоров’я. Відразу присядьте, щоб знизити висоту
падіння.
* Ідучи тротуаром, не проходьте близько до проїжджої частини дороги. Це небезпечно, адже є
ризик підковзнутися і впасти під колеса автомобіля, що проїжджає.
Дотримуйтесь правил і все буде добре.
Рефлексія від 0 учнів
Сподобався:
Зрозумілий:
Потрібні роз'яснення:
Види та застосування технічного оснащення акваріума для створення оптимальних умов середовища. Техніка безпеки при роботі з обладнанням
Конструкції механічних та біологічних фільтрів. Внутрішні, зовнішні та донні фільтри, їх монтаж і профілактика
Генератор вуглекислого газу, холодильники. Уф-стерилізатори води. Визначення та регулювання концентрації вуглекислого газу.