Конструктор уроків
Урок не містить жодного завдання. Додайте завдання.
Щоб додати завдання, оберіть категорію завдання на панелі запитань.
№1:
Теоретичний блок
4.1.Технології заготівлі кормів та класифікація машин
Для заготівлі кормів широко використовують трав'янисті рослини (кор-
мові трави) у вигляді сіна, силосу, сінажу, свіжого зеленого корму, трав'яного
борошна, трав'яної пасти та іноді зерна. Отже, без належного рівня механізації технологічних процесів при заготівлі кормів не можна своєчасно і якісно виконати потрібні обсяги робіт.
Залежно від природно-кліматичних зон і господарських умов, застосо-вують різні технології заготівлі кормів. Вибираючи їх, слід враховувати умови збирання, врожайність, площі масивів, вид і поголів'я тварин та інші чинники. У сучасному сільськогосподарському виробництві застосовують такі технології заготівлі трав і силосних культур:
1. Заготівля розсипного сіна. Цей спосіб передбачає: скошування трав, сушіння в покосах, ворушіння, згрібання сіна у валки, перевертання валків, підбирання валків з утворенням копиць, підбирання копицьі транспортування до місць скиртування, укладання сіна у скирти. Такий спосіб неекономічний, оскільки не дає змоги одержати сіно високої якості.
2. Заготівля пресованого сіна. Цей спосіб прогресивніший. Траву після скошування, сушіння і згрібання у валки підбирають з одночасним пресуванням у паки. Збирають і пресують сіно при вологості не більше 25%. Залежно від умов паки досушують у полі або підбирають безпосередньо у транспортні засоби, перевозять до місць зберігання і досушують у штабелях активним вентилюванням.
3. Збирання трав і силосних культур із подрібненням. Силос, сінаж і трав'яне борошно готують із подрібнених рослин.
Для отримання силосу скошену й подрібнену зелену масу закладають у траншеїабо силосні башти, де її перед герметизацією ущільнюють.
127
Технологія приготування сінажу передбачає закладання пров'яленої до
50...55% та подрібненої до 3 см маси в башти або інші герметизованіспоруди.
Трав'яне борошно одержують також із подрібнених до 3 см рослин, висушених до вологості 8... 12% у високотемпературних сушарках. Після розмелювання масу гранулюють або зберігають у розсипному вигляді (сінне, вітамінне борошно).
Виконання технологічних операцій повинно супроводжуватись ретель-ним регулюванням машин на оптимальний режим роботи. Висота зрізу має бути такою, щоб природні тасіяні багаторічні трави скошувались трохи вище кореневої шийки. При більш низькомузрізі трави погано відростають, а високий зріз призводить до втрат врожаю.
Машини для заготівлі кормів можна поділити на дві основні групи: для заготівлі трав на сіно і сінаж та для заготівлі силосу і свіжої подрібненої зеленої маси.
Класифікують їх за такими ознаками:
- за способом агрегатування - причіпні, начіпні, напівначіпні та самохідні;
- за типом різального чи подрібнювального апарата - сегментнопаль-цьові, дискові, ротаційні табарабанні;
- за кількістю різальних апаратів - одно-, дво-, три- та багатобрусні; - за формуваннямзрізаної маси – покісні та порційні.
Залежно від технології заготівлі кормів використовують певний комплекс кормозбиральних машин. Під час заготівлі трав на сіно застосову-ють косарки, ворушилки, граблі, підбирачі-копнувачі, прес-підбирачі, волокуші, копицевози, скиртокладки, скиртоутворювачі, пакопідбирачі, стаціонарні преси, вентильованісіносховища тощо.
Комплекс машин для збирання трав на сінаж складається з косарок-плющилок, підбирачів-подрібнювачів-навантажувачів, транспортних візків і пневматичних транспортерів.
128
Для подрібнення зеленої маси,яка використовується для згодовування
тваринам без зберігання та заготівлі силосу на зимовий період, застосовують косарки-подрібнювачі, підбирачі-подрібнювачі, косарки-плющилки, силосозбиральні та кормозбиральні комбайни і комплекси.
4.2. Агротехнічні вимоги до машин длязаготовілі кормів
Під час збирання трав слід дотримуватися певних агротехнічних вимог:
Перший укіс бобових трав починати в стадії бутонізації, лучних – на
початку цвітіння, а злакових – при появі колосків.
Косовицю проводитипротягом 5...7 днів, а на низинних луках, плавнях і болотах– 7...10 днів.
Під час косіння забезпечувати оптимальну висоту зрізу: для природних трав у степовій зоні – 4,0...4,5 см, а в лісолуковій і лісостеповій зонах – 5...6 см. Отаву осіннього укосу зрізати на висоту 6...7 см, а сіяні багаторічні трави – 7...9 см. Відхилення від висоти зрізу– не більше 0,5 мм. Втрати трави не повинні перевищувати 2%.
Сінозбиральні машини не повинні надмірно ворушити, перетрушувати і засмічувати сіно. Збирати сіно у,розсипному вигляді потрібно при вологості 16-18%, а при пресуванні –до 25%. У пересохлому сіні обламується багато листя, а у вологому - розвиваються мікроорганізми, які руйнують поживні речовини. Вологість пров'яленої трави при заготівлі сінажу має бути в межах45-55%, а довжина подрібненої маси – 20-30 мм.
Машини мають забезпечувати укладання трави у прямолінійні рядки або валки, правильне перевертання валків на півоберта для прискорення сушіння нижніх шарів. Втрати зеленої маси при заготівлі сінажу не повинні перевищувати 0,5%.
При заготівлі подрібненого сіна довжина подрібнених частинок має бути 30-50 мм.
129
Згрібати сіно у валки слід при вологості 18% і нижче, а при
використанні активного вентилювання –при 25-30%. Повне збирання сіна провести за 10-15 робочих днів.
Робочі органи сінозбиральних машин не повинні перетирати сіно, об-бивати листочки і суцвіття, забруднювати сіно ґрунтом. Втрати сіна при підбиранні з валків з утворенням копиць допускаються не більше 5%, при підбиранні з пресуванням - не більше 2% . Загальні втрати трави при косінні з подрібненням повинні бути не більше 8%.
Виконання технологічних операцій повинне супроводжуватись ретель-ним регулюванням машин на оптимальні режими їх роботи.
Рефлексія від 12 учнів
Сподобався:
Зрозумілий:
Потрібні роз'яснення: